'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Βρέφος απεβίωσε μετά από δύσκολη καισαρική τομή....

Αίσθηση προκάλεσε στην κοινή γνώμη στην Ιρλανδία, ο θάνατος ενός κοριτσιού βρέφους το οποίο γεννήθηκε μετά από καισαρική τομή.

Η μητέρα προσήλθε σε τοκετό σε νοσοκομείο του Δουβλίνου στις 20 Αυγούστου 2009. Η εγκυμοσύνη της ήταν χωρίς προβλήματα. Κατά τη διάρκεια του τοκετού, ο γιατρός διέγνωσε ανεπαρκή πρόοδο στην εξέλιξη του τοκετού και, γι αυτό, αποφάσισε να προχωρήσει σε καισαρική τομή.


Η καισαρική τομή ήταν δύσκολη, επειδή το κεφάλι του μωρού είχε κατεβεί βαθιά μέσα στη λεκάνη της γυναίκας, με αποτέλεσμα να απαιτηθούν από το γιατρό επανειλημμένες και δυναμικές προσπάθειες ώστε να γεννηθεί το μωρό από την καισαρική τομή. Για την απεμπέδωση του κεφαλιού από τη λεκάνη, απαιτήθηκε συνδρομή και βοηθού, ο οποίος ωθούσε το κεφάλι προς τα πάνω διαμέσου του κόλπου της γυναίκας.


Το μωρό γεννήθηκε σε κακή κατάσταση και απεβίωσε την επόμενη μέρα. Ο ιατροδικαστής διέγνωσε ως αιτία θανάτου, τραύματα του κρανίου και του εγκεφάλου, ως αποτέλεσμα του δύσκολου τοκετού και των χειρισμών κατά την εκτέλεση της καισαρικής τομής.


Αν και η καισαρική τομή είναι μια γενικά ασφαλής επέμβαση, δεν παύει να ενέχει κινδύνους για το έμβρυο καθώς και για τη γυναίκα. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την καισαρική τομή που εκτελείται σε γυναίκα που είναι ήδη σε τοκετό για αρκετές ώρες.


Συνεπώς, είναι απαραίτητο να συνειδητοποιήσουμε ότι η καισαρική τομή, που στην Ελλάδα είναι πολύ δημοφιλής, δεν είναι πανάκεια, και ότι η απόφαση πρέπει να λαμβάνεται μόνο για τους σωστούς ιατρικούς λόγους. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετές καισαρικές τομές σε προχωρημένο τοκετό μπορούν να αποφευχθούν, αν ο μαιευτήρας είναι έμπειρος στη χρήση ειδικών κολπικών εργαλείων όπως η βεντούζα και οι εμβρυουλκοί.



Το κείμενο υπογράφει ο Δρ. ΘΑΝΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ MD(London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Χειρ. Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου

zougla.gr
madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου