'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Καταλύτης στην τραπεζική ένωση η «Δωδώνη»

Αν και πολλοί δεν εξεπλάγησαν από τη χθεσινή πρόταση της τράπεζας Πειραιώς για την εξαγορά της Αγροτικής Τράπεζας και των θυγατρικών της, άρα και της «Δωδώνης», για τα μέχρι τώρα δεδομένα στην Ήπειρο η είδηση ήταν κεραυνός εν αιθρία.

Και αυτό, γιατί μόλις την περασμένη Δευτέρα οι ενώσεις συνεταιρισμών Ιωαννίνων, Πρέβεζας και Θεσπρωτίας διαβεβαίωναν ότι «δεν αλλάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς» και ότι οι ίδιες «είναι έτοιμες αν έρθουν τα πάνω-κάτω», ενώ μόλις την Τετάρτη το βράδυ οι βουλευτές Ιωαννίνων του ΠΑΣΟΚ είχαν συνάντηση στη Βουλή με τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου για το μέλλον της γαλακτοβιομηχανίας.

Βέβαια, μέχρι στιγμής ούτε η «Δωδώνη» έχει πουληθεί, αλλά ούτε υπάρχει και διαφορετική επίσημη πρόταση από αυτή που απέστειλε την Τρίτη στο υπουργείο Οικονομικών ο πρόεδρος της τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας. Η «παγωμάρα» πάντως ήταν εμφανής χθες στο εργοστάσιο, το οποίο κατέλαβαν οι κτηνοτρόφοι που βρέθηκαν εκεί για άλλο λόγο: για τις τιμές του αγελαδινού γάλακτος, καταγγέλλοντας τη διοίκηση ότι τους εκβιάζει ζητώντας να τις αποδεχθούν.

Η διοίκηση από την άλλη ήταν απούσα και το μόνο που κατάφερε, ήταν με μια σπασμωδική κίνηση να δημιουργήσει κάκιστες εντυπώσεις. Απαγόρεψε την είσοδο των δημοσιογράφων στο εργοστάσιο, άγνωστο με ποιο σκεπτικό, αφού τελικά όλα… μαθεύτηκαν. Οι υπάλληλοι στο θυρωρείο παρακαλούσαν τους δημοσιογράφους να μην μπουν στο εργοστάσιο, λέγοντας μάλιστα ότι… μετατέθηκαν από το πόστο τους τηλεφωνικά, επειδή «άφησαν τους κτηνοτρόφους να μπουν».

Στο θέμα της αγοραπωλησίας της επιχείρησης τώρα, φαίνεται ότι οι δίαυλοι της υπόθεσης είναι πάνω από ένας. Κατ’ αρχάς, υπάρχει η δεδηλωμένη διάθεση των ενώσεων, που φαίνεται ότι έχουν τη στήριξη του τοπικού πολιτικού κόσμου, να «αναλάβουν δράση» σε περίπτωση που τεθεί αμετάκλητα το ζήτημα της πώλησης της «Δωδώνης». Από την άλλη όμως δεν αποκλείστηκαν αυτόματα προτάσεις όπως αυτή της τράπεζας Πειραιώς, η οποία έρχεται ακριβώς τη στιγμή που συζητιέται το θέμα. Ακόμη, υπάρχει, δεδηλωμένα πλέον, η τάση να διαχωριστεί το μέλλον της «Δωδώνης» από αυτό της ΑΤΕ. Οι βουλευτές Ηπείρου του ΠΑΣΟΚ συναντήθηκαν με τον κ. Παπακωνσταντίνου και του εξέθεσαν την άποψη, ως καθολική απαίτηση της ηπειρώτικης κοινωνίας, να συνεχίσει να λειτουργεί η «Δωδώνη» με τον οικονομικό και κοινωνικό της χαρακτήρα, ανεξάρτητα από τις όποιες ενδεχόμενες αλλαγές προκύψουν στο τραπεζικό σύστημα και ειδικότερα στην ΑΤΕ. Αυτή την παράμετρο, που αποτελεί και την ιδιαιτερότητα της «Δωδώνης» σε σχέση με τις υπόλοιπες θυγατρικές της ΑΤΕ (κερδοφόρα επιχείρηση, συνεταιριστικός χαρακτήρας, ίσως το τελευταίο στήριγμα της βιομηχανικής παραγωγής στην Ήπειρο) φαίνεται ότι η διοίκηση της Πειραιώς το γνώριζε, εξ ου και η παράμετρος στην πρότασή της: «Η Τράπεζα Πειραιώς προτίθεται να τις παραχωρήσει (σ.σ. τις θυγατρικές), εάν το επιθυμούν, με μακρόχρονες συμβάσεις εκμετάλλευσης, σε εταιρείες συνεταιριστικών οργανώσεων που θα συσταθούν γι' αυτόν τον σκοπό, με μόνη υποχρέωσή τους τη διατήρηση των κτηριακών εγκαταστάσεων και εξοπλισμών τους σε καλή κατάσταση για τη ομαλή λειτουργία των παραγωγικών μονάδων, διασφαλίζοντας έτσι τη συνέχιση της λειτουργίας τους μέσα στις τοπικές κοινωνίες» αναφέρει η πρόταση επιγραμματικά. Τι θα γίνει τώρα όμως;

«Δεν αλλάζει ο χαρακτήρας»

Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που συναντήθηκαν με τον κ. Παπακωνσταντίνου (ήταν οι κ.κ. Αργύρης, Οικονόμου, Παντούλας από τα Γιάννενα, Κατσούρας από τη Θεσπρωτία, Παπαχρήστος από την Πρέβεζα, Στασινός και Τσιρώνης από την Άρτα), ο υπουργός δεσμεύτηκε ότιδεν θα υπάρξει καμία αλλαγή στο χαρακτήρα της γαλακτοβιομηχανίας,χωρίς την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη των συνεταιριστικών οργανώσεων και των μετόχων της εταιρίας, των παραγωγών κτηνοτρόφων και της ευρύτερης κοινωνίας της Ηπείρου. Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η «Δωδώνη» είναι μια εταιρία «άρρηκτα συνδεδεμένη με την αγροτική οικονομία και την ανάπτυξη της Ηπείρου, αποτελεί δεπρότυπο αναπτυξιακό εργαλείο για τον αγροτοδιατροφικό τομέα της χώρας». Βέβαια, ο κ. Παπακωνσταντίνου υπό την πίεση και της συνέντευξης Τύπου του κ. Σάλλα χθες το μεσημέρι, πρώτα μίλησε για την ΑΤΕ και μετά ακολούθησαν οι ανακοινώσεις περί «Δωδώνης». Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι η πρόταση εξαγοράς της ΑΤΕ κατά 77,3% και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου κατά 33% «εξετάζεται στο πλαίσιο των προβλεπόμενων θεσμοθετημένων διαδικασιών με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την βιώσιμη πορεία των συγκεκριμένων τραπεζών, στις οποίες συμμετέχει το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και του τραπεζικού συστήματος και της ελληνικής οικονομίας συνολικά».

ΠΗΓΗ: http://www.agon.gr


Το κλίμα αυτή τη στιγμή πάντως δεν αποκλείει καθόλου το διαχωρισμό «Δωδώνης» και ΑΤΕ, υπό την ακόλουθη έννοια. Εάν το κράτος προχωρήσει σε δημόσιο πλειστηριασμό για την τράπεζα, θα εξειδικευτούν και οι όροι εξαγοράς των περιουσιακών της στοιχείων, οπότε η γαλακτοβιομηχανία μπορεί να μείνει εκτός «πακέτου». Προαπαιτούμενο για ο,τιδήποτε σε αυτή την κατεύθυνση θα είναι η αποτίμηση της γαλακτοβιομηχανίας και των περιουσιακών της στοιχείων, η εγρήγορση από τους συνεταιρισμούς και τους παραγωγούς και φυσικά το κυριότερο: η απάντηση από την κυβέρνηση με ξεκάθαρα στοιχεία, για το πώς θα αποδεσμευτεί το μέλλον της «Δωδώνης» από αυτό της ΑΤΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου