Στον πάγο επί δύο χρόνια παραμένουν 6 προγράμματα κατάρτισης, με τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο, να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το μέλλον των ίδιων των ΚΕΚ αλλά και των τουλάχιστον 63.000 ανέργων που θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στα προγράμματα.
Άλλωστε, και οι εταιρείες αυτές απασχολούν χιλιάδες εργαζόμενους, επιστημονικούς συνεργάτες και εκπαιδευτές, οι οποίοι παραμένουν σε ομηρία 2 ολόκληρα χρόνια, εν αναμονή των αποτελεσμάτων αξιολόγησης 6 διαγωνισμών ανάθεσης Προγραμμάτων κατάρτισης, πιστοποίησης και εγγυημένης απασχόλησης, με ωφελούμενους 63.300 ανέργους απ’ όλη τη χώρα, προϋπολογισμού άνω των 284 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον ΕΛΣΕΚΕΚ, τον φορέα που εκπροσωπεί 156 ΚΕΚ -πιστοποιημένους φορείς κατάρτισης ενηλίκων όπου απασχολούνται περίπου 4.000 εργαζόμενοι ως μόνιμο προσωπικό και πάνω από 15.000 εξειδικευμένοι επιστημονικοί συνεργάτες και πιστοποιημένοι εκπαιδευτές ενηλίκων - από την καθυστέρηση των διαγωνιστικών διαδικασιών δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα τόσο για χιλιάδες ανέργους και εργαζομένους, όσο και για την επιβίωση των επιχειρήσεων του κλάδου και το μέλλον της Επαγγελματικής Κατάρτισης. Οι εκπρόσωποι του ΕΛΣΕΚΕΚ υπενθυμίζουν ότι, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, οι προς διάθεση πόροι για την επαγγελματική κατάρτιση ανέρχονται στο ποσό του 1,7 δισ. ευρώ, δηλαδή του 1/3 της συνολικής δημόσιας δαπάνης του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου που για την προγραμματική περίοδο ανέρχεται στο ποσό των 5 δισ. ευρώ.
Οι διαγωνισμοί αφορούν στην υλοποίηση προγραμμάτων κατάρτισης με την τοποθέτηση χιλιάδων ανέργων, σε εκατοντάδες θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την Ελλάδα και την καταβολή εκπαιδευτικών επιδομάτων εκατομμυρίων ευρώ, προερχομένων από κοινοτικούς πόρους.
Να σημειωθεί πως οι διαγωνισμοί είχαν ξεκινήσει από την προηγούμενη κυβέρνηση, με υπουργό Απασχόλησης τότε, την κ. Φάνη Πάλλη Πετραλιά. Με την αλλαγή σκυτάλης στην κυβέρνηση, οι διαγωνισμοί «πάγωσαν» καθώς επικράτησε χάος με τους ιθύνοντες να μην μπορούν να αποφασίσουν εάν θα πρέπει να δεχθούν τις αξιολογήσεις της προηγούμενης Γενικής Γραμματείας Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων (με επικεφαλής τον κ. Κ. Τσουτσοπλίδη).
Οι εμπλεκόμενοι φορείς, ζητούν την άμεση ολοκλήρωση των διαδικασιών κατακύρωσης των 2 διαγωνισμών που αφορούν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων στα «Πράσινα Επαγγέλματα» και στα Επαγγέλματα Τουρισμού και τη σύναψη των σχετικών συμβάσεων το γρηγορότερο δυνατό.
Παράλληλα, διεκδικούν την προώθηση της αξιολόγησης των προσφορών των υποψηφίων αναδόχων για τους υπόλοιπους 4 διαγωνισμούς, οι οποίες παραμένουν ακόμη κλεισμένες στις κούτες τους.
Υποστηρίζουν δε, πως με την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών και εν τέλει την υλοποίηση των συγκεκριμένων Προγραμμάτων θα επιτευχθεί:
- Δυναμική προσαρμογή και συνεχής αναβάθμιση των γνώσεων και δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού στις απαιτήσεις της σύγχρονης οικονομίας και κοινωνίας.
- Διευκόλυνση της πρόσβασης στην απασχόληση για όλους με έμφαση στην ενίσχυση της απασχόλησης των νέων, των γυναικών και των μακροχρόνια ανέργων.
- Τοποθέτηση των καταρτισθέντων ανέργων σε κατάλληλες θέσεις πρακτικής άσκησης, με στόχο τη μεγιστοποίηση του ποσοστού της μετέπειτα απασχόλησής τους από τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις και αποτέλεσμα τη βελτίωση της κοινωνικής θέσης και του βιοτικού τους επιπέδου.
- Μείωση της ανεργίας με την τόνωση της αγοράς εργασίας και την ενίσχυση της εισοδηματικής πολιτικής, οδηγώντας τη χώρα στην ανάκαμψη και την ανάπτυξη.
Το ΔΣ του ΕΛΣΕΚΕΚ παρουσίασε, επίσης, προτάσεις για την ποιοτική αναβάθμιση του συστήματος της συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης, υπογραμμίζοντας τις θέσεις του κλάδου όσον αφορά στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης στη χώρα. Οι προτάσεις αυτές αφορούν:
- Στην αναβάθμιση του σχεδιασμού και της ποιότητας των Προγραμμάτων Επαγγελματικής Κατάρτισης, μέσα από τη σύνδεσή τους με τα επαγγελματικά περιγράμματα και την ανάπτυξη και θεσμοθέτηση συστήματος πιστοποίησης των μαθησιακών αποτελεσμάτων - γνώσεις, δεξιότητες και ικανότητες των καταρτιζομένων.
- Στην ενίσχυση της σύνδεσης της Επαγγελματικής Κατάρτισης με την αγορά εργασίας, μέσα από τη διάγνωση των αναγκών σε ειδικότητες και εξειδικεύσεις και αντιστοίχησή τους με τα προγράμματα κατάρτισης, αλλά και μέσα από τη ενίσχυση των υπηρεσιών Συμβουλευτικής και Επαγγελματικού Προσανατολισμού που παρέχουν τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης.
- Στην προσέγγιση νέων σύγχρονων τρόπων υλοποίησης δράσεων κατάρτισης, όπως η ανάπτυξη ενός «ελληνικού τύπου» Voucher-«Επιταγή Εκπαίδευσης», που μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμο και αποτελεσματικό, εξυπηρετώντας τις ανάγκες της αγοράς εργασίας.
- Στην υιοθέτηση νέων και αντικειμενικών κριτηρίων και διαδικασιών επιλογής και ανάθεσης των προγραμμάτων, καθώς και αναθεώρηση των κριτηρίων και των ελάχιστων προϋποθέσεων συμμετοχής στους διαγωνισμούς.
- Στην ανάπτυξη συστήματος αποτίμησης της αποτελεσματικότητας της Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης.
Πηγή:www.capital.gr
http://sarotiko.blogspot.com/2011/02/63000_10.html
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου