'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Άνοιξε η γη και κατάπιε περιουσίες...

Τη γη κάτω από τα πόδια τους έχασαν οι κάτοικοι σε οικισμό των Μουζακαίων του Δήμου Παμβώτιδας, που είδαν το Πνευματικό Κέντρο του χωριού να χάνεται κυριολεκτικά κάτω από τη γη, παρασυρόμενο με μια μεγάλη έκταση της πλαγιάς. 

Τα κατολισθητικά φαινόμενα που έπληξαν τα τελευταία 24ωρα το Νομό Ιωαννίνων ήταν έντονα και εκτεταμένα, με κυριότερα προβλήματα στο Δήμο Παμβώτιδας. Οι συνεχείς βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών και οι ιδιαιτερότητες του υπεδάφους προκάλεσαν σοβαρές ζημιές σε πολλά σημεία του νομού και στο σύνολο του επαρχιακού οδικού δικτύου.

Το υπέδαφος στον οικισμό Μουζακαίοι σαν «κινούμενη άμμος» παρέσυρε το Πνευματικό Κέντρο και έκοψε τον δρόμο, ενώ έχει θέσει σε κίνδυνο δεκάδες σπίτια που βρίσκονται λίγα μόλις μέτρα από το ρήγμα που έχει διαμορφωθεί.

Το πρωί του Σαββάτου οι κάτοικοι που ήταν συγκεντρωμένοι στην εκκλησία του χωριού, ενημερώθηκαν πως το κτίριο είχε παρασυρθεί μαζί με ένα κομμάτι γης. Είχε προηγηθεί η διακοπή του ρεύματος (εξαιτίας της κατολίσθησης), όμως θεωρήθηκε πως οφείλεται σε κάποιο πρόβλημα ηλεκτροδότησης.Όπως έγινε γνωστό από περιοίκους, κατά τη διάρκεια της νύχτας ακούγονταν θόρυβοι στο υπέδαφος, όμως νωρίς το πρωί σημειώθηκε η κατολίσθηση. Η έκταση του ρήγματος που δημιουργήθηκε ήταν τόσο μεγάλη, με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν οι ιδιοκτήτες των κατοικιών. 

Το ρήγμα απέχει μόλις λίγα μέτρα από ορισμένα σπίτια, εντείνοντας την ανησυχία των ιδιοκτητών τους.Άμεσα κινητοποιήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες που φρόντισαν να απομακρύνουν τους περιοίκους και να μελετήσουν την εξέλιξη του φαινομένου. Μεταξύ άλλων, στο σημείο βρέθηκαν ο Νομάρχης Ιωαννίνων Αλέξανδρος Καχριμάνης, ο διευθυντής της ΔΕΗ Σοφοκλής Λέκκας, ο Δήμαρχος Παμβώτιδας Βαγγέλης Πήχας, κλιμάκιο του ΙΓΜΕ, νομαρχιακοί σύμβουλοι, και δημοτικοί σύμβουλοι Ιωαννίνων. 

Εκεί βρέθηκαν και κάτοικοι διπλανών οικισμών, που δεν έκρυψαν την αγωνία τους για το φαινόμενο.Ακόμη και χθες το πρωί στο σημείο βρέθηκαν εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, μεταξύ των οποίων ο Νομάρχης Αλ. Καχριμάνης και ο Δήμαρχος Παμβώτιδας Β. Πήχας. Εκεί βρέθηκαν και οι ιδιοκτήτες των κατοικιών, που τις τελευταίες ημέρες δεν μένουν στα σπίτια τους, καθώς αγωνιούν για την εξέλιξη του φαινομένου. Για πολλούς πρόκειται για την πρώτη κατοικία και η εκτίμηση των επιστημόνων για το κατά πόσο τα σπίτια τους θα είναι κατοικήσιμα, είναι ιδιαίτερα κρίσιμη.

Ανησυχούν στη Δαφνούλα
Ο Δήμος Παμβώτιδας μετρά μια ακόμη «πληγή», καθώς το πρωί της Κυριακής σημειώθηκε ένα ακόμη κατολισθητικό φαινόμενο, αυτή τη φορά μέσα στον οικισμό στην αυλή ορισμένων κατοικιών.Μιλώντας στο ITV ο ιδιοκτήτης της κατοικίας που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα, τόνισε πως παρατήρησε το πρώτο ρήγμα στην αυλή του το πρωί της Κυριακής, όμως δεν έδωσε την ανάλογη έμφαση, καθώς ήταν πολύ μικρό. 


Λίγες ώρες αργότερα το ρήγμα είχε ανοίξει αρκετά εκατοστά, ακριβώς μπροστά στην πόρτα του σπιτιού του, ενώ και ο εξωτερικός τοίχος της αυλής, λίγα μέτρα πιο χαμηλά είχε υποχωρήσει.Παρουσία κλιμακίου του ΙΓΜΕ και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, παρατηρήθηκε πως το συγκεκριμένο ρήγμα έφτανε τα αρκετά μέτρα, προκαλώντας ζημιές σε μια ακόμη γειτονική κατοικία, αλλά και σε αποθήκες.Η συγκεκριμένη περιοχή έχει εμφανίσει και στο παρελθόν κατολισθητικά φαινόμενα, γεγονός που ανησυχεί τους γεωλόγους. 

Αν και βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες εκτόνωσης των προβλημάτων, όπου αυτό είναι δυνατό, ζητούμενο είναι η βελτίωση του καιρού για να συνεχιστούν πιο εξειδικευμένα οι παρεμβάσεις.Από την πλευρά του ο διευθυντής ΙΓΜΕ Ηπείρου Βαγγέλης Νικολάου, αναγνώρισε την ένταση και την έκταση των προβλημάτων στους Μουζακαίους και τη Δαφνούλα, υπογραμμίζοντας πως είναι ενθαρρυντικό που στην περίπτωση των Μουζακαίων παρατηρείται σταθεροποίηση των ρηγμάτων.

Όπως τόνισε, πρόκειται για περιοχές που και στο παρελθόν έχουν απασχολήσει με αντίστοιχα κατολισθητικά φαινόμενα.Πλέον πολλά θα εξαρτηθούν και από την εξέλιξη του καιρού, σημείωσε χαρακτηριστικά. «Ο άνθρωπος αδυνατεί να προβλέψει αυτά τα φυσικά φαινόμενα. Αρκεί να βοηθήσουν και λίγο οι καιρικές συνθήκες. Βρισκόμαστε σε μία ύφεση ως προς την ένταση και δραστηριοποίηση των φαινομένων», κατέληξε ο κ. Νικολάου.

ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου