'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

«Νεκρή» η Ηπειρωτική αγορά μόλις τρεις μέρες πριν τα Χριστούγεννα...

«Δεν κουνιέται φύλλο» λένε καταστηματάρχες, αφού ο τζίρος σε μαγαζιά, κυρίως ένδυσης και υπόδησης, είναι κάθετα πεσμένος!..

«Δεν κουνιέται φύλλο» λέει σχεδόν σύσσωμος ο εμπορικός κόσμος της Ηπείρου για την φετινή κίνηση στην αγορά εν όψει Χριστουγέννων. Ο τζίρος των καταστημάτων έχει σημειώσει κάθετη πτώση αφού οι καταναλωτές ξοδεύουν με το σταγονόμετρο! Κι αυτό γιατί εκτός των μειωμένων μισθών και συντάξεων και το δώρο (όσοι πήραν) ήταν… λειψό.Μια βόλτα στην ήδη «νεκρή» αγορά αποδεικνύει, πως φέτος, τα Χριστούγεννα θα είναι «γκρίζα» για κάποιους εμπόρους, ενώ άλλοι παίζουν στην κυριολεξία τα… ρέστα τους, μήπως και καταφέρουν να αποφύγουν το λουκέτο.Στα Γιάννενα, τέτοια εποχή πριν μερικά χρόνια, οι καταστηματάρχες είχαν ήδη κάνει επενδυτικά ανοίγματα, εν όψει εορτών και είχαν δει το ρίσκο τους να πιάνει τόπο.Οι καταναλωτές ψώνιζαν συνεχώς, τόσο για εκείνους, όσο και για φιλικά και συγγενικά τους πρόσωπα, όμως το τσεκούρωμα στους μισθούς, μείωσε δραματικά τη ρευστότητα.«Η αλλαγή σε σχέση με τρία ή τέσσερα χρόνια πριν, είναι τεράστια» λένε καταστηματάρχες. «Ενώ στα μέσα της δεκαετίας του 2000, η αγορά έσφυζε από ζωή τέτοιες μέρες, τώρα βλέπουμε τους καταναλωτές να κοιτούν τις βιτρίνες και να φεύγουν»!

ΠΤΩΣΗ ΕΩΣ 50%!

Μέχρι στιγμής, ο τζίρος στα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης παρουσιάζει πτώση έως και 50% στα Γιάννινα, ενώ αρκετοί εμφανίζονται διστακτικοί στο να κάνουν «ανοίγματα», καθώς αυτή τη στιγμή και παρά τις γιορτινές ημέρες, κανείς δεν μπορεί να ψυχολογήσει τις κινήσεις των καταναλωτών.«Πάντως τα δείγματα από τις πρώτες μέρες της Χριστουγεννιάτικης περιόδου είναι αρνητικά» σημειώνουν καταστηματάρχες.

ΠΡΟ ΤΟΥ ΛΟΥΚΕΤΟΥ!

Πολλά είναι τα εμπορικά στα Γιάννινα και στις άλλες μεγάλες πόλεις της Ηπείρου που βρίσκονται προ του λουκέτου. Δεν είναι μόνο η πεσμένη κίνηση στην αγορά, λένε οι ιδιοκτήτες τους, αλλά οι πολλές υποχρεώσεις. «Έχουμε το ΤΕΒΕ, το ΙΚΑ των υπαλλήλων, ρεύματα κτλ και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, μας ήρθε η περαίωση να μας... περαιώσει μια για πάντα! Αντιμετωπίζουμε σημαντικό πρόβλημα ρευστότητας».

ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Με συνεχείς προσφορές οι έμποροι προσπαθούν να προσελκύσουν τους καταναλωτές. «Ο κόσμος έχει χρήματα μόνο για τα απαραίτητα και πολύ δύσκολα θα ξοδέψει κάτι παραπάνω φέτος. Ακόμη και τα δώρα σε αγαπημένα πρόσωπα είναι μετρημένα» λένε Γιαννιώτες έμποροι.Την ίδια στιγμή, άλλαξε ο χρόνος των χειμερινών εκπτώσεων. Φέτος θα ξεκινήσουν στις 15 Ιανουαρίου, δηλαδή αμέσως μετά το τέλος των γιορτών και αρκετοί καταστηματάρχες ελπίζουν, πως θα καταφέρουν τελικά να δουλέψουν. «Αναμφίβολα θα κάνουμε και νέες προσφορές, αλλά υπάρχει πολύς κόσμος που περιμένει πώς και πώς τις επίσημες εκπτώσεις, για βγει στην αγορά» σημειώνουν έμποροι.Σύμφωνα με έρευνα τέσσερις στους πέντε Έλληνες δήλωσαν, ότι φέτος τα Χριστούγεννα θα αγοράσουν δώρα με μεγαλύτερη χρηστική αξία, ενώ σκοπεύουν να αγοράσουν λιγότερα δώρα για μικρότερο αριθμό ανθρώπων εστιάζοντας στις ειδικές προσφορές.

ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Πιο κάτω από τα περυσινά επίπεδα αναμένεται να είναι το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Η εικόνα του θα είναι λιτή, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε κάποια χρόνια πριν. Παρά την μείωση στις τιμές αρκετών προϊόντων, που ανακοίνωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πολλοί είναι εκείνοι που ακόμη και σήμερα Τετάρτη, τρείς ημέρες πριν τα Χριστούγεννα δεν έχουν ψωνίσει τη γαλοπούλα και τα διάφορα άλλα προϊόντα. Όπως υπογραμμίζεται «μια τετραμελής οικογένεια χρειάζεται περίπου 120 ευρώ για να ετοιμάσει το γιορτινό τραπέζι. Στην τιμή δεν συμπεριλαμβάνονται γλυκά κλπ».

Η ΕΡΕΥΝΑ
Στο μεταξύ, μεγάλες περικοπές στις δαπάνες τους τις ημέρες των εορτών θα κάνει η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων. Σύμφωνα με την εταιρία δημοσκοπήσεων Interview το 76,6% των ερωτηθέντων απαντά πως η οικονομική του κατάσταση τα φετινά Χριστούγεννα είναι χειρότερη σε σχέση με τα περσινά. Το 62,3% θα κάνει λιγότερα δώρα σε φίλους και συγγενείς, τη στιγμή που πέρυσι το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 41,8%.Επίσης, 70,9% των ερωτηθέντων δηλώνει, ότι θα χρησιμοποιήσει την πιστωτική του κάρτα λιγότερο φέτος σε σύγκριση με το 2009.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 3 ΔΙΣ!
Υπενθυμίζεται, ότι οι απώλειες στο λιανεμπόριο, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (Ε.Σ.Ε.Ε.) θα υπερβούν τα 3 δις ευρώ φέτος τα Χριστούγεννα, τη στιγμή, που τη συγκεκριμένη περίοδο πραγματοποιείται το 25%-30% του συνολικού ετήσιου τζίρου του λιανεμπορίου!Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Βασίλης Κορκίδης κάλεσε τους καταναλωτές να δείξουν κατανόηση στο πρόβλημα της αγοράς στηρίζοντας τα καταστήματα της πόλης και της τοπικής τους κοινωνίας.«Αναπόφευκτο αποτέλεσμα των ειλημμένων δυσμενών μέτρων είναι η περαιτέρω βύθιση της ελληνικής οικονομίας σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης, ανεργίας και υψηλών πληθωριστικών πιέσεων», σημείωσε, μεταξύ άλλων.



ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ 
http://epirusgate.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου