'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Μας "κούρεψε" διακριτικά η ΕΚΤ

Με δύο κινήσεις -μία μέρα μετά την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας- η ΕΚΤ και η Moody's βυθίζουν ακόμη περισσότερο στην απαξία οικονομία και χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η ΕΚΤ ανακοίνωσε μείωση 5% (haircut ή "κούρεμα" στην αργκό της αγοράς) στα ελληνικά ομόλογα περικόπτοντας έτσι τα ποσά που μπορούν να αντλήσουν οι τράπεζες, και η Moody's με τη σειρά της υποβάθμισε έξι από αυτές, ως άμεση αντίδραση

Επιπλέον μείωση της αξίας αγοράς (haircut ή "κούρεμα" στην αργκό της αγοράς) ανακοίνωσε η ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα μετά την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody's.

Η απομείωση είναι της τάξης του 5%, ανακοίνωσε μέσω του Reuters η ΕΚΤ και πρακτικά σημαίνει πως οι τράπεζες που προσκομίζουν ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για άμεση χρηματοδότηση, θα λαμβάνουν μικρότερο ποσό αναλογικά με τα ομόλογα ίσης αξίας άλλης χώρας της Ε.Ε.

Το "κούρεμα" που κατεβλήθη προσπάθεια να περάσει με χαμηλούς τόνους, θεωρείται επιβεβλημένη κίνηση της ΕΚΤ, καθώς οι τρεις βασικοί οίκοι αξιολόγησης (Moody's, S&P και Fitch) έχουν υποβαθμίσει τα ελληνικά ομόλογα κοντά στο ΒΒΒ που είναι και το όριο κάτω από το οποίο η ΕΚΤ (όπως οποιαδήποτε τράπεζα) επιβάλει το μέτρο.

Το εύρος του "κουρέματος" κυμαίνεται από 0,5% έως και 20% (στην προκειμένη περίπτωση είναι 5%) και όπως ήταν αναμενόμενο έθεσε σε κίνηση τον φαύλο κύκλο και για τις τράπεζες.

Στην ουσία πρώτα οι οίκοι υποβάθμισαν, στη συνέχεια η ΕΚΤ εξάντλησε τα περιθώρια να χαράξει αυτόνομα πολιτική απέναντι στην Ελλάδα επιλέγοντας να κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση, αλλά στην πορεία ακολούθησε με το "κούρεμα", το οποίο με τη σειρά του έφερε νέα υποβάθμιση για έξι τράπεζες στην Ελλάδα.

Μαστίγιο και στις τράπεζες

Μετά την ελληνική οικονομία και την κανονιά από τον οίκο αξιολόγησης Moody's σειρά είχαν έξι ελληνικές τράπεζες που υποβαθμίζονται, στη βάση, ότι το ελληνικό δημόσιο φέρεται να μην μπορεί να τις στηρίξει σε περίπτωση κρίσης.

Οι τράπεζες που υποβαθμίστηκαν από τον οίκο διεθνούς αξιολόγησης είναι η Εθνική Τράπεζα η EFG Eurobank, η Alpha Bank, η Αγροτική Τράπεζα, η Emporiki Bank και η Γενική Τράπεζα.

Παράλληλα, η Moody’s επιβεβαίωσε τη διατήρηση της αξιολόγησης του μακροπρόθεσμου χρέους και των καταθέσεων της Τράπεζας Πειραιώς στην κατηγορία "Ba1" και της Τράπεζας Αττικής στην "Ba2".

Τέλος, ο οίκος θέτει υπό επανεξέταση την Marfin Egnatia Bank, χωρίς να προσδιορίσει εάν υπάρχουν πιθανότητες αναβάθμισης ή υποβάθμισης.

Στην ουσία η υποβάθμιση ακολουθεί αυτή της ελληνικής οικονομίας συνολικά, καθώς ο οίκος εκτιμά ότι περιορίζεται το περιθώριο της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίξει το τραπεζικό της σύστημα.

Ο οίκος χρησιμοποιεί για το σκοπό αυτό ειδικό δείκτη, αυτόν της "συστημικής στήριξης" (systemic support indicator) και στην προκειμένη περίπτωση υποδεικνύει, ότι μετά την τελευταία υποβάθμιση η ελληνική κυβέρνηση δεν θεωρείται το ίδιο ικανή να στηρίξει τις ελληνικές τράπεζες σε περίπτωση ανάγκης, γεγονός που σημαίνει ότι ταυτόχρονα αυξάνεται και η επικινδυνότητα των ελληνικών τραπεζών.

Έτσι η δεύτερη υποβάθμιση στην οικονομία ήταν σχεδόν αναπόφευκτο ότι θα προκαλούσε την ίδια κίνηση και για τα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία κατέχουν μεγάλο μέρος των ελληνικών ομολόγων, τα οποία προμηθεύτηκαν είτε μέσω του περίφημου προγράμματος για την στήριξη του τραπεζικού συστήματος, είτε με την έμμεση πίεση που ασκούσε η ασφυξία δανεισμού από την αγορά। Η όαση στην έρημο πήρε τη μορφή της ΕΚΤ, με την κίνηση του Ζ.Κ.Τρισέ να ανακοινώσει πως συνεχίζει να αποδέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για δανεισμό, κάτι που όμως δεν μπορούσε παρά να γίνει στα μέτρα που ορίζουν οι διεθνείς αγορές μέσω του συστήματος αξιολόγησης.

ΠΗΓΗ: http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου