'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Τα επόμενα βήματα...

Η τρόικα πιέζει για άμεσες αλλαγές μέσα στο φθινόπωρο

Αποφασισμένη να προχωρήσει άμεσα - με νομοσχέδιο «σκούπα»- στο άνοιγμα ή στο νέο τρόπο οργάνωσης μίας σειράς επαγγελμάτων μέχρι το τέλος του χρόνου φέρεται η κυβέρνηση, ειδικά μετά τα αποτελέσματα με την απεργία των βυτιοφορέων.

Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται τα φαρμακεία, τα συμβολαιογραφεία, οι αρχιτέκτονες, τα μεσιτικά γραφεία, τα πρατήρια υγρών καυσίμων, τα ταξί και οι δικηγόροι. Στα επαγγέλματα αυτά, έως σήμερα το κράτος είτε θέτει κατώτερα όρια αμοιβών και τις καθορίζει, είτε ασφαλιστικές δικλίδες, προκειμένου κάποιος ενδιαφερόμενος να εισέλθει στην αγορά.


Εξάλλου, προς την κατεύθυνση αυτή συνηγορούν και οι συστάσεις των ελεγκτών της τρόικας, οι οποίοι στο προσχέδιό τους, που θα επιδοθεί στον υπουργό Οικονομικών, τονίζουν την ανάγκη περαιτέρω αλλαγών.


Ειδικότερα, ζητούν την επιτάχυνση ορισμένων κινήσεων, όπως είναι η αντιμετώπιση του πληθωρισμού, η τοποθέτηση ορκωτών ελεγκτών στις ΔΕΚΟ και τα νοσοκομεία, ο περιορισμός της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής και η ενίσχυση της διαφάνειας στις προμήθειες του δημοσίου. Ακόμα, οι ελεγκτές της τρόικας ζήτησαν και την πώληση του 40% των μονάδων της ΔΕΗ, με τον υπουργό Οικονομικών να δηλώνει προς τη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ ότι η σύσταση αυτή δεν πρόκειται να υλοποιηθεί.


Όσον αφορά τη διαδικασία για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου, στις 20 Αυγούστου θα συνεδριάσει η ειδική ομάδα εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αναμένεται να εγκρίνει το τμήμα της δεύτερης δόσης του δανείου, που θα δοθεί από την ευρωζώνη.


Θα ακολουθήσει, στις 23 Αυγούστου, η επίσημη αίτηση από το υπουργείο Οικονομικών για την εκταμίευση του ποσού. Η έγκριση, σε επίπεδο θεσμικών οργάνων της ΕΕ, θα δοθεί από το Eurogroup και το Ecofin στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα. Από την πλευρά του ΔΝΤ, το διοικητικό συμβούλιό του θα συνεδριάσει στις 10 Σεπτεμβρίου για να εγκρίνει τη συμμετοχή του Ταμείου στη δεύτερη δόση.


Ανώτεροι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου πιστεύουν ότι πλέον η δεύτερη δόση του δανείου, ύψους 9 δισ. ευρώ, πρέπει να θεωρείται δεδομένη και αναμένεται να εκταμιευθεί στις 13 Σεπτεμβρίου. Και τούτο, διότι οι δεσμεύσεις που είχε αναλάβει η Ελλάδα για το πρώτο εξάμηνο του 2010 έχουν ολοκληρωθεί, ή βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο υλοποίησης.


Από την πλευρά, πάντως, των επικεφαλής του πολυπληθούς κλιμακίου της τρόικας -Πώλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Σέρβας Ντε Ρόουζ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ)- θεωρείται ότι παραμένουν δημοσιονομικοί κίνδυνοι και κυρίως στο σκέλος των εσόδων, τα οποία υστερούν σημαντικά έναντι του ετήσιου στόχου (π.χ. είσπραξη ΦΠΑ).


Ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας από το β’ εξάμηνο του 2011 προέβλεψε ο καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιώς Χαράλαμπος Γκότσης μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή «ΣΚΑΪ ΟΝline». Ο κ. Γκότσης σημείωσε ότι η ύφεση στο τρέχον έτος θα είναι μικρότερη. 


ΠΗΓΗ:   http://www.skai.gr/news 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου