Πιλότος αναμένεται να καταστεί η ΕΘΕΛ, οι δανειακές υποχρεώσεις της οποίας εκτοξεύτηκαν στο 1,7 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το γραφείο του πρωθυπουργού προετοιμάζουν το σχέδιο,... σύμφωνα με το οποίο η κρατική εταιρεία μεταφορών που πέρυσι έχασε 327 εκατ. ευρώ θα αποκρατικοποιηθεί ελεύθερη χρεών, με πρώτη επιλογή τους ίδιους τους εργαζομένους.
«Μπορεί να υιοθετούμε επιλογές που στο παρελθόν απέτυχαν από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να
αξιοποιήσουμε επιλογές που με ορθολογικό τρόπο μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα», υποστηρίζουν στην κυβέρνηση.
Τα χρέη της ΕΘΕΛ θα συμπεριληφθούν στο δημόσιο χρέος. Ο ΟΑΣΑ παράλληλα θα μετατραπεί σε μητροπολιτικό φορέα και θα είναι η αναθέτουσα αρχή που θα συμβάλλεται με τις υπόλοιπες εταιρείες όπως οι ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ για την εκτέλεση του κυκλοφοριακού έργου. Το υπουργείο Οικονομικών φέρεται αποφασισμένο να σταματήσει να εγγυάται τη χρηματοδότηση των προβληματικών ΔΕΚΟ που δεν μπορούν από μόνες τους να καλύψουν το 50% των δανειακών τους υποχρεώσεων, και αυτό γιατί, σύμφωνα με τη Εurostat, έτσι επιβαρύνεται το δημόσιο χρέος, την ώρα που όλες οι προσπάθειες κατατείνουν στην προσπάθεια περιορισμού του.
Σε αυτή την κατεύθυνση προγραμματίζονται συνταξιοδοτήσεις, μετατάξεις εργαζομένων, αλλά και μειώσεις μισθών ειδικά για όσους υπερβαίνουντα 6.000 ευρώ τον μήνα. Προνόμια υπερωριών θα περικοπούν, ενώ παράλληλα θα εξεταστούν και αναπροσαρμογές στις τιμές των εισιτηρίων. Οιζημίες του κλάδου που συμπεριλαμβάνουν ΟΑΣΑ, ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ, ΑΜΕΛ και ΤΡΑΜ έφτασαν τα 580 εκατ. ευρώ,ενώ η αρνητική τους θέση ξεπερνά το 1,2 δισ. ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και η ΑΜΕΛ, η εταιρεία που διαχειρίζεται το μετρό, γύρισε σε ζημίες ύψους 19,8 εκατ. ευρώ το 2009, αφού επιβαρύνθηκε με προσλήψεις 270 συμβασιούχων. Αντίστοιχα για την ΤΡΑΜ Α.Ε., οι ζημίες ανέβηκαν στα 37 εκατ. ευρώ από 26,6 εκατ. ευρώ, καθώς οι προσλήψεις της αυξήθηκαν κατά 250%. Σύμφωνα με τον κ. Νότη Παρασκευόπουλο, ειδικό σύμβουλο του πρωθυπουργού με αρμοδιότητα στην εποπτεία παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου, οι ανάγκες αντιμετώπισης των συσσωρευμένων προβλημάτων στις αστικές συγκοινωνίες θα πρέπει να γίνουν αντιληπτές και
από τους συνδικαλιστές.
Οπως σημειώνει ο ίδιος: «Είναι κοινωνική αναλγησία για τους συνδικαλιστές που είχαν λάβει τη διαβεβαίωση ότι θα πληρώνονταν κανονικά το μεσημέρι της 1ης Ιουλίου, όπως και έγινε, να απεργήσουν, την ώρα που οι ίδιοι δύο φορές τον χρόνο μπλοκάρουν τις συγκοινωνίες για να πραγματοποιήσουν τις γενικές τους συνελεύσεις μέρα μεσημέρι».
Κατά το κυβερνητικό σχέδιο, ο στόχος μείωσης του κόστους χωρίς να θιγούν οι εργαζόμενοι και η αύξηση των εσόδων χωρίς να ανέβουν οι τιμές των εισιτηρίων πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα. Αλλωστε το παράδειγμα του ΟΑΣ Θεσσαλονίκης έχει ήδη αρκετά θετικά στοιχεία. Την ίδια ώρα, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών κ. Δημήτρης Ρέππας εκφράζει τουλάχιστον τον προβληματισμό του ως προς την έλλειψη ωριμότητας για τη διαχείριση αντιμετώπισης του προβλήματος με την αρχική άρνηση του υπουργείου Οικονομικών να καταβάλει τις υποχρεώσεις του προς τους εργαζομένους, καθώς μάλιστα το ζήτημα ήταν γνωστό στους αρμόδιους φορείς 20 ημέρες πριν.
protothema
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ: http://sarotiko.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου