'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

«Πανικός» στις εφορίες για έξτρα έσοδα 800 εκατ.

Στις εφορίες στρέφεται η προσοχή του υπουργείου 
Οικονομικών τον επόμενο μήνα, σε μια προσπάθεια 
να κλείσουν οι «τρύπες» του προϋπολογισμού. 
 
Ο φιλόδοξος στόχος που αποφασίστηκε ύστερα από διαδοχικές συσκέψεις της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών είναι να αυξηθούν κατά 20% τα έσοδα σε έναν μόνο μήνα, δηλαδή στη χειρότερη περίπτωση να φτάσουν επιπλέον 800 εκατ. ευρώ στα κρατικά ταμεία. Αν δεν καταστεί εφικτό, τότε τον Οκτώβριο η κυβέρνηση θα βρεθεί σε πολύ δύσκολη θέση:
* Δεν θα μπορέσει να διαπραγματευθεί με την τρόικα την αναβολή της μετάταξης προϊόντων και υπηρεσιών σε υψηλότερο ΦΠΑ. Τα πρώτα στοιχεία για τους στόχους του προϋπολογισμού του 2011 δείχνουν ότι η απόδοση των μέτρων που έχουν αποφασιστεί θα είναι μικρότερη των προσδοκιών (στόχος 9,1 δισ. ευρώ) λόγω της ύφεσης. Μόνη ελπίδα είναι η ανάταση των εσόδων το εννιάμηνο του 2010 για να πεισθούν οι «ξένοι» ότι μπορούμε να βρούμε μέτρα «ισοδύναμου αποτελέσματος».
* Θα αναγκαστεί να περικόψει επενδυτικές δαπάνες προκαλώντας νέο πλήγμα στην ανάπτυξη και νέα πηγή τριβών μεταξύ του οικονομικού επιτελείου αλλά και με τις περιφέρειες. Θα θέσει σε κίνδυνο και τα έσοδα που έρχονται από τα κοινοτικά ταμεία και ξεπερνούν τα 4 δισ. ευρώ.
Ζητούν επιτάχυνση
Για να αποφύγει τον διπλό αυτό «σκόπελο» η κυβέρνηση σχεδιάζει μέτρα για την επιτάχυνση της είσπραξης προστίμων και της αποστολής των εκκαθαριστικών. Παράλληλα προωθείται ταχύτερη ολοκλήρωση των ερευνών των ομάδων κρούσης για τον εντοπισμό μεγάλων παραβατών και ληξιπρόθεσμων οφειλών που μπορούν να εισπραχθούν, ενώ προτάθηκε νέα ρύθμιση με μεγάλη έκπτωση για όσους πληρώσουν εφάπαξ.
Στο τραπέζι τίθενται και η επαναφορά του μέτρου καταβολής τμηματικά του ΦΠΑ ή υποβολής σε μηνιαία βάση των περιοδικών δηλώσεων και κίνητρα για το κλείσιμο των υποθέσεων που κινδυνεύουν με παραγραφή μέχρι το τέλος του έτους.
Το θέμα της πορείας του φετινού προϋπολογισμού αλλά και των στόχων για το 2011 συζητήθηκε σε τρεις διαδοχικές συσκέψεις του υπουργείου Οικονομικών που έγιναν τις προηγούμενες ημέρες. Αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου κατέληξε στα εξής συμπεράσματα:
**Δεν φαίνεται έως το τέλος Σεπτεμβρίου να υπάρχει πρόβλημα στο μέτωπο των δαπανών γενικής κυβέρνησης, αν και αυτό δεν μπορεί να αποκλειστεί για τους επόμενους μήνες. Γι' αυτό άλλωστε έχει δημιουργηθεί «μαξιλάρι» 1 δισ. ευρώ στις υπουργικές δαπάνες.
**Λόγω της κρίσης θεωρείται πλέον δεδομένη η χαμηλή απόδοση των έμμεσων φόρων, ειδικά του ΦΠΑ και του φόρου σε ποτά και τσιγάρα.
* Η αναδιάρθρωση του μηχανισμού είσπραξης εσόδων δεν μπορεί να γίνει άμεσα διότι θα προκαλούσε «έμφραγμα» στην είσπραξη εσόδων. Αναζητείται η ρύθμιση που θα καταγραφεί στο νομοσχέδιο του Σεπτεμβρίου ώστε οι αλλαγές να γίνουν αποδεκτές από τους υπαλλήλους.
**«Φωτογραφίζονται» καθαρά οι ευθύνες των εισπρακτικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών, καθώς καθυστερούν τα έσοδα από πρόστιμα, ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά και η έγκαιρη αποστολή δηλώσεων και εκκαθαριστικών. Εκτιμάται ότι είναι το μόνο πεδίο που μπορεί να αλλάξει άμεσα, φέροντας αποτελέσματα στα έσοδα μέσα στον Σεπτέμβριο και εκεί επικεντρώνεται η δράση του υπουργείου.
Κρίσιμος Οκτώβριος
Αν τα έσοδα το εννεάμηνο, βάσει των στοιχείων που θα ανακοινωθούν στις 10 Οκτωβρίου, δεν ανακάμψουν, τότε η τρόικα έχει προαναγγείλει «περικοπή επενδυτικών δαπανών και άλλα διορθωτικά μέτρα». Η πιθανή όμως αυτή αποτυχία θα προκαλέσει ακόμη ένα μεγαλύτερο πρόβλημα: θα επηρεάσει τις αποφάσεις για τα μέτρα του 2011.
Η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάσει στις 4 Οκτωβρίου στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011 που βάσει Μνημονίου θα περιλαμβάνει νέα φορολογικά μέτρα αξίας 5 δισ. ευρώ και επιπλέον έσοδα 2,5 δισ. ευρώ από τα φετινά μέτρα (έμμεσοι φόροι, περικοπές συντάξεων). Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου κατέληξε στο συμπέρασμα πως η απόδοσή τους θα είναι τελικά μικρότερη λόγω της ύφεσης. Ετσι, πολύ δύσκολα θα πεισθούν οι εκπρόσωποι της τρόικας να «αναβάλουν» τον ΦΠΑ εκτός και αν αλλάξει η εικόνα. Στόχος είναι να μη γίνει μετάταξη τουλάχιστον των ξενοδοχείων, ενδεχομένως των εστιατορίων και των βασικών ειδών διατροφής, γιατί θα επιβαρύνουν τον τιμάριθμο και θα προκαλέσουν σοκ στην αγορά. *

ΓΣΕΒΕΕ: Ανάπτυξη ή χανόμαστε

Εκκληση για αναπτυξιακή «ανάσα» ώστε να αποφευχθεί «σοκ» στην αγορά με μαζικά λουκέτα και έκρηξη ανεργίας απηύθυνε η ΓΣΕΒΕΕ στους οικονομικούς υπουργούς.
Οι Γ. Παπακωνσταντίνου, Λούκα Κατσέλη με τους αρμόδιους υφυπουργούς και την ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ χθες. Ηταν μια ωραία ατμόσφαιρα  
Οι Γ. Παπακωνσταντίνου, Λούκα Κατσέλη με τους αρμόδιους υφυπουργούς και την ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ χθες. Ηταν μια ωραία ατμόσφαιρα Είχε χθες συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου και την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη, καθώς και με τους αρμόδιους υφυπουργούς εν όψει της ΔΕΘ. Ζήτησε παράταση στον χρόνο μείωσης του ελλείμματος με στόχο να υπάρξει το περιθώριο για να χρηματοδοτηθούν κάποιες αναπτυξιακές δράσεις. Επίσης ζήτησε πρόγραμμα για τη διατήρηση θέσεων εργασίας και τη σύσταση παρατηρητηρίου τιμών πρώτων υλών, για να υπάρχει διαφάνεια στις τιμές. Τέλος, ζήτησε όχι μόνο να μη γίνει μετάταξη σε υψηλότερο ΦΠΑ προϊόντων και υπηρεσιών αλλά, αν είναι δυνατό, να μειωθεί και κατά 1% ο συντελεστής. ΔΝΚ

Και «καρότο» για επιχειρήσεις

Φοροελαφρύνσεις για επιχειρήσεις προωθεί το υπουργείο Οικονομικών.
Στη χθεσινή σύσκεψη εξετάστηκε η μείωση της φορολογίας των μερισμάτων (διανεμόμενα κέρδη) από το 40 - 45% που είναι σήμερα σε επίπεδα κοντά σε αυτά που φορολογούνται τα αδιανέμητα κέρδη (σήμερα 24%). Το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται ρυθμίσεις και φοροκίνητρα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πρόκειται, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, για «απάντηση» στις πιέσεις του ΣΕΒ και της ΓΣΕΒΕΕ που κλιμακώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες κάνοντας λόγο για λουκέτα και φυγή μονάδων στο εξωτερικό. 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου