'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Τη Δευτέρα κρατήστε την αναπνοή σας στα Γιάννενα…

Οι πολίτες των Ιωαννίνων κοντεύουν να συνηθίσουν πλέον τις «κρίσιμες Δευτέρες» για το θέμα των σκουπιδιών. Έτσι και αυτή που έρχεται είναι μια από εκείνες, καθώς το πρωί ο δήμος Μπιζανίου θα κλείσει ξανά τη χωματερή της Δουρούτης.

Αφού δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος στο Ελληνικό και το έργο του ΧΥΤΑ παραμένει μπλοκαρισμένο, τότε ο δήμος Μπιζανίου θα υλοποιήσει την απόφαση που πήρε την περασμένη βδομάδα. Παράλληλα, η αστυνομία είναι ήδη σε ετοιμότητα για να επέμβει στο Ελληνικό, περιμένοντας μόνο την εισαγγελική εντολή. Ήδη, ο εισαγγελέας κάλεσε και δεύτερη φορά την περασμένη εβδομάδα τα μέλη της επιτροπής αγώνα των πολιτών του Ελληνικού και τώρα, το μόνο που μένει είναι η εντολή. Αυτή πάντως δύσκολα θα δοθεί μέχρι τη Δευτέρα, μια και πρέπει να συντρέχει και ο λόγος της δημόσιας υγείας. Η εξίσωση είναι εύκολη: κλειστή χωματερή-σκουπίδια στους δρόμους της πόλης-κίνδυνος για την υγεία των πολιτών-επέμβαση και στα δύο «μπλοκαρισμένα» σημεία, Δουρούτη και Ελληνικό. Ο δήμος Μπιζανίου πάντως έχει επισημάνει ότι δεν είναι λογικό να επεμβαίνει εισαγγελέας στο μπλόκο μιας παράνομης χωματερής και να μην πηγαίνει στο μπλόκο ενός νόμιμου έργου. Οι κάτοικοι του Ελληνικού από την πλευρά τους μέσω των εκπροσώπων τους, επανέλαβαν τη θέση ότι «το έργο είναι παράνομο» και ότι η πολιτεία θα πρέπει να περιμένει το Νοέμβριο να βγει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Κάτι τέτοιο ουσιαστικά απέκλεισε η περιφερειάρχης Δήμητρα Γεωργακοπούλου-Μπάστα στην τελευταία συνάντηση στην περιφέρεια, οπότε το αδιέξοδο είναι επίσημο πλέον. Δεν συνέβαλε καθόλου ούτε η προχθεσινή υπογραφή της σύμβασης για τη χωροθέτηση του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων και του ΧΥΤΥ, με τη δικλείδα ότι το Ελληνικό αποκλείεται. Τα μέλη της επιτροπής αγώνα που συμβιβάστηκαν με αυτή την εξέλιξη, έχουν «καθαιρεθεί» πλέον.

«Καθυστερεί η περιφέρεια»

Ο δήμαρχος Νίκος Γκόντας μιλώντας για το ενδεχόμενο κλεισίματος της χωματερής, εξέφρασε την ελπίδα «να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία των κατοίκων του λεκανοπεδίου και άλλων περιοχών γιατί η χωματερή εξυπηρετεί το σύνολο των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης». Επέστρεψε επίσης τα βέλη προς την Περιφέρεια Ηπείρου για το θέμα της αποκατάστασης, κατηγορώντας την για «παλινωδίες και πολιτικές αντί επιστημονικών επιλογές, από το 2002 και μετά». Συμπλήρωσε ότι «οι καθυστερήσεις είναι απαράδεκτες και για την χωροθέτηση του ενος και μοναδικού ΧΥΤΥ στην Ήπειρο» παρότι ο ίδιος έχει ήδη εκφραστεί αρνητικά για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΑ. Όσο για την έκκληση των κατοίκων του Ελληνικού, να συνεδριάσει η ΤΕΔΚ Ιωαννίνων και να πάρει θέση, ο κ. Γκόντας είπε ότι η ΤΕΔΚ είναι όργανο όπου μπορούν να συζητηθούν τα πάντα, αλλά επανέλαβε ότι για τη χωροθέτηση του ΧΥΤΥ, αρμόδια είναι η περιφέρεια.

Το μόνο σίγουρο αυτή τη στιγμή είναι ότι Κυριακή βράδυ θα επιστρατευτούν εργαζόμενοι και… αποσπασμένοι σε άλλα γραφεία του Δήμου, για να μαζευτούν μια τελευταία φορά τα σκουπίδια και να προληφθεί το κλείσιμο της χωματερής, παρότι είναι γνωστό ότι υπό κανονικές συνθήκες και ελλείψει εργαζόμενων, τη Δευτέρα οι κάδοι είναι πάντα γεμάτοι. Για τα υπόλοιπα, οι πολίτες κρατούν, κυριολεκτικά και μεταφορικά, την αναπνοή τους.

ΠΗΓΗ: http://www.agon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου