'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Από τα οδοφράγματα, στα εργοστάσια απορριμμάτων!!!!

Τ
ην υλοποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού, o oποίος προβλέπει εκτός από ΧΥΤΑ, εργοστάσια απορριμμάτων, μονάδες κομποστοποίησης, σταθμούς μεταφόρτωσης και ανακύκλωση προτάσσουν τα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, λύνοντας ύστερα από μία εβδομάδα σφοδρών επεισοδίων στην Κερατέα τη σιωπή τους. 

Τα συναρμόδια υπουργεία, χαρακτηρίζουν υποκριτική την στάση πολιτικών παραγόντων και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης στο θέμα της Κερατέας και υπογραμμίζουν ότι ο σχεδιαζόμενος ΧΥΤΑ, προορίζεται να υποδεχτεί 120.000 τόνους αποβλήτων συγκεντρώνοντας μόνο τα σκουπίδια των δήμων της Ανατολικής Αττικής. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση επιδιώκει να κάμψει τις αντιρρήσεις των κατοίκων που φοβούνται ότι η Κερατέα θα γίνει η νέα Φυλή. 

Η παρέμβαση των υπουργών έρχεται την ίδια μέρα που οι εργαζόμενοι έκλεισαν τον ΧΥΤΑ της Φυλής και το σταθμό μεταφόρτωσης στο Σχιστό, καταγγέλλοντας μεθοδευμένο σχέδιο ΕΣΔΚΝΑ, Περιφέρειας Αττικής και κυβέρνησης για την αφαίρεση της αρμοδιότητας της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων από την τοπική αυτοδιοίκηση και την εκχώρησή της με «φωτογραφικούς» διαγωνισμούς και διαδικασίες σε ιδιώτες για είκοσι πέντε χρόνια. 

Σε διαβούλευση τα τεύχη
δημοπράτησης 

«Είναι παντελώς αδικαιολόγητοι και αποκλειστικά υπεύθυνοι όσοι υποδαυλίζουν αναίτιες κοινωνικές αντιδράσεις και προσπαθούν να τις στηρίξουν πάνω στην ελλιπή πληροφόρηση των κατοίκων. Είναι καιρός να αναλάβουν τις ευθύνες τους μακριά από ακραίες ενέργειες και στείρες αντιπαραθέσεις», αναφέρει η κοινή ανακοίνωση που υπογράφουν τα δύο υπουργεία προσθέτοντας ότι η διαχείριση απορριμμάτων όχι μόνο δεν υποβαθμίζει την περιοχή αλλά την αναβαθμίζει σε σχέση με την τριτοκοσμική εικόνα που δημιουργούν οι χωματερές. 

Η ανακοίνωση έρχεται δέκα μέρες μετά την οξύτατη αντιπαράθεση αστυνομίας και πολιτών, η οποία ανάγκασε πριν από λίγες μέρες την ένωση αστυνομικών υπαλλήλων να ζητήσει από την υπουργό Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη να πάρει θέση. 

Η υπουργός μαζί με τον κ. Γιάννη Ραγκούση επαναφέρουν στο προσκήνιο τα ξεχασμένα εργοστάσια απορριμμάτων και τα συνοδευτικά έργα διαχείρισης απορριμμάτων, για τα οποία αποκαλύπτεται για πρώτη φορά ότι υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ. 

Τονίζεται δε ότι θα υπάρξει διαβούλευση στα τεύχη δημοπράτησης, ώστε να επιλεγεί η κατάλληλη τεχνολογία κατόπιν συμμετοχής της τοπικής κοινωνίας. Σημειώνεται ότι το θέμα της επιλογής της τεχνολογίας προκαλεί οξύτατες συγκρούσεις επιχειρηματιών συμφερόντων και έχει δαιμονοποιηθεί από τοπικούς φορείς με αποτέλεσμα πριν ακόμη ξεκινήσει να υλοποιείται ο περιφερειακός σχεδιασμός να υπάρχει έντονα αρνητικό κλίμα. 

Αυτό το διάστημα εγκρίνονται οι περιβαλλοντικοί όροι για τις υπόλοιπες μονάδες επεξεργασίας της Αττικής που σύμφωνα με πληροφορίες είναι το εργοστάσιο στη Φυλή και η επέκταση του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ) στα Λιόσια. 
 
Ταυτόχρονα ανακοινώθηκε ότι έχει γίνει η επεξεργασία προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Αττικής και του Ενιαίου Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ), για την υλοποίηση των έργων, μεταφέροντας το μπαλάκι των ευθυνών στην πρώτη. 


http://dete.gr/news.php?article_id=17936

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου