'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Φοροδιαφυγή 10 δις Ευρώ από 8.200 κροίσους με yachts

Σε Τροκαντερό, Καλαμάκι, Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας έχουν στραφεί οι έρευνες του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ελέγχοντας 8.200 κροίσους με πολυτελή yachts για φοροδιαφυγή που μπορεί και να ξεπερνά τα 10 δις. Ευρώ.

Αυτό αναφέρει η «Ελευθεροτυπία» σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά της, στο οποίο αναφέρεται ότι έχουν εντοπιστεί «εικονικά ναυλοσύμβολα με συγγενείς και φίλους, κλέβοντας φόρο 23%, φόρο πολυτελείας 10% και εισαγωγικό δασμό 0,5%».


Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «εφοπλιστές και βιομήχανοι μετατρέπουν σε επαγγελματικά τα ιδιωτικά τους σκάφη αναψυχής». Σκοπός, η αποφυγή πληρωμής φόρων και δασμών κατά τον εκτελωνισμό του σκάφους, καθώς απαλλάσσονται εξ αυτών αν δηλώσουν επαγγελματίες, πλέον τού ότι γλιτώνουν κάθε χρόνο τον φόρο εισοδήματος. Παράλληλα, έλληνες πλέουν τα σκάφη τους με ξένη σημαία μέσω off shore εταιρειών, απολαμβάνοντας το καθεστώς των αφορολόγητων και γλιτώνοντας εκατομμύρια από φόρους και δασμούς.

Οι φόροι που χάνονται κάθε χρόνο ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον πρώτο υπολογισμό της ειδικής ομάδας του ΣΔΟΕ. Για παράδειγμα, από σκάφος 15 μέτρων που έχει τεκμήριο 100.000 ευρώ υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο χάνεται φόρος εισοδήματος άνω των 45.000 ευρώ. Παράλληλα, από τα 8.000 σκάφη των off shore εταιρειών υπολογίζεται ότι χάνονται φόροι τουλάχιστον 8 δισ. ευρώ. Τέλος, από τα 200 παράνομα επαγγελματικά σκάφη με ελληνική σημαία χάνονται 600 εκατ. ευρώ φόροι εισαγωγής, πλέον του ετήσιου φόρου εισοδήματος που εκτιμάται ότι ξεπερνάει τα 40 εκατ. ευρώ.

Όπως έγινε γνωστό, οι πρώτοι έλεγχοι του ΣΔΟΕ έφεραν στα τελωνειακά γραφεία εφοπλιστές και βιομήχανους, οι οποίοι θορυβήθηκαν και έσπευσαν πριν δεχθούν την επίσκεψη των φοροελεγκτών να τακτοποιήσουν το σκάφος μετατρέποντάς το σε ιδιωτικό, δηλαδή αυτό που πραγματικά είναι. Ήδη μάλιστα το έχουν πράξει δέκα γνωστοί επιχειρηματίες που έχουν μετατρέψει από επαγγελματικά σε ιδιωτικά τα σκάφη αναψυχής που κατέχουν. Οι ιδιοκτήτες των σκαφών αυτών όχι μόνο θα κληθούν να πληρώσουν τους νόμιμους φόρους, αλλά θα πρέπει να αποδείξουν και πού βρήκαν τα χρήματα και αγόρασαν σκάφη αξίας 4 ή 40 ή 200 εκατ. ευρώ. Ωστόσο το ζήτημα είναι τι θα γίνει με τον φόρο εισοδήματος που γλίτωσαν όλα αυτά τα χρόνια. Ήδη πάντως, μετά και την πολιτική εντολή «ξετρυπώστε τους όλους» που δόθηκε στην ειδική ομάδα του ΣΔΟΕ, της οποίας ηγείται ο ειδικός γραμματέας Γιάννης Καπελέρης, οι έρευνες και οι έλεγχοι επεκτείνονται και σε άλλες μαρίνες, πλην του Τροκαντερού, του Καλαμακίου και του ΣΕΦ. Έτσι, το ΣΔΟΕ πλέον στρέφεται και στις μαρίνες της Βουλιαγμένης, της Γλυφάδας, του Λαυρίου, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας και της Λευκάδας με στόχο να βρεθούν όσοι φοροδιαφεύγουν διάγοντας ζωή κροίσου.

gossip-tv

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ: http://korkos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου