Αποφασισμένοι να συνεχίσουν την απεργία πείνας είναι οι 237 μετανάστες που βρίσκονται από τα ξημερώματα της Παρασκευής σε κτήριο της οδού Ηπείρου, καθώς και οι 50 στη Θεσσαλονίκη, διεκδικώντας τη νομιμοποίησή τους.
Στην Αθήνα, οι 22 μετανάστες, οι οποίοι μέχρι πρότινος στεγάζονταν σε χώρους αλληλεγγύης, μεταφέρθηκαν και αυτοί στο κτήριο της οδού Ηπείρου, προκειμένου να συνταχθούν με τους ομοεθνείς τους.
Οι «Γιατροί του Κόσμου» και άλλες ΜΚΟ φροντίζουν για την υγειονομική κατάσταση των μεταναστών, έχοντας μεταφέρει χημικές τουαλέτες και ντουζιέρες, ενώ γιατροί έκαναν προληπτικές εξετάσεις στους απεργούς πείνας. Σε αντίσκηνα, που έχουν στηθεί στον προαύλιο χώρο του κτηρίου, ζουν 104 άνθρωποι, ενώ οι υπόλοιποι 123 παραμένουν στον πρώτο όροφο και στο ημιυπόγειο του κτιρίου. Δύο εκ των μεταναστών κοιμούνται κάτω από τραπέζι στην αυλή σκεπασμένοι με νάιλον.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πέτρος Γιώτης, μέλος της Επιτροπής Αλληλεγγύης, σχολιάζοντας το γεγονός ότι πολλοί αναγκάζονται να μένουν σε αντίσκηνα, κατήγγειλε τους αρμόδιους για προσπάθεια εκβιασμού των μεταναστών: «Δεν ανοίγουν τις υπόλοιπες αίθουσες του κτηρίου σε μια ένδειξη εκβιασμού προς τους απεργούς πείνας, προκειμένου να καταβληθούν και να τα παρατήσουν» και συμπλήρωσε: «το ηθικό τους είναι υψηλό και περιμένουμε να καμφθεί η αδιαλλαξία της κυβέρνησης, προκειμένου να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους».
Ο κ. Γιώτης τόνισε ότι πρόθεση των μεταναστών είναι να συνεχίσουν τον αγώνα τους, μέχρι να δικαιωθούν, ενώ σχετικά με την 15θήμερη διορία που τους έχει δοθεί για τη χρήση του κτηρίου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σε απεργούς πείνας δεν βάζεις dead line. Την dead line τη βάζει το κορμί τους. Μετά από 15 ημέρες αυτοί οι άνθρωποι θα είναι σε 20 ημέρες απεργίας πείνας. Ας έρθουν να τους βγάλουν βιαίως, αλλά να φέρουν και 237 φέρετρα».
Από την πλευρά τους, οι ίδιοι οι απεργοί πείνας, πολλοί εκ των οποίων είναι εμφανώς καταβεβλημένοι, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι τέλους, όπως λένε, την απεργία τους και παραμένουν αισιόδοξοι για την έκβαση του αγώνα τους. «Κάνουμε σκληρό αγώνα, για να πάρουμε τα χαρτιά μας. Θα κάνουμε απεργία, μέχρι να νομιμοποιηθούμε ή μέχρι να πεθάνουμε» είπε στο ΑΠΕ ο 30χρονος Αμπντενλχάκ και τόνισε: «Για εμάς δεν υπάρχει άλλος δρόμος».
Ο 23χρονος Ρασίντ συμπλήρωσε στο ίδιο μήκος κύματος: «Δεν έχω σταματήσει εδώ και 6 χρόνια να δουλεύω. Έχω φύγει από τη δουλειά μου, για να συμμετέχω στην απεργία. Το μόνο που ζητάμε είναι τα δικαιώματά μας. Δεν κάνουμε πίσω. Θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους από εδώ. Άλλη μεταφορά δεν πρόκειται να ξαναγίνει. Δεν αντέχουμε άλλη ταλαιπωρία. Ή θα κερδίσουμε τα δικαιώματά μας ή θα πεθάνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
http://www.zougla.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου