Σκοπός του προγράμματος είναι να βρεθεί ένας τρόπος ακοής των πειραμάτων του LHC ώστε νε είναι ευκολότερο να εντοπιστεί το λεγόμενο μποζόνιο του Χιγκς, όταν αυτό δημιουργηθεί.
Το μποζόνιο του Χιγκς θεωρείται πως έδωσε τη μάζα όλων των υπολοίπων σωματιδίων στο σύμπαν.
Οι ερευνητές του CERN, στην Ελβετία, χρησιμοποίησαν αρχεία ήχου από συνηθισμένα όργανα, όπως το πιάνο και τα κύμβαλα, και στη συνέχεια τα προσάρμοσαν ώστε να πλησιάζουν στον ήχο που πιστεύουν ότι θα έχουν τα σωματίδια όταν δημιουργηθούν.
Η Δρ. Lily Asquith προσομοίωσε τον ήχο χρησιμοποιώντας ένα μεγάλο όργανο στο LHC, που ονομάζεται Atlas. Συνεργάστηκε με τεχνικούς ήχου και έναν συνθέτη για να μπορέσει να μετατρέψει τα δεδομένα των συγκρούσεων και τα αποτελέσματα των πραγματικών πειραμάτων του LHC σε ήχους, με μία
διαδικασία που είναι γνωστή ως «ηχοποίηση δεδομένων».
Ο LHC κατασκευάστηκε ώστε να μπορέσει να αναδημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που επικρατούσαν στο σύμπαν όταν εκείνο είχε ηλικία μόλις μερικά δευτερόλεπτα. Προκαλεί συγκρούσεις μεταξύ των υποατομικών σωματιδίων, σε ταχύτητες που φτάνουν αυτή του φωτός.
Τα άτομα υδρογόνου διαχωρίζονται από τα ηλεκτρόνιά τους και τα πρωτόνια που απομένουν επιταχύνονται στον LHC με τη βοήθεια μαγνητών, με κατεύθυνση προς τη φορά των δεικτών του ρολογιού και αντίστροφα.
Ένας αριθμός διαφορετικών ανιχνευτών, συμπεριλαμβανομένου και του Atlas, καταγράφουν τις συγκρούσεις για να δουν τι συμβαίνει όταν τα σωματίδια μέσα στα πρωτόνια αλληλεπιδρούν και δημιουργείται ένας τεράστιος όγκος ενέργειας.
Ο Archer Endrich, μηχανικός λογισμικού που δουλεύει πάνω στο πρόγραμμα, δήλωσε πως κάποιοι από τους επιστήμονες, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, έχουν βιώσει κάτι σαν θρησκευτική εμπειρία ακούγοντας τους ήχους.
«Αισθάνεσαι πολύ πιο κοντά στο μυστήριο της Φύσης, και πιστεύω πως πολλοί επιστήμονες αισθάνονται το ίδιο όταν καταπιάνονται με τέτοιου είδους πράγματα.
Είναι τόσο συγκλονιστικό και υπάρχει πολύ περισσότερο μυστήριο και ακόμα περισσότερα πράγματα να μάθει κανείς. Όσο πιο βαθιά μπαίνεις και ανακαλύπτεις καινούργια πράγματα, τόσο πιο συναρπαστικό και συγκλονιστικό γίνεται.»
Και πρόσθεσε: «Όταν ακούς το αποτέλεσμα της ηχοποίησης, ακούς στην πραγματικότητα τα δεδομένα. Ακούς των ήχο των δεδομένων, που δεν θα μπορούσες να τον γνωρίζεις με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.»
Οι ερευνητές θα χρησιμοποιήσουν τους ήχους ως ένα αναλυτικό εργαλείο, που θα τους βοηθήσει να εντοπίσουν τα νέα άπιαστα σωματίδια, εάν τελικά προκύψουν από τις συγκρούσεις τα επόμενα χρόνια.
Από το NEWSCITY1
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ: http://kalyterotera.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου