Τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», αναμένεται μπαράζ προσφυγών στη Δικαιοσύνη από συνδικαλιστικούς φορείς, ενώ τον χορό θα σύρει ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, που ετοιμάζει προσφυγή για το σύνολο του πακέτου: ασφαλιστικό και περικοπές σε μισθούς και συντάξεις. Ήδη η Δικαιοσύνη «μίλησε» για αντισυνταγματικότητα σε σωρεία ρυθμίσεων, όταν το Ελεγκτικό Συνέδριο κλήθηκε να γνωμοδοτήσει για το ασφαλιστικό πακέτο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Η ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που συνεδρίαζε μέχρι χθες το μεσημέρι, πέταξε εκτός βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου Λοβέρδου, μεταξύ των οποίων και τη ρύθμιση για την ενοποίηση των ταμείων με την υπαγωγή στο ΙΚΑ και των δημοσίων υπαλλήλων, που κρίθηκε χωρίς περιστροφές αντισυνταγματική. Και δεν ήταν η μόνη, καθώς πολλές διατάξεις κρίθηκαν αντισυνταγματικές ή ότι προσκρούουν σε βασικές ρυθμίσεις της Ευρωπαϊκής Συνθήκης...
Κι ενώ η Δικαιοσύνη σε πρώτη φάση – γνωμοδοτώντας – έδωσε το στίγμα της ότι πολλές βασικές κυβερνητικές επιλογές δεν μπορούν να περάσουν, μόλις οι πρώτες προσφυγές κατατεθούν σε διοικητικά και πολιτικά δικαστήρια, στην κυβέρνηση οι δυνατότητες αλλαγών είναι από το μνημόνιο περιορισμένες, αυξάνοντας το άγχος στο Μέγαρο Μαξίμου για την πορεία των μέτρων εν όψει των δικαστικών εξελίξεων, που θεωρούνται δεδομένες.
Το αδιέξοδο για την κυβέρνηση επιτείνεται, αφού ο φόβος του Συμβουλίου της Επικρατείας και οι φόβοι περί αρνητικής γνωμοδότησής του για τα Προεδρικά Διατάγματα την οδήγησε στην κωλοτούμπα να πάει το θέμα στη Βουλή, όπου τώρα κινδυνεύει να μην το ψηφίσουν και άλλοι βουλευτές. Τώρα κινδυνεύει και από άλλα δικαστήρια που έχουν λόγο (Ελεγκτικό Συνέδριο) ή και από πολιτικά δικαστήρια όπου έχουν βγει αποφάσεις, και να σκεφτεί μάλιστα κανείς ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν αρχίσει οι προσφυγές στο ΣτΕ όταν θα ψηφιστεί ο νόμος, αλλά κάποιες προσφυγές στα πολιτικά δικαστήρια, ενώ θα υπάρξουν και ασφαλιστικά μέσα...
Ποια όμως μέτρα κινδυνεύουν να «πέσουν» στα δικαστήρια δημιουργώντας προβλήματα στην εφαρμογή του μνημονίου; Όπως όλα δείχνουν, από τις πρώτες αποφάσεις, έστω και γνωμοδοτικού χαρακτήρα, της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, για σειρά αντισυνταγματικών διατάξεων, στη Δικαιοσύνη δύσκολα θα περάσουν:
● Η ενοποίηση των ταμείων, που ήδη κρίθηκε αντισυνταγματική καθώς εύρωστα ταμεία καλούνται να καλύψουν ελλείμματα άλλων.
● Η ρύθμιση που απαλλάσσει το κράτος από το 2015 και μετά από το να εγγυάται για τα ελλειμματικά επικουρικά ταμεία.
● Η περικοπή σε συντάξεις και μισθούς καθώς τα μέτρα αυτά δεν είναι προσωρινά.
● Η ρύθμιση για αναστολή πλήρως της σύνταξης για όσους συνεχίσουν να εργάζονται και μετά τη συνταξιοδότησή τους.
● Η διάταξη που κόβει τις συντάξεις σε χήρες με τις προϋποθέσεις της διαφοράς ηλικίας που θέτει ο νόμος Λοβέρδου, καθώς και δεκάδες άλλες επιμέρους διατάξεις που βασίζονται στο μνημόνιο.
Τα νομικά επιχειρήματα, όπως τονίζουν στο «Π» ανώτατοι δικαστικοί που έχουν ασχοληθεί με τα θέματα αυτά, είναι πολλά και αποτελούν «βαριά χαρτιά» κατά των μέτρων, καθώς στηρίζονται σε βασικές διατάξεις του Συντάγματος και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Όπως δήλωνε στο «Π» ανώτατος δικαστικός, «στόχος της Δικαιοσύνης δεν είναι να τορπιλιστούν τα μέτρα της κυβέρνησης, αλλά να νομοθετήσει για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης με νομιμότητα και προσήλωση στο Σύνταγμα».
Πάντως οι δικαστές, με δεδομένο το «τσουνάμι» των προσφυγών, που ήδη ετοιμάζονται κατά των μέτρων, αναμένουν ένα καυτό νέο δικαστικό έτος από Σεπτέμβριο.
Στόχος οι δικαστές…
Ενδεικτική της κυβερνητικής ανησυχίας για τις δικαστικές εξελίξεις είναι η εντεινόμενη αρθρογραφία για τον κίνδυνο τυχόν αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων να οδηγήσουν στη διακοπή της χρηματοδότησης από τον μηχανισμό «στήριξης», με σαφή παραπομπή στην αναβολή της έβδομης δόσης δανεισμού από το ΔΝΤ προς τη Ρουμανία ύστερα από τις δικαστικές αποφάσεις περί αντισυνταγματικότητας των περιοριστικών κυβερνητικών μέτρων.
Το πιο χαρακτηριστικό ίσως ήταν ένα άρθρο του Αλέξη Παπαχελά στην «Καθημερινή» στις 23 Ιουνίου, το οποίο μεταξύ άλλων σημείωνε:
«Οι δικαστές βρίσκονται οι ίδιοι σήμερα σε αναβρασμό, καθώς βλέπουν το κράτος να τους μειώνει δραστικά τις αποδοχές τους χωρίς ταυτοχρόνως να κάνει τίποτα ουσιαστικό για να λύσει τα χρόνια προβλήματα υποδομής στην απονομή δικαιοσύνης. Είναι, λοιπόν, λογικό και ανθρώπινο ένα μέρος του σημαντικού αυτού κλάδου να θελήσει κάποια στιγμή να πάρει την “εκδίκησή” του».
Μπορείτε να φανταστείτε όχι μόνο την ένταση, αλλά και το είδος των πιέσεων που θα ασκηθούν στους δικαστές. Θα ανάψουν μεγάλες φωτιές και το ζήτημα είναι ποιος θα καεί...
ΠΗΓΗ: http://www.topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου