'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Έρχεται πείνα.. !!

Το τελευταίο διάστημα φουντώνουν οι φήμες για πιθανή ελληνική χρεοκοπία, για επιμήκυνση του χρέους, φια αναδιάρθρωση του χρέους, για εκλογές και άλλα πολλά... 

 Όλα αυτά είναι βέβαιο πως θα δημιουργήσουν καταστάσεις καθόλου ευχάριστες στο εσωτερικό της χώρας, καταστάσεις που θα επιβληθούν στους πολίτες και που θα ανάψουν το "φυτίλι" της επικείμενης αντίστασης, της έμπρακτης αντίστασης κατά της οικονομικής δικτατορίας που έχει επιβληθεί στην Ελλάδα, ελέω αποφάσεων του Γιώργου Παπανδρέου και του τραγικού σοσιαλιστικού κόμματος της χώρας, το οποίο δεν μπόρεσε να κρατηθεί στο ύψος που -τουλάχιστον- το ιδρυτικό καταστατικό του απαιτεί.
Η "ανεπάρκεια" αγαθών ήδη έχει μπει σε πολλά νοικοκυριά, αφού οι μέχρι τώρα απολύσεις δημιουργούν οικονομικό αδιέξοδο σε όλο και περισσότερους Έλληνες πολίτες. Όμως, αυτή η ανεπάρκεια και η φτώχεια που βιώνουν με αξιοπρέπεια (μέχρι στιγμής) πολλοί συμπατριώτες μας, δεν αντιμετωπίζεται από μια άλλη πληθυσμιακή ομάδα, με τον ίδιο τρόπο. Οι εξαφανίσεις ζώων από την Αθήνα, οι καταγγελίες πως οι λαθρομετανάστες μετατρέπουν σε τροφή σκυλιά, γάτες και οτιδήποτε ζωντανό (ζώο) κυκλοφορεί στην Αθήνα, συνεχώς αυξάνουν. Και το φαινόμενο της πείνας των λαθρομεταναστών διογκώνεται και κανείς δεν γνωρίζει τι θα συμβεί την επαύριο εάν οι πεινασμένοι αποφασίσουν να μπουν βίαια σε σπίτια Ελλήνων πολιτών...
Ανατριχίλα και αγανάκτηση σκόρπισε στην Πάρο η καταγγελία ενός αγρότη ότι άγνωστοι έκλεψαν το άλογό του, το σκότωσαν και στη συνέχεια…
έφαγαν(!) το κρέας του! Όπως όλα δείχνουν, πίσω από το φρικτό περιστατικό κρύβονται άνεργοι λαθρομετανάστες που δεν έχουν τους παραμικρούς πόρους και προσπαθούν να επιβιώσουν με όποιον τρόπο βρουν! Τί επιλογές θα έχουν άραγε στο μέλλον;

Οι αποθήκες δημητριακών άδειασαν...!
Ερώτηση στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και στον αρμόδιο υπουργό, κατέθεσε ο κύριος Οικονομίδης, καταγγέλοντας την σοβαρότατη πιθανότητα (έως βεβαιότητα) επερχόμενης πείνας, αφού οι αποθήκες των δημητριακών άδειασαν.
Μεγάλη διαφορά στις τιμές παραγωγού και καταναλωτή στα δημητριακά παρατηρείται την φετινή χρονιά ενω παράλληλα, το τελευταίο διάστημα κι ενώ έχουν αδειάσει οι αποθήκες των παραγωγών, οι τιμές των δημητριακών παρουσιάζουν σταθερή αύξηση επισημαίνει στην ερωτησή του ο Αρμόδιος Τομεάρχης της Ν.Δ κ. Γιώργος Κασσαπίδης. Συγκεκριμένα τονίζει, ενώ η τιμή παραγωγού την περίοδο του αλωνισμού για το μαλακό σιτάρι ήταν 0,12€ έως 0,14€, σήμερα πωλείται στο εμπόριο από 0,24€ έως 0,26€.
Όσον αφορά το σκληρό σιτάρι αλευροποιήσεως η τιμή παραγωγούpsomi1 στον αλωνισμό ήταν 0,16€, ενώ σήμερα πωλείται 0,28€. Παράλληλα, ενώ η τιμή των αλεύρων από τους μύλους είναι 0,70€-0,72€ / kgr, το ψωμί των 750 gr πωλείται 1,60€.
Στο καλαμπόκι η τιμή παραγωγού είναι 0,18€ έως 0,20 € και η τιμή για τον κτηνοτρόφο 0,26€ έως 0,28€.
Για το κριθάρι η τιμή παραγωγού στον αλωνισμό ήταν 0,11€, ενώ σήμερα κατά τα λεγόμενα των εμπόρων δεν υπάρχει ελληνικό κριθάρι στην αγορά.
Επειδή τα δημητριακά αποτελούν βασικό είδος διατροφής της ελληνικής κοινωνίας,
Επειδή τα δημητριακά, ως ζωοτροφή, είναι βασική παράμετρος της ελληνικής κτηνοτροφίας,
Επειδή οι τελευταίες εξελίξεις στην αγορά των δημητριακών εκτινάσσουν τόσο το κόστος διατροφής των ανθρώπων, όσο και το κόστος παραγωγής της κτηνοτροφίας μας,
Επειδή η πρόσθετη αύξηση του Φ.Π.Α. συμβάλλει στις αυξήσεις αυτές,
Επειδή παρατηρούνται ελλείψεις επαρκών ποσοτήτων σε διάφορα δημητριακά για την εγχώρια κατανάλωση,
Επειδή παραδοσιακές χώρες παραγωγής και εξαγωγών δημητριακών δηλώνουν αδυναμία τροφοδοσίας του διεθνούς εμπορίου,
Επειδή την τελευταία τριετία παρατηρείται σταδιακή μείωση της παραγωγής δημητριακών στη χώρα,
Με αυτά τα δεδομένα, ρώτησε λοιπόν ο κύριος Οικονομίδης:
Ποια τα ποσά αποθεματοποίησης δημητριακών που αποφάσισε η Κυβέρνηση για τη χώρα τη χρονιά που πέρασε;
Ποιος ο προγραμματισμός και τι ενέργειες έγιναν από την Κυβέρνηση, ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλότητα και σταθερότητα στην αγορά δημητριακών στην πατρίδα μας;
Προτίθεται η Κυβέρνηση να μειώσει το Φ.Π.Α. στα δημητριακά, το ψωμί και τις ζωοτροφές που αποτελούν είδη πρώτης ανάγκης για τους ανθρώπους και τα ζώα;
Ποιος ο προγραμματισμός της Κυβέρνησης σχετικά με την αγορά των δημητριακών για τη φετινή χρονιά και ποια η πολιτική της για τον ευαίσθητο αυτό κλάδο της εθνικής οικονομίας;

Η "επανάσταση" της Τυνησίας έγινε λόγω πείνας
Σύμφωνα με το περιοδικό "Time", βρισκόμαστε σε μία πολύ σοβαρή πιθανότητα εξέλιξης ενός ντόμινο.

Κανένας δεν παρακολουθεί πιο στενά τα γεγονότα που εκτυλίσσονται στην Τυνησία, από τους Άραβες γείτονές της οι περισσότεροι από τους οποίους ζουν υπό αυταρχικά καθεστώτα και βιώνουν το ίδιο οικονομικό βάρος από τις ελλείψεις στην αγορά εργασίας και τις αυξημένες τιμές στα τρόφιμα, όπως δημοσιεύει το περιοδικό TIME.
Ο Ali Dahmash, ένας ακτιβιστής που έχει ένα ειδησεογραφικό πρακτορείο στο Αμάν, ονομάζει την έκρυθμη κατάσταση στην περιοχή «επανάσταση της πείνας». «Αυτή η έκρηξη προκλήθηκε από την απόγνωση. Έγινε εξαιτίας της οικονομίας», σημειώνει.
Από την πλευρά του ο Mishaal al Gergawi, ένας Άραβας σχολιαστής και επιχειρηματίας έγραψε σε εφημερίδα του Ντουμπάι: «Οι Τυνήσιοι και οι Αλγερινοί πεινούν. Οι Αιγύπτιοι και οι Υεμενίτες τους ακολουθούν».
Ο al Gergawi αναφέρθηκε στον νεαρό Τυνήσιο οπωροπώλη που αυτοπυρπολήθηκε στην πόλη Sidi Bouzid πριν από μερικές εβδομάδες, για να διαμαρτυρηθεί επειδή η αστυνομία τον εμπόδιζε να δουλεύει επειδή δεν είχε άδεια. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής του λαού της Τυνησίας.
«Ο Mohamed Bouazizi δεν αυτοπυρπολήθηκε επειδή δεν μπορούσε να γράψει σε ιστολόγιο ή να ψηφίσει. Οι άνθρωποι αυτοπυρπολούνται γιατί δεν αντέχουν να βλέπουν τις οικογένειές του να σβήνουν, όχι από θλίψη, αλλά από λιμοκτονία», καταλήγει ο σχολιαστής.
Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το κοινωνικό δίκτυο Twitter δέχθηκε σωρεία αναρτήσεων τόσο από τον αραβικό κόσμο όσο και από άλλα μέρη του πλανήτη, μέσω των οποίων οι χρήστες δήλωναν τη συμπαράστασή τους στους Τυνήσιους διαδηλωτές, ενώ καλούσαν Άραβες ηγέτες να παραιτηθούν.
Σε πολλά μηνύματα γινόταν ευθεία αναφορά στην απομάκρυνση του Αιγύπτιου προέδρου Hosni Mubarak ή του Λίβυου ηγέτη Muammar Gaddafi.
«Στην Αλγερία είναι ακόμα χειρότερα από την Τυνησία. Η αστυνομία επιτίθεται με πραγματικά πυρά», γράφει ο Dahmash.
Τόσο στην Τυνησία, όσο στην Αλγερία και την Αίγυπτο οι οικονομίες πλήττονται από τις υψηλές τιμές στα τρόφιμα και την ανεργία. Την Κυριακή, ξέσπασαν διαδηλώσεις στη Λιβύη παρά την ομιλία του Gadhafi στην οποία επέπληξε τους Τυνήσιους για την ανυπομονησία τους, λέγοντας ότι έπρεπε να περιμένουν ο πρόεδρος Zine El Abidine Ben Ali να παραιτηθεί μέσα σε τρία χρόνια, όπως είχε πει ο ίδιος.
Την ίδια ώρα πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από τις πρεσβείες της Τυνησίας στο Αμάν και το Κάιρο για να εκφράσουν την απογοήτευσή τους.
Ωστόσο παρά τις εκδηλώσεις συμπαράστασης στις αραβικές πρωτεύουσες, αρκετοί άραβες διστάζουν ακόμα να μιλήσουν ανοιχτά για αλλαγή καθεστώτος στον αραβικό κόσμο.
Εν τω μεταξύ, από τη στιγμή που ο Ben Ali έφυγε από τη χώρα, οι τιμές των τροφίμων στην ιορδανική πρωτεύουσα μειώθηκαν κατά 5% - πιθανότατα με κυβερνητική διαταγή, γεγονός που αποδεικνύει φόβο.
Παράλληλα η Τυνησία ψάχνει για ένα νέο πρόσωπο να την καθοδηγήσει. Μετά την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία το 1962, η χώρα είχε μόνο δύο ηγέτες.
Τέλος, παρά το σημερινό χάος, ο Dahmash πιστεύει ότι η επανάσταση θα οδηγήσει σε μια σταθερή, νόμιμη κυβέρνηση. «Σε αντίθεση με μεγάλο μέρος του αραβικού κόσμου η Τυνησία έχει ανεπτυγμένους θεσμούς. Οι πολίτες είναι ώριμοι και καλά ενημερωμένοι».

Οι ευθύνες της κυβέρνησης και η λύση
Δυστυχώς, η αγροτική πολιτική της κυβέρνησης είναι κάτι περισσότερο από τραγική, αφού γνωρίζοντας τις εξελίξεις (καταστροφές) που υπήρξαν στις χώρες που παράγουν και εξάγουν δημητριακά και σιτηρά, δεν νομοθέτησε, δεν επιμελήθηκε καν, την προετοιμασία της χώρας μας, εν μέσω παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, έτσι ώστε να δοθούν τα κατάλληλα κίνητρα (φορολογικά και άλλα) στους Έλληνες αγρότες, προκειμένου να προετοιμασθεί επαρκώς ή το δυνατόν περισσότερο η χώρα μας ώστε να αντιμετωπίσει την σοβαρότατη πιθανότητα πείνας. Αντίθετα, πράττοντας, τόσο ο υπουργός Οικονομικών όσο και ο υπουργός Γεωργίας, αύξησαν το κόστος εγχώριας παραγωγής αγροτικών προϊόντων, σπρώχνοντας την εσωτερική αγορά στην εισαγωγή προϊόντων από άλλες χώρες.


Δυστυχώς και σύμφωνα με τις παρούσες εξελίξεις, η πιθανότητα να βιώσει η χώρα μία περίοδο πείνας, γίνεται πλέον πολύ σημαντική. Σε μία τέτοια περίοδο θα πρέπει να ευχόμαστε να επικρατήσει η ψυχραιμία, η σύνεση αλλά κυρίως η λογική εκ μέρους των κυβερνώντων. Κι αυτό, επειδή η πείνα είναι μητέρα πολλών δεινών, έως και αποτροπιαστικών ενεργειών...


Πάντως, όπως όλα δείχνουν, αυτή η περίοδος πείνας θα έρθει σε "ευνοϊκή" εποχή, αφού η άνοιξη και το καλοκαίρι θα βοηθήσουν πολύ στην οικογενειακή οικονομία αφού δεν θα υπάρχει κόστος θέρμανσης, ενώ θα δοθεί σε πολλούς η δυνατότητα να αναπτύξουν μικρές προσωπικές καλλιέργειες...



kostasxan.blogspot.com
http://drymadesnews.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου