Ο καθηγητής του Χάρβαρντ Αλμπέρτο Αλεσί να μιλάει για τη «συνταγή» εξόδου από την κρίση «Ενοχή» για τις δημοσιονομικές της αμαρτίες χαρακτηρίζει την Ελλάδα ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Αλμπέρτο Αλεσίνα, σημειώνοντας ότι ..... δικαίως «τιμωρήθηκε» από τις αγορές.
Ο Αλεσίνα, σε συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, σημειώνει ότι η χώρα μας θα χρειαστεί να κάνει πολλά για να μειώσει τα ελλείμματά της, θεωρεί όμως ότι θα βγει νικήτρια από το τούνελ της τρόικας, ενώ επισημαίνει ότι η Ιστορία διδάσκει πως τα επιτυχημένα προγράμματα εξυγίανσης (συνήθως) οδηγούν και σε εκλογική νίκη! Υπογραμμίζει ότι τυχόν αναδιάρθρωση του χρέους θα έχει καταστρεπτικές συνέπειες στην ελληνική προσπάθεια, ομολογεί ότι αξίζαμε την τιμωρία των αγορών, προτείνει επιτακτικά την αποσύνδεση των δημοσιονομικών αναγκών από τον δανεισμό και θεωρεί ότι η ευελιξία στην αγορά εργασίας και ένα πιο «έξυπνο» σύστημα πρόνοιας θα βελτιώσουν την οικονομία.
- Ποιοι είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η Ελλάδα;
«Πιστεύω ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι η αναδιάρθρωση του χρέους. Θα οδηγούσε σε επώδυνες οικονομικές συνέπειες. Η αναδιάρθρωση εν μέσω κρίσης και εκτέλεσης ενός προγράμματος εξυγίανσης θα ήταν ένα πολύ επικίνδυνο ενδεχόμενο και αν συνέβαινε θα φαινόταν ως καταστροφή. Τουλάχιστον οι προσπάθειες σταθεροποίησης στέλνουν ένα καλό σήμα στις αγορές».
- Πιστεύετε ότι η κυβέρνηση βαδίζει στον σωστό δρόμο;
«Από αυτά που διαβάζω βλέπω ότι αντιδρά ενεργά σε αυτή την κατάσταση. Είναι σαφές ότι έτσι οι αγορές άλλαξαν τη γνώμη τους για τη χώρα. Βοήθησε, βέβαια, και η ευρωπαϊκή επέμβαση. Ωστόσο είναι νωρίς να πεις ότι η χώρα θα τα καταφέρει. Πριν από λίγους μήνες όμως δεν θα το πίστευα».
- Οι αγορές γιατί «τιμώρησαν» την Ελλάδα;
«Για να είμαι ειλικρινής, νομίζω ότι η Ελλάδα άξιζε μια τιμωρία! Το μόνο πρόβλημα είναι ότι αν η τιμωρία είχε έρθει νωρίτερα, σήμερα τα πράγματα θα ήταν καλύτερα. Κρατούσατε κρυμμένο έλλειμμα της τάξεως του 6%-7% του ΑΕΠ. Παίρνατε συντάξεις στα 55 χρόνια, όταν οι υπόλοιποι έβγαιναν στη σύνταξη στα 65. Θεωρώ ότι η Ελλάδα άξιζε την τιμωρία, όμως αυτή έφθασε αργά. Είναι όπως ένα μικρό παιδί: πρέπει να του μάθεις τι είναι σωστό ή λάθος γρήγορα και έγκαιρα. Αυτό στην περίπτωσή σας δεν συνέβη. Ετσι η τιμωρία ήρθε πολύ αργά, αλλά και δυστυχώς πολύ δυνατά. Εν τέλει, την αξίζατε!».
- Με τα δεδομένα προβλήματα (σε Ισπανία, Ελλάδα, Ιρλανδία) η ευρωζώνη έχει μέλλον;
«Ομολογουμένως το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν λειτούργησε σωστά. Είμαι ιδιαίτερα απαισιόδοξος για το ότι αυτοί οι κανόνες θα μπορέσουν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά. Αν μια χώρα θελήσει από μόνη της να ελέγξει το χρέος της και να το μειώσει σε ικανοποιητικό επίπεδο, ίσως να έχει μέλλον. Το Σύμφωνο Σταθερότητας δεν αποτελεί πανάκεια».
newsbeast
http://ksipnistere.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου