«Αν κάνατε αίτηση συνταξιοδότησης, πάρτε την πίσω γιατί θα τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας».Η κυβέρνηση επιχειρεί τώρα να ανακόψει το κύμα πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για σφαγιασμό, όχι μόνο των ώριμων αλλά και των θεμελιωμένων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, με πρακτικά μέτρα προκειμένου να γίνει πιστευτή.
Ετσι το υπουργείο Εργασίας καταθέτει τροπολογία με την οποία διασφαλίζονται τα ισχύοντα ευνοϊκά όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση όσων έχουν ήδη θεμελιώσει δικαίωμα. Αρα αυτό δεν θα μπορεί να ανατραπεί με νεότερο νόμο. Μάλιστα, με δεύτερη τροπολογία, θα προβλέπεται η ευχέρεια ανάκλησης των αιτήσεων συνταξιοδότησης μέχρι τα τέλη του επόμενου Ιουνίου (και όχι εντός 15 ημερών όπως προβλέπεται σήμερα στο Δημόσιο). Ετσι οι γυναίκες που είναι 60 ετών μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με 15-ετία, ενώ με 25 έτη και ανήλικο παιδί διατηρούν την ευχέρεια «εξόδου» στο μέλλον χωρίς προσαύξηση.
Φόβος για 140.000 αιτήσεις
Με τις δύο αυτές διατάξεις η κυβέρνηση επιχειρεί να μαζέψει το κύμα φυγής προς τη σύνταξη, κυρίως γυναικών από το Δημόσιο. Υπολογίζεται ότι πάνω από 140.000 εργαζόμενοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και αν επικρατήσει η λογική της τρόικας των επιτηρητών -και πολλών εκ των εγχώριων νεοφιλελεύθερων πολιτικών- για άμεση εφαρμογή των νέων υψηλών ορίων συνταξιοδότησης, υπολογίζεται ότι άνω του 1/3 αυτών θα οδηγηθούν στη σύνταξη μέσα στο χρόνο. Και αυτό καθώς από το 2011 θα ισχύσουν τα νέα αυξημένα όρια των γυναικών στο Δημόσιο με χρόνο ολοκλήρωσης το 2013. Κάθε χρόνο δηλαδή θα προστίθενται από 1 έως 3 επιπλέον χρόνια εργασίας προκειμένου η εξίσωση με τα αντίστοιχα ηλικιακά όρια των ανδρών (5 έως 17 έτη) να επιτευχθεί έως το 2013.
Σε μια τέτοια περίπτωση τα οικονομικά των Ταμείων θα καταστραφούν (μειωμένα έσοδα και αυξημένες δαπάνες για συντάξεις) παρά τις δραματικές περικοπές στις αποδοχές των ήδη συνταξιούχων (σε Δώρα και επίδομα άδειας, «πάγωμα» αποδοχών κ.ά.) με το επιχείρημα ότι έτσι θα καταστεί βιώσιμο το σύστημα. Δηλαδή εισερχόμαστε σε έναν φαύλο κύκλο όπου ό,τι κερδίζεται από τις θυσίες των συνταξιούχων και των εργαζομένων ανατρέπεται από τις αντιφατικές κινήσεις και τις μονομερείς πιέσεις για απότομη αναπροσαρμογή των ορίων ηλικίας.
Ηδη τα Ταμεία, εκτός των μαζικών αιτήσεων εξόδου, χάνουν εισφορές τόσο από τη μείωση των αποδοχών (αφορά το ΙΚΑ και τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ και τα ειδικά Ταμεία) όσο και από την περικοπή των Δώρων και επιδομάτων (στο Δημόσιο και αφορά στο επικουρικό ΤΕΑΔΥ, το Μετοχικό και Πρόνοιας-εφάπαξ).
Μάλιστα οι πιέσεις των επιτηρητών ήταν τόσο συντονισμένες που αξίωναν είτε τα όρια των γυναικών να αναπροσαρμοστούν από φέτος κιόλας, είτε, αν επιλεγεί μεγαλύτερο μεταβατικό διάστημα, να αυξηθούν και τα όρια των ανδρών.
Από την άλλη, το αυξημένο πέναλτι πρόωρης εξόδου από 4,5% το χρόνο στο 6% (ισχύει ήδη στον ιδιωτικό τομέα) αναμένεται να ισχύσει από το 2011, ενώ όσοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν θεμελιώσει ήδη συνταξιοδοτικό δικαίωμα και παραμείνουν στην εργασία τους δεν θα τους περικοπεί η (μελλοντική) σύνταξη εάν αναλάβουν εργασία. Θα εξαιρεθούν της ρύθμισης που θα προβλέπει την αναστολή καταβολής σύνταξης για εργαζόμενους κάτω των 55 ετών και περιορισμό αυτής κατά 70% για ποσά άνω των 800 ευρώ για τους μεγαλύτερης ηλικίας στην περίπτωση που αναλάβουν εργασία (σ.σ. κάτι που ισχύει στον ιδιωτικό τομέα).
Και οι δύο αυτές παρεμβάσεις στοχεύουν στην ανακοπή του ρεύματος εξόδου στη σύνταξη. Αντιθέτως, με 35ετία θα τεθεί νέο όριο ηλικίας στο 60ό (άνδρες-γυναίκες) σταδιακά από το 2011 έως το 2016.
Νέα γενιά: 595 ευρώ τον μήνα
Ως προς τον νέο, χαμηλότερο, βασικό μισθό, αυτός, σύμφωνα με πληροφορίες, θα διαμορφωθεί στα 595 ευρώ τον μήνα για νέους έως 24 ετών, από 740 που προβλέπει η Σύμβαση της ΓΣΕΕ. Σε αυτό το επίπεδο θα μένει ο νέος για ένα χρόνο, ενώ τις ασφαλιστικές εισφορές θα καλύπτει ο ΟΑΕΔ. Μετά από αυτό το διάστημα, ο μισθωτός θα πληρώνεται με βάση την εθνική ή την κλαδική σύμβαση.
Για τους ηλικιωμένους άνεργους από 55 έως 64 ετών θα προβλεφθεί ένα προσυνταξιοδοτικό καθεστώς με πλήρη κάλυψη των εργοδοτικών και εργατικών ασφαλιστικών εισφορών μέχρι τη συμπλήρωση του 65ο έτους και τη χορήγηση της κατώτατης σύνταξης του ΙΚΑ (484 ευρώ το μήνα χωρίς το ΕΚΑΣ). Η εν λόγω επιδότηση θα γίνεται με επιταγή, η οποία θα παραδίδεται από τον άνεργο στον εργοδότη.
Σε περιοχές με υψηλή (άνω του μέσου εθνικού όρου) ανεργία θα ενεργοποιηθούν τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης (ΤΣΑ). Στις περιοχές αυτές δεν θα ισχύουν οι κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις ως προς το ύψος των αμοιβών για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και μέχρι την (υποτιθέμενη) έξοδο από την ανεργία και την (τοπική) ύφεση.
Το συνολικό πακέτο για την 3ετία υπολογίζεται σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Απασχόλησης Ρ. Σπυρόπουλο και αναμένεται να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ (κοινοτική χρηματοδότηση).
Δανεικοί εργαζόμενοι
Με άλλες διατάξεις θα παρέχεται η ευχέρεια δανεισμού εργαζομένων και στις επιχειρήσεις του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα. Με αυτόν τον τρόπο θα παρακαμφθούν οι συμβάσεις, οι αμοιβές και τα ισχυρά συνδικάτα αυτών των κλάδων.
Αναφορικά με την αύξηση του ποσοστού απόλυσης ανά μήνα και τη μείωση των απολύσεων «θα προηγηθεί διαβούλευση» σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Α. Λοβέρδο. Τα νέα αυξημένα όρια και η μείωση του κόστους απόλυσης (υπέρ των κερδών της επιχείρησης) αναμένεται να αποφασιστούν τον προσεχή Ιούνιο και, ενδεχομένως, θα τεθούν σε ισχύ από τον Ιανουάριο του 2011 με μια κλιμάκωση αναλόγως της ηλικίας (για τους ηλικιωμένους και παλαιούς εργαζόμενους θα υπάρχει καλύτερη προστασία, ενώ θα περιοριστούν οι αποζημιώσεις για τους νέους).*
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου