'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Δευτέρα 23 Αυγούστου 2010

Ασφάλειες: Μάθετε για να μην την πάθετε!!!!

Τι να προσέξετε και τι να εξετάσετε, προτού ασφαλίσετε το σπίτι ή το αυτοκίνητό σας
Σε καθημερινό άρα και ανησυχητικό φαινόμενο έχουν εξελιχθεί το τελευταίο διάστημα οι κλοπές και διαρρήξεις κατοικιών και αυτοκινήτων στο νησί. Φαινόμενο το οποίο γνωρίζει ακόμα μεγαλύτερη έξαρση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, κατά τους οποίους οι ιδιοκτήτες απουσιάζουν από τα σπίτια τους για μεγάλη περίοδο λόγω διακοπών.
Μια από τις λύσεις που προτείνονται, για να έχει κάποιος το κεφάλι του - όσο το δυνατό – ήσυχο, είναι η ασφάλεια της κατοικίας και του αυτοκινήτου. Με αυτό τον τρόπο οι όποιες απώλειες, συνήθως, αναπληρώνονται.
Είναι, όμως, πάντοτε έτσι τα πράγματα; Θα λέγαμε πως εξαρτάται από το είδος της ασφάλειας, την οποία κάποιος θα κάνει. Γι’ αυτό πρέπει ο καταναλωτής να είναι προσεκτικός, να εξηγήσει επακριβώς στον ασφαλιστή τις ανάγκες και τις απαιτήσεις του, καθώς επίσης και να καθορίσει το budget του, ώστε να είναι σε θέση να καταβάλλει τις δόσεις.

ΤΡΙΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ
Αναλυτικότερα, ένας ο οποίος επιδιώκει να προχωρήσει σε υπογραφή ασφαλιστήριου συμβολαίου είτε αυτό αφορά κατοικία είτε αυτοκίνητο, θα πρέπει εξαρχής να προσέξει τρία βασικά σημεία:
•    Την εταιρεία στην οποία θα ασφαλιστεί. Κατά πόσο, δηλαδή, αυτή είναι αξιόπιστη και φερέγγυα. Πληροφορίες για τις ασφαλιστικές εταιρείες μπορεί να πάρει κάποιος από το Σύνδεσμο Ασφαλιστικών Εταιρειών.                                                      Εάν πρόκειται για ασφάλεια αυτοκινήτου, όπως μας ανέφεραν άτομα της αγοράς, την καλύτερη πληροφόρηση για τις ασφαλιστικές μπορούν να τη δώσουν τα γκαράζ των αυτοκινήτων, αφού ξέρουν πολύ καλά ποιες εταιρείες πληρώνουν και ποιες όχι!
•    Τον ασφαλιστή με τον οποίο θα συνεργαστεί.
Σύμφωνα με το νέο νόμο, για να μπορεί κάποιος να πραγματοποιεί αυτού του είδους την εργασία, θα πρέπει να είναι αδειούχος ασφαλιστής. Παλαιότερα οποιοσδήποτε μπορούσε να ασκεί το επάγγελμα αυτό. Σήμερα θα πρέπει να εξασφαλίσει σχετική άδεια από τον Έφορο Ασφαλειών.
•    Το προϊόν που θα επιλέξει.
Πέραν του ότι θα κάνει ασφάλεια σπιτιού ή αυτοκινήτου, θα πρέπει να δει τι ακριβώς προσφέρει αυτή η ασφάλεια και τι εξαιρεί. Είναι σημαντικό ο καταναλωτής να γνωρίζει εκ των προτέρων τι προνοεί το συμβόλαιο που υπογράφει, ώστε να μη βρεθεί εκ των υστέρων εκτεθειμένος.

ΣΩΡΕΙΑ ΣΧΕΔΙΩΝ
Σήμερα κυκλοφορούν στην αγορά σωρεία ασφαλιστικών σχεδίων και επιλογών για τους καταναλωτές και για το λόγο αυτό θα πρέπει να είναι προσεκτικοί με τις επιλογές τους.
Πρωταρχικής σημασίας είναι να διευκρινιστεί τι συμπεριλαμβάνεται και τι εξαιρείται από το κάθε σχέδιο. Μετά από μια μικρή έρευνα στην αγορά, διαπιστώνει κανείς ότι τα σχέδια τα οποία καλύπτουν τους περισσότερους και μεγαλύτερους κινδύνους, είναι και τα πιο ακριβά. Τα φθηνά σχέδια, συνήθως, δεν καλύπτουν αρκετές παραμέτρους και άρα είναι και τα λιγότερο δημοφιλή.
Οι εταιρείες, όπως είναι φυσικό, «στηρίζουν» τα ακριβά τους σχέδια. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, για να «δικαιολογούν» τις κάπως ψηλές χρεώσεις που επιβάλλουν, προσφέρουν καλύψεις για περιπτώσεις οι οποίες είναι πολύ απομακρυσμένες. Είναι ενδεικτικό ότι η διαφορά στην τιμή ενός σχεδίου από ένα άλλο παρόμοιο, μπορεί να αγγίζει τα 50 ή τα 100 ευρώ.
Επίσης, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται στα λεγόμενα «μικρά γράμματα», που ενδεχομένως να υπάρχουν σε ένα φυλλάδιο, καθώς σε αυτά μπορεί να αναγράφεται κάτι που να διαφοροποιεί ένα σημείο, που υπάρχει αλλού.
Γι’ αυτό τα διαφημιστικά φυλλάδια, που δίδονται για ένα ασφαλιστικό προϊόν, δεν δεσμεύουν την εταιρεία. Συνήθως σε αυτά αναγράφονται μόνο περιληπτικά αυτά που περιλαμβάνει και εξαιρεί μια ασφάλεια. Εάν κάποιος θέλει να γνωρίζει επακριβώς τι συμπεριλαμβάνεται και τι όχι στην ασφάλεια, είναι καλύτερα να ζητήσει το ασφαλιστήριο έγγραφο από την εταιρεία, το οποίο και τη δεσμεύει.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Η αγορά κατοικίας είναι, συνήθως, η μεγαλύτερη επένδυση, στην οποία προβαίνει κάποιος σε όλη του τη ζωή. Γι’ αυτό και είναι καλά την επένδυση αυτή να την ασφαλίσει, ώστε ζημιά, κλοπή ή οτιδήποτε άλλο, να μπορεί να αναπληρωθεί, χωρίς να χρειαστεί να καταβάλει και πάλι ένα τεράστιο ποσό.
Το θέμα είναι και ως ένα βαθμό ψυχολογικό. Δηλαδή, εάν φοβάσαι ότι θα σου κλέψουν το σπίτι, ενδεχομένως να μην αγοράζεις ακριβά πράγματα. Με την ασφάλεια, όμως, ακόμα και να σε κλέψουν, θα έχεις τη δυνατότητα να αναπληρώσεις τα κλαπέντα αντικείμενα.
Όπως έχει, λοιπόν, προαναφερθεί, οι ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν αρκετά σχέδια, τα οποία θα πρέπει να εξετάσει κάποιος, για να δει τι περιλαμβάνεται σε αυτά και τι εξαιρείται.

ΣΥΝΗΘΕΙΣ ΚΑΛΥΨΕΙΣ  

Συνήθως στα σχέδια τους οι ασφαλιστικές εταιρείες περιλαμβάνουν καλύψεις από κλοπές, φωτιά, καταιγίδες και άλλα φυσικά φαινόμενα ή παρεμφερείς καταστάσεις.
Η πρακτική που ακολουθούν, διαχωρίζεται, κυρίως, σε τρία σημεία:
1. Στην ασφάλεια του κτιρίου και σε ό,τι αυτό περιλαμβάνει, δηλαδή, καλώδια, υπόγειες εγκαταστάσεις, αλλά και αντικείμενα τα οποία δεν μετακινούνται, όπως πάγκοι κουζίνας, είδη υγιεινής και άλλα.
2. Στην ασφάλεια των αντικειμένων εντός κτιρίου. Σε αυτή περιλαμβάνονται οι ηλεκτρικές συσκευές, τα έπιπλα και ό,τι άλλο ενδεχομένως να μπορεί να κλαπεί.
3. Στην ασφάλεια πολύτιμων αντικειμένων, όπως είναι, για παράδειγμα, τα χρυσαφικά.
ΕΞΤΡΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ  

Βέβαια, οι εταιρείες επιδιώκουν να πωλήσουν τα ακριβά τους σχέδια και αυτά που τις κάνουν να ξεχωρίζουν από τον ανταγωνισμό.
Γι’ αυτό και στα ακριβά τους σχέδια συμπεριλαμβάνουν μεν όλα τα σημεία, τα οποία θα ενδιέφεραν τους υποψήφιους πελάτες, όπως για παράδειγμα το θέμα της κλοπής χωρίς να είναι αναγκαία η διαπίστωση διάρρηξης, αλλά ταυτόχρονα περιλαμβάνουν και άλλες καλύψεις για περιπτώσεις που είναι αρκετά απομακρυσμένες, ώστε να δικαιολογήσουν την υψηλή, ενδεχομένως, τιμή του σχεδίου.
Για παράδειγμα, σε ορισμένα σχέδια περιλαμβάνεται η κάλυψη ζημιάς που ενδεχομένως να προκληθεί σε γειτονικό σπίτι ή σε υπηρεσίες κοινής ωφελείας εκτός κατοικίας - για παράδειγμα υπόγειες σωληνώσεις ή καλώδια - εξ υπαιτιότητας του ιδιοκτήτη της κατοικίας. Σε μια τέτοια περίπτωση ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να ζυγίσει τα υπέρ και τα κατά και να αποφασίσει αν αξίζει να αγοράσει το συγκεκριμένο σχέδιο ή θα πρέπει να πάει σε κάτι πιο φθηνό, που ενδεχομένως να μην καλύπτει, όμως, κάτι που θεωρεί ο ίδιος σημαντικό.

ΣΗΜΕΙΑ SOS!
Ο ενδιαφερόμενος για ασφάλιση, θα πρέπει πάντα, όπως έχουμε προαναφέρει, να είναι προσεχτικός στο τι περιλαμβάνει και τι όχι ένα σχέδιο ασφάλισης.
Για παράδειγμα, το θέμα διάρρηξης ή κλοπής είναι από αυτά που συζητούνται αρκετά στις ασφάλειες κατοικιών και για τα οποία υπάρχουν οι περισσότερες διαφορές. Υπάρχουν σχέδια τα οποία καλύπτουν διάρρηξη και όχι κλοπή.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι η ασφάλεια θα καλύψει τα αντικείμενα που έχουν κλαπεί, εφόσον διαπιστωθεί και εξακριβωθεί από την αστυνομία ότι υπήρξε διάρρηξη, δηλαδή παραβίαση της οικίας. Αυτό μεταφράζεται σε σπάσιμο εισόδου ή κλειδαριάς, τζαμιού ή οτιδήποτε άλλο που να φανερώνει ότι έγινε διάρρηξη. Εάν για, παράδειγμα, κάποιος έκλεψε τα κλειδιά του σπιτιού ή κατάφερε με κάποιο τρόπο να αποκτήσει αντικλείδι ή ακόμα μπήκε σε σπίτι από ανοικτό παράθυρο ή πόρτα και έκλεψε χωρίς να υπάρχουν εμφανή σημεία διάρρηξης, η εταιρεία δεν θα καλύψει τις ζημιές.
Στην προκειμένη περίπτωση κάποιος θα πρέπει να προσέξει, ώστε να επιλέξει το σχέδιο εκείνο, που θα μπορεί να ασφαλίσει το σπίτι του για «πλήρη κλοπή» ή όπως αλλιώς ονομάζει η κάθε εταιρεία το συγκεκριμένο σημείο, ώστε ασχέτως εάν διαπιστωθεί ή όχι διάρρηξη, εφόσον υπάρξει κλοπή να καλυφθεί από την ασφαλιστική εταιρεία.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ
Οι εταιρείες προσφέρουν και σε αυτή την περίπτωση αρκετά ασφαλιστικά σχέδια, τα οποία καλύπτουν ιδιωτικά και εμπορικά οχήματα, ασφάλειες έναντι τρίτου και πάει λέγοντας. Παράλληλα, λόγω του ανταγωνισμού, οι ασφαλιστικές εταιρείες προσφέρουν επιπλέον υπηρεσίες, για να προσελκύσουν πελάτες, όπως για παράδειγμα οδική βοήθεια και άλλα παρόμοια σχέδια.
Επομένως, ο ενδιαφερόμενος, πρέπει να ξέρει τι προσφέρει το κάθε σχέδιο, για να μπορέσει να επιλέξει αυτό που θεωρεί καταλληλότερο για την περίπτωσή του.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ
Όπως και στην περίπτωση της ασφάλειας κατοικίας, έτσι και στου αυτοκινήτου, υπάρχουν ορισμένα σημεία που θα πρέπει κάποιος να προσέξει και να τα έχει υπόψη του, προτού υπογράψει κάποιο συμβόλαιο.
1. Το πρώτο αφορά στο θέμα των στοιχείων που θα δώσει, την ώρα που θα υπογράψει το ασφαλιστήριο έγγραφο. Όπως μας έχει αναφερθεί, είναι σωστό στις ερωτήσεις που καλείται να απαντήσει ο καταναλωτής από τον ασφαλιστή του, να δίδει τα πραγματικά στοιχεία. Δηλαδή, εάν ερωτηθεί κατά πόσο έχει εμπλακεί προηγουμένως σε ατύχημα ή έχει βαθμούς ποινής και απαντήσει αρνητικά, ενώ η πραγματικότητα είναι άλλη, σε περίπτωση ατυχήματος του εν λόγω ατόμου, η ασφαλιστική εταιρεία δυνατό να αρνηθεί να καλύψει τις ζημιές, εφόσον ανακαλύψει ότι τα στοιχεία που είχαν δοθεί αρχικά, δεν ήταν τελικά αληθή.
2. Το δεύτερο σημείο έχει να κάνει με την αξία του αυτοκινήτου. Εάν ένα αυτοκίνητο αξίζει €30.000, αλλά ο ασφαλιζόμενος ζητήσει όπως αυτό ασφαλιστεί για €15.000, ώστε να πληρώνει χαμηλότερα ασφάλιστρα, τότε σε περίπτωση που υπάρχει απαίτηση για κάλυψη ζημιάς, αυτή θα καλύψει μόνο τα μισά. Αντίστροφα, κάποιος αγοράζει ένα αυτοκίνητο και το ασφαλίζει στην πραγματική του αξία, που ενδεχομένως να είναι €30.000. Εάν μετά από πέντε χρόνια εξακολουθεί να το ασφαλίζει για το ίδιο ποσό, δηλαδή €30.000, ενώ η πραγματική του αξία έχει μειωθεί, η ασφάλεια δεν θα του καλύψει τις ζημιές ως αυτοκινήτου €30.000, αλλά στην αξία που έχει τη συγκεκριμένη στιγμή. Για αυτό, είναι καλό οι ασφαλιζόμενοι να αναθεωρούν την ασφάλεια του αυτοκινήτου τους, ανάλογα με την πραγματική του αξία, ώστε να μην πληρώνουν άδικα περισσότερα χρήματα.
3. Το τρίτο σημείο αφορά στη διαδικασία διευθέτησης των αποζημιώσεων. Ο καταναλωτής είναι καλό να γνωρίζει εκ των προτέρων τις διαδικασίες που ακολουθεί η κάθε εταιρεία για την καταβολή της αποζημίωσης, ώστε να μην υπάρξει εκ των υστέρων διαφωνία. Δηλαδή, είναι καλά να ξέρει κάποιος αν σε περίπτωση ατυχήματος πρέπει να πάρει το αυτοκίνητό του σε συγκεκριμένο μηχανικό - με τον οποίο συνεργάζεται η εταιρεία - ή σε όποιο μηχανικό που θα επιλέξει ο ίδιος. Επίσης, ένα άλλο σημείο αφορά στη χρονική διάρκεια που χρειάζεται η εταιρεία, για να καταβάλει την αποζημίωση.

ΣΗΜΕΙΑ SOS!
Το θέμα του ανεμοθώρακα είναι κάτι που συζητείται αρκετά στις ασφάλειες αυτοκινήτου. Ορισμένες ασφάλειες δεν καλύπτουν καθόλου το σπάσιμο του ανεμοθώρακα ή άλλου γυαλιού του αυτοκινήτου στα σχέδιά τους. Κάποιες άλλες ασφαλίζουν τον ανεμοθώρακα στα συγκεκριμένα σχέδια, αλλά μέχρι ενός συγκεκριμένου ποσού, όμως για παράδειγμα, 200 ευρώ.
Εάν κάποιος θέλει να καλύπτεται πλήρως ο ανεμοθώρακας ή ακόμα και όλα τα γυαλιά του αυτοκινήτου του, θα πρέπει να διαλέξει κάποιο άλλο σχέδιο που προσφέρει η εταιρεία, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώσει περισσότερα.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται στα «μικρά γράμματα» των συμβολαίων, καθώς εκεί μπορεί να αναγράφεται κάτι που διαφοροποιεί ένα σημείο, το οποίο υπάρχει αλλού 

ΠΗΓΗ:   http://www.sigmalive.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου