'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Συγχωνεύσεις στην ΕΛ.ΑΣ.

Σχέδιο «Καλλικράτης» θα εφαρμοστεί και στην Ελληνική Αστυνομία, ενώ θα ακολουθήσει και η Πυροσβεστική. Η αρχή θα γίνει τον Σεπτέμβριο, με τη συνένωση των αστυνομικών υπηρεσιών στην Αττική, και θα ακολουθήσουν η Θεσσαλονίκη και η επαρχία.

Σύμφωνα με το σχέδιο του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, τα 148 αστυνομικά τμήματα, υπηρεσίες, και Υποδιευθύνσεις που υπάρχουν σήμερα θα μειωθούν σε 50, και οι 16 υπηρεσίες της Τροχαίας σε 5. Η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας εκτιμά πως με τη μείωση των αστυνομικών υπηρεσιών θα αποδεσμευτούν περισσότεροι από 1.000 αστυνομικοί που σήμερα απασχολούνται σε σκοπιές, φύλαξη κτιρίων και διοικητικές υπηρεσίες και με τον νέο σχεδιασμό θα βγουν στον δρόμο για περιπολίες. Επιπλέον θα εξοικονομηθεί ένα πολύ μεγάλο ποσό που σήμερα δαπανάται για την ενοικίαση των χώρων όπου στεγάζονται τα Αστυνομικά Τμήματα. Από τα 148 κτίρια που χρησιμοποιεί η Αστυνομία, μόλις τα 25 είναι ιδιόκτητα, με αποτέλεσμα να δαπανώνται αρκετά εκατομμύρια για την ενοικίασή τους.

Σχεδόν κανένα όμως από τα κτίρια αυτά δεν πληροί τις προδιαγραφές ενός σύγχρονου αστυνομικού τμήματος. Σε αρκετά δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι για κρατητήρια, ενώ τα υπόγεια πάρκινγκ για τη φύλαξη των υπηρεσιακών οχημάτων είναι ανύπαρκτα, με αποτέλεσμα αρκετά να καταστρέφονται κατά τις επιδρομές αναρχικών. Στο πλαίσιο των νέων Τμημάτων θα αυξηθεί αρκετά ο αριθμός των αστυνομικών της Ασφάλειας, και θα ενισχυθεί κατά πολύ το κομμάτι των πεζών και των μηχανοκίνητων περιπολιών.

Ο «Καλλικράτης» της ΕΛ.ΑΣ., για τον οποίο αρμόδιος είναι ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Γρηγόρης Τασούλας, προβλέπει Αστυνομικά Τμήματα με προσωπικό 150-200 αστυνομικών και την κατάργηση όλων των Υποδιευθύνσεων.

Την επόμενη εβδομάδα θα οριστικοποιηθούν τα νέα τμήματα, για τη δημιουργία των οποίων- σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου- θα ληφθούν υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής και όχι οι διοικητικές δομές του «Καλλικράτη» του υπουργείου Εσωτερικών.

«Με εξαίρεση την Αθήνα και τον Πειραιά, που θα έχουν περισσότερα Τμήματα, στους υπό λοιπους δήμους της Αττικής θα αντιστοιχεί συνήθως ένα Αστυνομικό Τμήμα. Ενδεχομένως να υπάρξουν 2- 3 εξαιρέσεις για περιοχές με υψηλό δείκτη εγκληματικότητας. Εκεί θα υπάρχει και δεύτερο Αστυνομικό Τμήμα, ενώ Τμήμα θα διατηρήσει και κάθε νησί που ανήκει διοικητικά στην Αττική», αναφέρει στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

Η εισήγηση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. είναι η δημιουργία Τμημάτων με προσωπικό 150-200 αστυνομικών. Τα κτίρια δεν θα έχουν εξωτερική φρουρά, όπως είχε δεσμευτεί ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ύστερα από την επίθεση στο Αστυνομικό Τμήμα της Αγίας Παρασκευής. Η φύλαξή τους θα γίνεται με κάμερες και περιπολίες αστυνομικών, στα πρότυπα των Τμημάτων στη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία.

Σε κάθε Αστυνομικό Τμήμα θα δημιουργηθούν ειδικοί χώροι εξυπηρέτησης του κοινού, μεγάλοι χώροι κρατητηρίων και υπόγεια πάρκινγκ για τη φύλαξη των αστυνομικών οχημάτων στο πρότυπο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας.

Από τα 25 ιδιόκτητα Αστυνομικά Τμήματα κανένα δεν πληροί τις προδιαγραφές των νέων Τμημάτων και για τον λόγο αυτό σταδιακά θα αντικατασταθούν και αυτά. Προτεραιότητα όμως θα δοθεί στη δημιουργία των νέων κτιρίων και ήδη έχει αρχίσει η διαδικασία μέσω του προγράμματος Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

Οι σπατάλες
Επτακόσιες χιλιάδες ευρώ πληρώνει κάθε χρόνο η Ελληνική Αστυνομία για τη χρήση γραμμών του ΟΤΕ για αποστολή και λήψη τηλετύπων. Μόνο που η χρήση τέλεξ έχει πρακτικά καταργηθεί στην Αστυνομία εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια. Ωστόσο, αν και πρόκειται για... μουσειακό είδος, στον προϋπολογισμό της ΕΛ.ΑΣ. περιλαμβάνονταν σταθερά έξοδα 700.000 ευρώ.

Αλλο ένα εκατομμύριο ευρώ θα εξοικονομηθεί από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη από την κατάργηση 350 Αστυνομικών Σταθμών στην επαρχία. Πρόκειται για Σταθμούς με προσωπικό 1-2 αστυνομικών, συνήθως σε χωριά, τα οποία όμως με τον «Καλλικράτη» του υπουργείου Εσωτερικών εντάσσονται σε μεγαλύτερους δήμους. Ηδη έχουν καταργηθεί 217 Αστυνομικοί Σταθμοί, οι οποίοι αν και δεν είχαν προσωπικό εδώ και αρκετά χρόνια, η Αστυνομία συνέχιζε να πληρώνει ενοίκια 650.000 ευρώ κάθε χρόνο. Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις οι Αστυνομικοί Σταθμοί- φαντάσματα χρησιμοποιούνταν ως κατοικίες ιδιωτών, με ενοίκιο πληρωμένο από το κράτος!

ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ
Θα μπορέσουν να αποδεσμευτούν πάνω από 1.000 αστυνομικοί που σήμερα απασχολούνται στη φύλαξη και σε γραφεία

ΠΗΓΗ: http://www.tanea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου