Το περασµένο Σάββατο, την ηµέρα που συµπληρώνονταν δύο χρόνια από τη
σύλληψη του Μπέρναρντ Μέιντοφ, ο 46χρονος Μαρκ Μέιντοφ έγινε το
τελευταίο θύµα του πατέρα του.
Ή µήπως ένα από τα πιο τραγικά θύµατα της µεγαλύτερης επενδυτικής απάτης στην ιστορία δεν ήταν και τόσο αθώο;
Ο Μαρκ Μέιντοφ βρέθηκε κρεµασµένος στο διαµέρισµά του, ένα λοφτ πολλών τετραγωνικών µέτρων στο Σόχο του Μανχάταν.
Αντί για σκοινί είχε χρησιµοποιήσειένα λουρί σκύλου. Στο διπλανό δωµάτιο κοιµόταν ο 2χρονος γιος του, ενώ η σύζυγός του Στέφανι και το µικρότερο παιδί τους βρίσκονταν από µέρες στη Φλόριντα. Στον προσωπικό του υπολογιστή η Αστυνοµία εντόπισε δυο e-mail που είχε στείλει ο Μαρκ Μέιντοφ στη σύζυγό του. «Σε παρακαλώ, στείλε κάποιον για να φροντίσει τον Νικ», έγραφε στο πρώτο. «Σε αγαπώ», έγραψε στο δεύτερο. Τα αµερικανικά ταµπλόιντ έσκυψαν πάνω από την τραγωδία µε την περιέργεια του κουτσοµπόλη γείτονα. Ο Μαρκ – γράφουν – είχε αποµονωθεί από την οικογένειά του. Η µητέρα του και ο µικρότερος αδελφός του δεν του µιλούσαν. Με τον πατέρα του δεν είχε απολύτως καµία επαφή από την ηµέρα της σύλληψής του στις 10 ∆εκεµβρίου του 2008. Η Στέφανι υποτίθεται ότι τον είχε εγκαταλείψει από τον περασµένο Οκτώβριο. Τα λαγωνικάτων ταµπλόιντ ανακάλυψαν ότι ακόµη και η βέσπα που χρησιµοποιούσε για να αποφεύγει την κίνηση του Μανχάταν είχε κάνει φτερά λίγες ηµέρες πριν από την αυτοκτονία του.
«Πυραµίδα». ΟΜαρκ ήταν ο πρωτότοκος γιος του Μπέρναρντ Μέιντοφ, ο φυσικός κληρονόµος της διαχείρισης µιας περιουσίας ύψους 50 δισεκατοµµυρίων δολαρίων. Ο Μαρκ δεν είχε καταρρεύσει κλαίγοντας στο πάτωµα του γραφείου του πατέρα του, όπως ο µικρότερος αδελφός του, όταν ο Μπέρναρντ Μέιντοφ αποκάλυψε στα δυο του παιδιά ότι η αµύθητη περιουσία της οικογένειας υπήρχε µόνο στα χαρτιά και ότι η αυτοκρατορία τους, µια αυτοκρατορία φτιαγµένη από µετοχές, οµόλογα και πάσης φύσεως χρηµατιστηριακά προϊόντα, ήταν ένας χάρτινος πύργος ή µάλλον µια πυραµίδα του Πόντσι µε θύµατα εκατοντάδες αξιοσέβαστους πελάτες. Πελάτης των Μέιντοφ ήταν ο σκηνοθέτης Στίβεν Σπίλµπεργκ, αλλά και πανεπιστηµιακά ιδρύµατα, εύποροι εβραίοι συνταξιούχοι που εµπιστεύονταν τυφλά τις οικονοµίες τους σε έναν ζωντανό µύθο της Γουόλ Στριτ, απολαµβάνοντας τον ήλιο της Φλόριντας, αλλά και επαγγελµατίες επενδυτές.
Αντίθετα µε τον Αντριου που δεν µπόρεσε να αποφύγει την κρίση υστερίας, ο Μαρκ χρειάστηκε µόνο µερικά δευτερόλεπτα για να συνέλθει από το σοκ εκείνη την ηµέρα. Η επόµενή του κίνηση ήταν να πάει στην Εισαγγελία της Νέας Υόρκης και να αναφέρει όσα του είχε πειο πατέρας του, ελπίζοντας ότι οι αρχές θα πίστευαν πως ο ίδιος, ο µικρότερος αδελφός του και η µητέρα τους δεν ήξεραν τίποτε για την τροµερή απάτη που είχε στήσει ο Μπέρναρντ εδώ και τρεις δεκαετίες. Ο δηµόσιος εισαγγελέας της Νέας Υόρκης δέχθηκε ως αληθή τον ισχυρισµό του Μαρκ – τουλάχιστον όσο τονβόλευε. Οταν όµωςο πατέρας Μέιντοφ καταδικάστηκε τον Ιούνιο του 2009 σε 150 χρόνια κάθειρξη και οδηγήθηκε στη φυλακή, η έρευνα των αρχών στράφηκε στον πρωτότοκο γιο. Αυτός άρχισε να εισπράττει την οργή των θυµάτων, από αυτόν ζητούσαν αποζηµιώσεις.
Ο Μαρκ άρχισε να βλέπει ότι η πιθανότητα να βρεθεί κι εκείνος κάποια µέρα σεένα κελί των φυλακών της Βόρειας Καρολίνας, όπως ο πατέρας του, δεν ήταν µηδαµινή.
Λέγεται ακόµη ότι ο κληρονόµος της άυλης αυτοκρατορίας είχε καταληφθεί από µια εµµονή: «Το όνοµα, θέλω να καθαρίσω το όνοµα του πατέρα µου», επαναλάµβανε συχνά στους λίγους ανθρώπους µετους οποίους έκανε παρέα µετά το ξέσπασµα του σκανδάλου.
Εκλεισαν όλες οι πόρτες. Ο Μαρκ Μέιντοφ δεν άργησε να καταλάβει ότι είχε αναθέσει στον εαυτό του µια αποστολή καταδικασµένη να αποτύχει. Οι προσπάθειες που είχε κάνει για να επιστρέψει στην «πιάτσα» ως σύµβουλος επενδύσεων είχαν πέσει όλες στο κενό. Στον σκληρό κόσµο των αγορών, κανένα γραφείο δεν δεχόταν να συνεργαστεί µε ένα όνοµα που θα έκανε τους πελάτες να το βάλουν σταπόδια τρέχοντας. Ακόµη και σε έναν αφελέστερο κόσµο, κανείς δεν θα ήταντόσο αφελής ώστε να παίξει επαγγελµατικά τον ρόλο του ιδανικού αυτόχειρα. Ακόµη µεγαλύτερο πρόβληµα για τον Μαρκ ήταν ότι όσο περισσότερο σκαλίζουν οι αρχές την υπόθεση τόσο πιο έντονα διατυπώνεται ένα ερώτηµα: πράγµατι ο γιος δεν ήξερε τίποτε για την «πυραµίδα» που είχε δηµιουργήσει ο πατέρας του; Λίγες ώρες πριν θέσει τέλος στη ζωή του, ο Μαρκ είχε στείλει ένα e-mail στον δικηγόρο του: «Κανείς δεν θέλει να πιστέψει την αλήθεια. Σας παρακαλώ, φροντίστε την οικογένειά µου».
Αγωγή για υπεξαίρεση 70 εκατοµµυρίων δολαρίων
Ποια είναι η αλήθεια; Και πόσα µυστικά πήρε ο Μαρκ Μέιντοφ στον τάφο του; «Τοχειρότερο είναι ότι µε αυτήτην αυτοκτονία τα γεγονότασυσκοτίζονται ακόµη περισσότερο. Τελικά δεν θαµάθουµε ποτέ τι συνέβη ακριβώς»,δήλωσε µεβεβαιότητα στη «Γουόλ ΣτριτΤζέρναλ» o Ρόνι Σιου Αµπροζίνο, πελάτης της Bernard Madoff Investment Security (BMIS) που έχασε όλα του τα χρήµατα. Μήπως πέρα απότην οικογενειακή διάσταση του δράµατος, τη µητέρα και τον αδελφό που δεν του απηύθυναν ούτεµια λέξη, τη σύζυγο πουτον είχεεγκαταλείψει, το όνοµα που φαινόταν αδύνατο να καθαρίσειήταν και εκείνα τα 200 εκατοµµύρια που επιδίκασαν οι αρχέςπριν από µερικές ηµέρες στα θύµατατου «Μπέρνι» που έσπρωξαν τον Μαρκ στο απονενοηµένο διάβηµα; Εξάλλου, στις 8 ∆εκεµβρίου,τρεις ηµέρεςπριν τυλίξει το λουρί του σκύλου γύρω από τον λαιµό του, είχε κατατεθεί εις βάρος του ίδιου και του αδελφού του µια αγωγή. Οι ενάγοντες ισχυρίζονταν ότι ο Μαρκείχε αφαιρέσει – µαζί µε τον αδελφό του – δολίως από τα ταµεία της εταιρείας του πατέρα του 66,9 εκατοµµύρια δολάρια µέσα σε µια δεκαετία, όπως αποδεικνύεται απότον «προκλητικό τρόπο ζωής του όλα αυτά τα χρόνια και τα τρία πολυτελέστατα διαµερίσµατά του». Οι ενάγοντες δεν έχουν καµία αµφιβολία πωςο γιος, σύµβουλος επενδύσεων και δεξί χέρι στην εταιρεία, δεν είχε ρωτήσει ούτε µιαφορά τον πατέρα του για τις δραστηριότητές του.
ΤΑ ΝΕΑ
madata.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου