'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Δευτέρα 16 Αυγούστου 2010

Ταξίδι στη χώρα των μεγάλων αντιθέσεων!!

«Πιο μεγάλος ήταν ο κίνδυνος εισβολής μαϊμούς στα δωμάτια του ξενοδοχείου, παρά να πέσουμε θύματα κλοπής ή ληστείας στη νότια Αφρική». Τα λόγια αυτά προέρχονται από δυο εκ των...
τριών αστυνομικών που συνόδευσαν πρόσφατα την Εθνική Ελλάδος στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Τι ήταν αυτό που τους έκανε ιδιαίτερη εντύπωση; Το χαμόγελο των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, η αισιοδοξία τους και η αυξημένη τάση προσφοράς. Τους εντυπωσίασε πως στο ξενοδοχείο στο Ντέρμπαν σχεδόν τους παρακαλούσαν να τους βοηθήσουν σε κάτι. Την χώρα την περιγράφουν ως τη περιοχή των μεγάλων αντιθέσεων. Εκεί όπου η ζούγκλα συνδυάζεται με την παραλία, το ευρωπαϊκό με το ντόπιο «ύφος» στις πόλεις, το κρύο με τη ζέστη, οι βίλες με τις παράγκες. Τα μέτρα ασφαλείας; Ανάλογα με αυτά των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, είπαν.

Ο αποχαιρετισμός του προσωπικού του ξενοδοχείου; Ενδεικτικός μιας κατάστασης που επικρατεί στο Ντέρμπαν. Οι ρεσέψιονιστ, οι καθαρίστριες, οι σερβιτόροι κ.α. έκαναν ουρά έξω από το δωμάτιο του φροντιστή της ομάδας. Θα περίμενε κανείς να ζητήσουν την φανέλα κάποιου παίκτη. Αντίθετα αυτοί ζητούσαν ένα μακό μπλουζάκι. Μια μπλούζα που μπορεί να φόραγαν οι παίκτες στην προπόνηση. Το αν θα είχε το εθνόσημο δεν είχε σημασία. Για αυτούς το ζητούμενο ήταν να αποκτήσουν μια μπλούζα είτε για τον εαυτό τους είτε για κάποιο δικό τους πρόσωπο που δεν είχε τη δυνατότητα να την αγοράσει. Και όταν κάποιος έπαιρνε την μπλούζα πήγαινε λίγα μέτρα παρακάτω, την άφηνε κάπου και μετά επέστρεφε και πάλι στην «ουρά» ευελπιστώντας να πάρει μία ακόμη.

Ήταν η πρώτη φορά που αστυνομικοί συνόδευσαν την Εθνική ομάδα σε Παγκόσμιο Κύπελλο και για αρκετούς παίκτες – κυρίως αυτούς που αγωνίζονται σε ελληνικούς συλλόγους – ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Όμως για τους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στο εξωτερικό είναι συνήθης εικόνα αστυνομικός να συνοδεύει την αποστολή της ομάδας τους σε ταξίδια.

Οι αστυνομικοί που ταξίδεψαν στη νότια Αφρική ήταν ο Αστυνόμος Α΄ Παντελής Τίγκας, ο Υπαστυνόμος Α΄ Αλέξανδρος Σίγκος και ο Αρχιφύλακας Κωνσταντίνος Καραγκούνης. Ο ρόλος των τριών αστυνομικών διαφορετικός. Ο κ. Τίγκας ήταν αρμόδιος για τα μέτρα ασφαλείας στο ξενοδοχείο όπου διέμεναν οι παίκτες του Οτο Ρεχάγκελ, στο αθλητικό κέντρο όπου έκαναν προπονήσεις, στα τρία γήπεδα όπου αγωνίστηκε η Εθνική Ελλάδας και για τις μετακινήσεις της αποστολής. Ο κ. Σίγκος – ο οποίος είχε συνοδεύσει την Εθνική Ελλάδος και στην Ελβετία κατά την διάρκεια του Εuro του 2008 - ήταν διαρκώς στο Κέντρο Επιχειρήσεων που είχε στηθεί στην Πραιτόρια και αποτελούσε τον «σύνδεσμο» μεταξύ ΕΛ.ΑΣ. και της νοτιοαφρικανικής Αστυνομίας. Ο κ. Καραγκούνης είχε την αρμοδιότητα του εντοπισμού ταραξιών ανάμεσα στους έλληνες οπαδούς που ταξίδεψαν ως εκεί. Ωστόσο δεν χρειάστηκε να κινητοποιηθεί καθώς δεν σημειώθηκε το παραμικρό επεισόδιο στο οποίο «πρωταγωνιστές» να ήταν έλληνες φίλαθλοι. Συνομιλήσαμε για τις εμπειρίες που αποκόμισαν από το ταξίδι τους στη Ν. Αφρική με τους δυο πρώτους.

Ο κ. Τίγκας είχε την «έδρα» του στο Ντέρμπαν καθώς διέμενε στο ίδιο ξενοδοχείο με την Εθνική ομάδα. Έζησε την κάθε στιγμή με τους παίκτες. Είδε την αγωνία τους, το άγχος τους πριν τον αγώνα με την Κορέα, την λύπη τους από την ήττα του πρώτου αγώνα, το πείσμα τους για νίκη πριν το παιχνίδι με τη Νιγηρία και την χαρά τους για το νικηφόρο αποτέλεσμα. Όπως είπε δεν συνέβη κάποιο άλλο «παρατράγουδο» με εξαίρεση το συμβάν με την αφαίρεση χρηματικών ποσών από τα κομοδίνα στα δωμάτια παικτών. Στο ξενοδοχείο, πρόσθεσε, υπήρχε 24ωρη φύλαξη ενώ σε κάθε όροφο υπήρχε «σκοπός». Το προσωπικό που είχε διατεθεί για τη φύλαξη ήταν συνολικά 28 άτομα που εργάζονταν σε δυο 12ωρες βάρδιες.

Η μόνη «προειδοποίηση» που τους έγινε όταν έφτασαν στο ξενοδοχείο αφορούσε την ενδεχόμενη «συνάντηση» που μπορεί να είχαν με μια μαϊμού. Ειδικότερα τους είπαν πως στα περβάζια στα μπαλκόνια κυκλοφορεί μαϊμού η οποία δείχνει ιδιαίτερη προτίμηση στα δωμάτια στα οποία οσμίζεται φρούτα. Για αυτό, τους συνέστησαν, προτού αποχωρήσουν από τα δωμάτια παίκτες και συνοδοί να κλείνουν καλά τις μπαλκονόπορτες για να μην «εισβάλει» η μαϊμού στα δωμάτια και έχουν κατά την επιστροφή τους μια απρόσμενη «συνάντηση».

Σχετικά με την εγκληματικότητα είπαν πως: «Δεν νιώσαμε απειλή όπως μας έλεγαν άλλοι ή είχαμε ακούσει πριν αναχωρήσουμε για τη νότια Αφρική» μας είπαν οι δυο αστυνομικοί. «Πάντως – επεσήμαναν - στο Παρίσι ή σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις περπάταγες με άλλο αίσθημα». Στη συνέχεια εξήγησαν γιατί η νότια Αφρική είναι χώρα των μεγάλων αντιθέσεων. Ενδεικτικά ανέφεραν πως ενώ στο Ντέρμπαν η θερμοκρασία ήταν 20 βαθμοί Κελσίου στη Πραιτώρια το θερμόμετρο έδειχνε την ίδια στιγμή μείον 12 βαθμούς. Πρόσθεσαν ακόμη πως στο Ντέρμπαν εκεί όπου διέμενε η εθνική ομάδα ήταν η «ακριβή» περιοχή με τις βίλες των πολλών τετραγωνικών και τις πισίνες. Ελάχιστα μέτρα μακρύτερα συναντούσε κανείς τις παράγκες των φτωχών ανθρώπων. Το κέντρο της ίδιας πόλης έμοιαζε…με την εικόνα της Ομόνοιας κυρίως τις νυχτερινές ώρες. Και τη νύχτα τους συμβούλευαν να μην κινηθούν προς τα εκεί. «Καλύτερα να μην πας μόνος σου» ήταν η προτροπή προς τον κ. Τίγκα όταν είπε σε κάποιον την πρόθεση του να κινηθεί προς το συγκεκριμένο σημείο.

Ένα άλλο θέμα που τους τράβηξε την προσοχή ήταν η μεγάλη αστυνομική δύναμη που βρίσκονταν πάντα στο πλευρό της εθνικής ομάδας. Αλλά και η θερμή υποστήριξη των παικτών από τους έλληνες που ζουν και εργάζονται στην νότια Αφρική. «Ένιωθαν πως ήρθε η Ελλάδα σε αυτούς. Εκεί αισθανόμασταν ότι είμαστε Έλληνες. Τους είδαμε να χαίρονται όταν κερδίσαμε τη Νιγηρία και να κλαίνε μετά τον αγώνα με την Κορέα».

Ο κ. Τίγκας συμπλήρωσε πως τις ελάχιστες φορές που είχαν ελεύθερο χρόνο εάν ήθελαν να απομακρυνθούν από το ξενοδοχείο θα έπρεπε να πάνε με βαν που τους είχε διαθέσει ο οργανωτική επιτροπή και με συνοδό. Ωστόσο, πρόσθεσε, πως το Ντέρμπαν μπορούσες να περπατήσεις άνετα, κάτι που δεν συνηθίζουν να κάνουν οι ντόπιοι. Οι νοτιοαφρικανοί, όπως διαπίστωσαν, επιλέγουν να πηγαίνουν με τα αυτοκίνητα τους σε τεράστια εμπορικά κέντρα, ένα εκ των οποίων βρίσκεται στο Γιοχάνεσμποργκ όπου κανείς συναντά ενδεικτικά τρεις τράπεζες και στο ίδιο χώρο η κάθε τράπεζα έχει από τρια υποκαταστήματα. Για το φαγητό έλεγαν πως δεν υπήρχε παραδοσιακή «κουζίνα» αλλά και ότι το φαγητό των νοτιοαφρικανών περιστρεφόταν γύρω από το κρέας.

Ο κ. Τίγκας αν και δεν ήταν μέλος της αποστολής της Εθνικής ομάδας αλλά απλά ο «συνοδός» εν τούτοις ακολουθούσε το πρόγραμμα παικτών και τεχνικού επιτελείου. «Τα εστιατόρια έκλειναν στις 10 το βράδυ. Την ίδια ώρα οι παίκτες ήταν ήδη στα δωμάτια τους. Έτσι ελλείψει παρέας ή εναλλακτικής λύσης, πήγαινα και εγώ στο δωμάτιο μου».

Ο κ. Σίγκος όλο αυτό το διάστημα της παραμονής της Εθνικής Ελλάδος στη νότια Αφρική βρίσκονταν στο κέντρο επιχειρήσεων στην Πραιτόρια. Μαζί του και ο κ. Καραγκούνης. Στο γραφείο τους είχαν βάλει την ελληνική σημαία και φυσικά τα «προγνωστικά» για τους αγώνες της ομάδας έδιναν και έπαιρναν. Σχεδόν όλοι οι συνάδελφοι του είχαν ποντάρει στον πρώτο αγώνα υπέρ της Ελλάδας αλλά…απογοητεύτηκαν από το αποτέλεσμα το οποίο θεώρησαν ως έκπληξη. Φυσικά τα πειράγματα προς το πρόσωπο του ήταν στην «ημερήσια διάταξη» μέχρι τον νικηφόρο αγώνα με τη Νιγηρία. Μετά το τέλος του συγκεκριμένου αγώνα ο κ. Καραγκούνης δέχθηκε πρόσκληση από τους Νιγηριανούς συναδέλφους του για δείπνο. Όταν πήγαν στο εστιατόριο οι Νιγηριανοί του διευκρίνισαν πως το «φαγητό είναι κερασμένο από τους ηττημένους».


tovima

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ:   http://ksipnistere.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου