'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Πέμπτη 28 Οκτωβρίου 2010

Η Κομισιόν εγκρίνει την δημοσιοποιηση των φορολογικών δηλώσεων!!


Με μια διπλωματική απάντηση η αντιπροεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δίνει το «πράσινο φως» στην ελληνική κυβέρνηση για να απελευθερώσει την πρόσβαση στο Τaxisnet και συνεπακόλουθα στις φορολογικές δηλώσεις 8,5 εκατομμυρίων Ελλήνων στο Διαδίκτυο!  

Η εφημερίδα «Το Βήμα» αποτάθηκε στην αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδια επίτροπο για ζητήματα Δικαιοσύνης Βίβιαν Ρέντινγκ προκειμένου να σχολιάσει τη διάταξη του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου για την ανάρτηση των φορολογικών δηλώσεων στο Διαδίκτυο

Η απάντηση που έστειλε στην εφημερίδα ο εκπρόσωπος της επιτρόπου Μάθιου Νιούμαν μάλλον προαναγγέλλει τι μας περιμένει:

«Σύμφωνα με την οδηγία για την προστασίατων προσωπικώνδεδομένων,για κάθε επεξεργασία προσωπικών δεδομένωναπαιτείταιμια νομικήβάση (άρθρο 7). Αυτή μπορεί να είναι η συγκατάθεσητου ατόμου, αλλά και, επίσης, άλλανομικά ερείσματα,όπως η νόμιμη υποχρέωσηπου επιβάλλεται από το κράτος ή οι λόγοι δημοσίου συμφέροντος» αναφέρεται στο σχόλιο της αντιπροεδρίας.

«Στην περίπτωση των φορολογικώνπληροφοριών χρειάζεται να υπάρχει νόμιμη υποχρέωση (που θα καθοριστεί από την εθνική φορολογικήαρχή) ή η αποστολή δημοσίουσυμφέροντος επιφορτισμένημε τις φορολογικές αρχές, ειδάλλως τα άτομα θα μπορούσαν να αποφασίσουν να μη δώσουν τη συγκατάθεσή τους, ούτως ώστε να αποφύγουν να πληρώσουν φόρους» σημειώνεται. «Εγκειται στα κράτη-μέλη να καθορίσουν το τι εστί το δικό τους δημόσιο συμφέρον» καταλήγει το σχόλιο


Η νομική ερμηνεία αυτού του «γρίφου» είναι ότι για την εφαρμογή της διάταξης απαιτείται αφενός μεν ο καθορισμός του δημοσίου συμφέροντος- ο οποίος, κατά την κυβέρνηση, είναι αυτονόητος λόγω μνημονίου και φοροδιαφυγής-, αφετέρου δε νόμος ή υπουργική απόφαση.
Το άρθρο 7 της οδηγίας στο οποίο παραπέμπει η απάντηση του εκπροσώπου της κυρίας Ρέντιγκ αναφέρει τα εξής:

«Επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα μπορεί να γίνεται μόνον εάν:

α) το πρόσωπο στο οποίο αναφέρονται τα δεδομένα έχει δώσει τη ρητή συγκατάθεσή του ή β) είναι απαραίτητη για την εκτέλεση σύμβασης που το ενδιαφερόμενο πρόσωπο είναι συμβαλλόμενο μέρος ή για την εκτέλεση προσυμβατικών μέτρων ληφθέντων αιτήσει του ή γ) είναι απαραίτητη για την τήρηση της εκ του νόμου υποχρεώσεως του υπευθύνου της επεξεργασίας ή δ) είναι απαραίτητη για τη διαφύλαξη ζωτικού συμφέροντος του προσώπου στο οποίο αναφέρονται τα δεδομένα ή ε) είναι απαραίτητη για την εκπλήρωση έργου δημοσίου συμφέροντος ή εμπίπτοντος στην άσκηση δημοσίας εξουσίας που έχει ανατεθεί στον υπεύθυνο της επεξεργασίας ή στον τρίτο στον οποίο ανακοινώνονται τα δεδομένα ή στ) είναι απαραίτητη για την επίτευξη του εννόμου συμφέροντος που επιδιώκει ο υπεύθυνος της επεξεργασίας ή ο τρίτος ή οι τρίτοι στους οποίους ανακοινώνονται τα δεδομένα, υπό τον όρο ότι δεν προέχει το συμφέρον ή τα θεμελιώδη δικαιώματα και οι ελευθερίες του προσώπου στο οποίο αναφέρονται τα δεδομένα που χρήζουν προστασίας».

Σημειώνεται πως ο Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος προβλέπει ήδη από το 1994 τη δημοσιοποίηση στοιχείων των φορολογικών δηλώσεων σε πίνακες που αναρτώνται στις εφορίες.

Αναλυτικά η συγκεκριμένη διάταξη αναφέρει: «Ο προϊστάμενος της Δημόσιας Οικονομικής Υπηρεσίας συντάσσει κάθε έτος, με βάση τις δηλώσεις που του επιδίδονται, κατάλογο φορολογουμένων, ο οποίος περιέχει το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία, τον τίτλο και τα λοιπά στοιχεία τους, το καθαρό εισόδημα από τις κατηγορίες Δ και Ζ, το συνολικό καθαρό εισόδημα το οποίο υπόκειται σε φορολογία, καθώς και τον φόρο που αναλογεί σε αυτό.

Ο κατάλογος αυτός καταρτίζεται μέσα σε έξι μήνες από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων και συμπληρώνεται με τα αντίστοιχα στοιχεία της οριστικοποίησης της εγγραφής του υποχρέου. Τοποθετείται σε πρόσφορη θέση στο κατάστημα της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας και των δήμων ή κοινοτήτων όπου εδρεύει δημόσια οικονομική υπηρεσία, ώστε να μπορεί να λαμβάνει γνώση αυτού οποιοσδήποτε. Επιτρέπεται η έκδοση καταλόγων των φορολογουμένων όλης της χώρας, καθώς και η δημοσίευσή τους στις εφημερίδες».
Eτοιμαστείτε λοιπόν. Σε λίγο καιρό το Big Brother θα είναι η ζωή μας. Θα μπορείτε με ένα κλικ να δείτε πόσα δηλώνουν στην φορολογική δήλωση οι συγγενείς και οι γείτονές σας. Αλλά προσοχή! Θα μπορούν και αυτοί να δουν τη δική σας φορολογική δήλωση, να σας σχολιάσουν, να σας κουτσομπολέψουν και (γιατί όχι;) να σας καταγγείλουν αν διαπιστώσουν ότι κάτι δεν τους αρέσει σε σχέση με αυτά που δηλώνετε στην εφορία...

star.gr
madata.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου