'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Πέμπτη 10 Ιουνίου 2010

Η βασική σύνταξη σε όλους τους ασφαλισμένους


ΣΙΣΣΥ ΣΤΑΥΡΟΠΙΕΡΡΑΚΟΥ

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό, με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας να διαβεβαιώνει ότι η βασική σύνταξη θα χορηγείται στο σύνολο των ασφαλισμένων, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Με το τελικό σχέδιο νόμου να είναι σχεδόν έτοιμο και να τελεί υπό την έγκριση των εμπειρογνωμόνων της τρόικας, διαμηνύεται ότι εισοδηματικά κριτήρια θα υπάρχουν μόνο για τους ανασφάλιστους, ενώ στη συμπλήρωση των 40 ετών εργασίας θα περιλαμβάνονται ο στρατός και οι σπουδές, η απουσία λόγω μητρότητος, η επιδοτούμενη ανεργία και η ασφάλιση σε προηγούμενα ταμεία.

Ένα θέμα που ακόμη εκκρεμεί και αναμένεται να διευκρινιστεί είναι το τι θα γίνει τελικά με τις συντάξεις χηρείας, σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού γραμματέα Ροβέρτου Σπυρόπουλου. Ανοικτό παραμένει το θέμα του τελικού ποσοστού αναπλήρωσης των συντάξεων και του ύψους των επικουρικών, ενώ είναι δεδομένο ότι οι αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης θα ξεκινήσουν από τον επόμενο κιόλας χρόνο, θα αφορούν σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ώστε κανείς να μη συνταξιοδοτείται ακόμη και πρόωρα, πριν από τη συμπλήρωση του 60ού έτους μέχρι το 2013, ενώ από το 2015 και μετά θα ισχύει το νέο ασφαλιστικό σύστημα. Διπλός θα είναι και ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων.

Για το μέρος των συντάξιμων ετών μέχρι το 2010, η σύνταξη θα υπολογίζεται βάσει του παλαιού τρόπου, ενώ για τα έτη ασφάλισης από το 2011 και μετά θα ισχύουν οι νέοι χαμηλοί συντελεστές. Κατά συνέπεια, όσοι ασφαλιστούν για πρώτη φορά το 2011 θα υποστούν τις μεγαλύτερες συνέπειες στις συντάξεις τους, αφού το σύνολό τους θα υπολογιστεί βάσει του νέου συστήματος.

Ο χρόνος που θα συνυπολογίζεται για τη συμπλήρωση 40 ετών ελάχιστης «συνεισφοράς» στην κοινωνική ασφάλιση περιλαμβάνει το στρατό, το χρόνο ανατροφής παιδιών, τη διαδοχική ασφάλιση, ανεξαρτήτως του εάν πρόκειται για ασφάλιση σε ταμείο μισθωτών ή αυτοαπασχολουμένων, η παράλληλη ασφάλιση ή ακόμη και μέρος του χρόνου των σπουδών। Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα, καθώς η 40ετία θα αντικαταστήσει την 35ετία και την 37ετία, από την 1η/1/2011 έως το 2015. Ετσι το 2011 θα χρειάζονται 38 έτη ασφάλισης, το 2012 τα 39 και το 2013 θα φτάσουν τα 40, ενώ η ηλικία των 58 ετών για 35ετία θα αυξηθεί στα 58,6 έτη το 2011, το 2012 στα 59, το 2013 στα 59,6 και το 2014 στα 60. Το ίδιο ισχύει και για το καθεστώς συνταξιοδότησης των μητέρων με ανήλικα, που επίσης θα καταργηθεί σταδιακά από την 1η/1/2011 έως το 2013 στο Δημόσιο και το 2015 στα υπόλοιπα ταμεία.

ΠΗΓΗ: http://www.apogevmatini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου