Κύριε διευθυντά,
Ο νέος συνταξιοδοτικός νόμος «Μεταρρύθμιση Ασφαλιστικού Συστήματος του Δημοσίου και συναφείς διατάξεις» αλλάζει άρδην το υφιστάμενο συνταξιοδοτικό περιβάλλον των πολιτικών και στρατιωτικών (Ένοπλες Δυνάμεις, Ελληνική Αστυνομία, Πυροσβεστικό και Λιμενικό Σώμα) υπαλλήλων που εργάζονται σήμερα στους κόλπους του Δημοσίου. Η κατηγορία... των στρατιωτικών, κατά τη γνώμη μας, είναι η περισσότερο ζημιωμένη για τους παρακάτω λόγους:
- Καταργεί τη διάταξη της θεμελίωσης και καταβολής σύνταξης με τη συμπλήρωση 25 ετών πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας
- Αυξάνει με τη δημοσίευση του εν λόγω νόμου από 20 σε 25 τα έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας των στρατιωτικών που υπηρετούν σε ειδικές υπηρεσίες (πχ Ιπτάμενοι. Πυροτεχνουργοί. ΕΚΑΜ ΤΕΕΜ κλπ.).
- Τους μη έχοντες θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι την 31-12-2014 (γενική κατηγορία- περίπτωση 1 ) και μέχρι τη δημοσίευση του νόμου (ειδική κατηγορία - περίπτωση 2) τους υποχρεώνει να παραμείνουν στην ενεργό υπηρεσία, οι μεν πρώτοι μέχρι να συμπληρώσουν 40 έτη πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας ή το 60ό έτος της ηλικίας τους και οι δε δεύτεροι 5 επιπλέον έτη, εφόσον έχουν υπηρετήσει 15 έτη στις ειδικές υπηρεσίες, ειδάλλως παραμένουν πέραν των 5 ετών και τα υπόλοιπα έτη που χρειάζονται για τη θεμελίωση δικαιώματος σύνταξης, σύμφωνα με τις διατάξεις που θα ισχύουν κάθε φορά (δηλ από 1,5 έως 15 έτη).
- Όλοι οι στρατιωτικοί εργάζονται, σε εβδομαδιαία βάση, μία επιπλέον ημέρα την εβδομάδα, Σαββατοκύριακο, απόγευμα, νύχτα εν συγκρίσει με τους πολιτικούς υπαλλήλους του Δημοσίου που εργάζονται πέντε ημέρες την εβδομάδα και, η πλειοψηφία αυτών, πρωινές από Δευτέρα έως Παρασκευή.
- Οι ιδιαιτερότητες που απορρέουν από τη φύση του επαγγέλματος των στρατιωτικών είναι τέτοιες που αυξάνουν τις πιθανότητες να εκδηλώσουν προβλήματα υγείας στην ενεργό υπηρεσία κατά 75% εν συγκρίσει με λοιπούς υπαλλήλους και με ποσοστά θανάτων ένεκα ή μη υπηρεσίας κατά 25% αυξημένα.
- Ο μέσος όρος ζωής των στρατιωτικών και ιδιαίτερα των Αστυνομικών είναι 8 έτη λιγότερος από τους λοιπούς υπαλλήλους, οι οποίοι έχουν σήμερα μέσο όρο το 74ο έτος.
Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν περίτρανα τις αδικίες του συστήματος, σε ότι αφορά, αρχικώς, την εξομοίωση μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών υπαλλήλων και εν συνεχεία με τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα. Ασπαζόμαστε απολύτως όλα τα οικονομικά προβλήματα που έχει σήμερα η ελληνική κοινωνία και χωρίς να ερχόμαστε σε καμία σύγκρουση με τους λοιπούς υπαλλήλους (Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα) προτείνουμε τα παρακάτω:
1) Τη δυνατότητα αποχώρησης από την ενεργό υπηρεσία, με άμεση καταβολή της σύνταξης, ανάλογα με τον εκάστοτε μέσο όρο ζωής των στρατιωτικών (δηλ το 65ο έτος ηλικίας μείον 8 έτη ο λιγότερος μέσος όρος ζωής των στρατιωτικών ίσον 57ο έτος).
2) Την αποζημίωση όλων των στρατιωτικών με βάση τις πραγματικές συνθήκες και ώρες εργασίας, όπως οι υπόλοιποι υπάλληλοι.
3) Την εφαρμογή του Εργατικού Δικαίου στους στρατιωτικούς.
4) Την υποχρεωτική πενθήμερη εργασία, η οποία μπορεί εύκολα να επιτευχθεί με την κατάργηση πολλών αστυνομικών υπηρεσιών που σήμερα υπολειτουργούν και την ενοποίηση αυτών σε μία κεντρική περιφερειακή υπηρεσία.
5)Τη στελέχωση των υπηρεσιών με βάση την ηλικία και τα προσόντα.
6)Τη συνεχή εκπαίδευση και την εισαγωγή κινήτρων απόδοσης.
7) Ανάλογη αξιοποίηση όσων δεν βρίσκονται ηλικιακά σε θέση να παραμείνουν στις μάχιμες υπηρεσίες.
(Γερακαράκος Γρήγοριος - Αντιπρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής)
(Δημοσιεύτηκε στον Ε.Τ. της 24-07-2010)
ΠΗΓΗ : http://staratalogia.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου