'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Θα πουληθεί το Αιγαίο σε νεροτεμάχια;

Σε… νεροτεμάχια (κατά το αγροτεμάχια) αναμένεται να χωριστεί ένα μεγάλο κομμάτι του Αιγαίου πελάγους. Στην εν λόγω απόφαση φέρεται να καταλήγει η κυβέρνηση, καθώς εκτιμάει ότι με τον τρόπο αυτό θα αυξήσει τα έσοδά της από την ανεύρεση νέων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, γεγονός ιδιαίτερα κρίσιμο στην παρούσα κακή οικονομική συγκυρία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προσανατολίζεται να προχωρήσει στον διαχωρισμό των ελληνικών χωρικών υδάτων σε … θαλάσσια «οικόπεδα» - ή καλύτερα νεροτεμάχια, όπως υπάρχει η σκέψη τελικά να ονομαστούν.

Σύμφωνα με τον μέχρι τώρα κυβερνητικό σχεδιασμό, ο διαχωρισμός αυτός θα προχωρήσει μόλις ψηφιστεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος το οποίο θα προβλέπει τη δημιουργία ενιαίου φορέα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων. Στο πλαίσιο αυτό και παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση -για ευνόητους λόγους- δεν ανακοινώνει απολύτως τίποτα, φαίνεται ότι ήδη υπάρχουν κάποιοι χάρτες με θαλάσσια «οικόπεδα» εντός των χωρικών μας υδάτων και συγκεκριμένα στο Αιγαίο, στη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης και στο Ιόνιο πέλαγος. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση προσανατολίζεται όσον αφορά την αξιοποίηση των κοιτασμάτων πετρελαίου και υδρογονανθράκων που θα εντοπιστούν να ακολουθήσει το μοντέλο της Κύπρου, του Ισραήλ και της Νορβηγίας.

Το συγκεκριμένο μοντέλο, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν απεμπολεί κυριαρχικά δικαιώματα των χωρών, προβλέπει την ενοικίαση αυτών των θαλάσσιων «οικοπέδων» για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με τη χώρα μας να καρπώνεται ένα σημαντικό ποσοστό από τα κέρδη που θα προκύπτουν για τον ιδιώτη.

Ολα τα δεδομένα βρίσκονται στο τραπέζι τόσο του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα όσο και της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνας Μπιρμπίλη οι οποίοι θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις, σε συνεννόηση πάντα με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.

ΠΗΓΗ:
Espressonews.gr
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ: http://www.madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου