'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ «ΑΓΚΩΝΑΡΙ» ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - Ανεκμετάλλευτα ακόμη τα κοιτάσματα σε Καλπάκι Τσαμαντά

• Eπιστημονική έρευνα δείχνει ότι πετρέλαια στην Ήπειρο υπάρχουν, παρότι οι κυβερνώντες κατά καιρούς δεν έχουν την πολιτική βούληση να τα εκμεταλλευτούν, από τα χρόνια της αρχαιότητας. Την ίδια στιγμή στη γειτονική Αλβανία γίνεται εδώ και χρόνια εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου, τα οποία εκμεταλλεύονται δύο Ιταλικές εταιρίες και μια Καναδική. Η Αλβανία είναι αυτάρκης σε πετρέλαιο, το οποίο διυλίζει με δικό της διυλιστήριο. Αν και η γεωλογία του Αλβανικού υπεδάφους είναι ίδια με αυτή της Ηπείρου, εντούτοις εδώ δεν προχωρά καμία έρευνα. Η Ήπειρος έχει κοιτάσματα πετρελαίου, τα οποία, αν ....αξιοποιούνταν, θα αποτελούσαν σωτηρία της τοπικής οικονομίας ή τουλάχιστον θα ήταν το «αγκωνάρι» της.Όμως αν και ξεκινούν κάποιες προσπάθειες εντοπισμού πετρελαίου, μένουν ημιτελείς.

ΣΤΑΜΑΤΟΥΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ
• Μια από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις είναι και αυτή του Καλπακίου.
Η κ. Τερέζα Φωκιανού -τότε Δ/νουσα Σύμβουλος της ΔΕΠ-ΕΚΥ, αναφέρθηκε πρόσφατα στο άδοξο τέλος της γεώτρησης στο Καλπάκι. Τα δικαιώματα έρευνας και εκμετάλλευσης παραχωρήθηκαν στην «Enterprise oil», που έκανε δύο γεωτρήσεις, μία κάθετη και μία οριζόντια. Όταν το γεωτρύπανο έφτασε στα 4 χιλιόμετρα βάθος σταμάτησε γιατί συνάντησε ισχυρές πιέσεις που -σύμφωνα με την κ. Φωκιανού -είναι ισχυρή ένδειξη ύπαρξης κοιτάσματος υδρογονανθράκων. Και πρόσθεσε: «Η εταιρία μας ειδοποίησε πως δεν είχε το κατάλληλο γεωτρύπανο να προχωρήσει και στη συνέχεια μάθαμε πως μία εβδομάδα νωρίτερα είχε πουλήσει τα δικαιώματα στην «Shell». Η νέα εταιρία ισχυρίστηκε ότι είχε υποχρεώσεις για άλλες έρευνες σε άλλες χώρες του πλανήτη κι όλα σταμάτησαν» περιγράφει η κ. Φωκιανού, για να καταλήξει με νόημα: «αυτή τη στιγμή θα μπορούσαμε να αντλούμε πετρέλαιο από την περιοχή των Ιωαννίνων...».
Τα ίδια ισχυρίζεται και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πατρών στο Τμήμα Γεωλογίας, Αβραάμ Ζεληλίδης. Υποστηρίζει, με αρκετή δόση ειρωνείας, πως αν στην Ήπειρο «χτυπούσε άλλο γεωτρύπανο», θα μας… έπνιγε το πετρέλαιο. Από τη στιγμή που τα Ελληνικά Πετρέλαια μετοχοποιήθηκαν κι έπαψε να κατέχει την πλειοψηφία το κράτος, κάθε έρευνα για πετρέλαιο στην Ελλάδα σταματούσε πριν ολοκληρωθεί.


Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΤΣΑΜΑΝΤΑ
• Πετρέλαιο υπάρχει και στη Θεσπρωτία. Όμως κι εκεί μένει ανεκμετάλλευτο. Ο Ανδρέας Αθηναίος, καθηγητής Πανεπιστημίου και πρώην Νομάρχης Θεσπρωτίας, μίλησε πριν μερικές ημέρες για ένα περιστατικό που συνέβη το 1981. Όπως είπε, μια μέρα ειδοποιήθηκε από τον πρώην βουλευτή Θεσπρωτίας Ηλία Βεζδρεβάνη -ο οποίος τότε ήταν εκδότης της εφημερίδας «Εθνικά Νέα»- πως κάτι περίεργο συμβαίνει στην περιοχή της Μουργκάνας και οι κάτοικοι είναι ανάστατοι. Οι δύο άνδρες πήγαν στην περιοχή του χωριού Τσαμαντάς και διαπίστωσαν πως υπήρχε έντονη μυρωδιά στην ατμόσφαιρα, ενώ από τα βράχια ανάβλυζε πίσσα. Οι κάτοικοι ήταν ανάστατοι και ο Νομάρχης ειδοποίησε το ΙΓΜΕ, που έστειλε δύο ειδικούς επιστήμονες για να ελέγξουν την περιοχή. Και εντόπισαν άφθονο πετρέλαιο. Ο κ. Αθηναίος τηλεφώνησε στο Υπουργείο Ενέργειας, αλλά «η απάντηση που πήρα ήταν, στην ουσία, κάτσε φρόνιμα Νομάρχη κι άσε τα πετρέλαια». Και τα άφησε...


ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΟΥΝ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ
• Πρώτες υποψήφιες σήμερα για νέες έρευνες πετρελαίου, που είχαν διακοπεί πριν χρόνια, είναι η Ήπειρος και η Δυτική Ελλάδα. Μάλιστα η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη εμφανίζεται κατʼ αρχάς θετική σε μια τέτοια εξέλιξη και αναμένεται για το σκοπό αυτό να ληφθούν και οι πολιτικές αποφάσεις. Συγκεκριμένα θα συγκροτηθεί ένας φορέας, που θα έχει σκοπό το συντονισμό των ενεργειών και την προετοιμασία των διαγωνισμών για την εκχώρηση των δικαιωμάτων έρευνας. Καλές οι υποσχέσεις, αλλά όλοι στην Ήπειρο περιμένουν, αυτή τη φορά, να προχωρήσουν τα πράγματα και να μη μείνουν στάσιμες οι έρευνες. H Ήπειρος, παραμένει μία από τις πλέον ανεξερεύνητες περιοχές της Mεσογείου, αναφέρει η εφημερίδα «Σύμβουλος Επιχειρήσεων» των Πατρών. Διάφορες σκοπιμότητες, αποθάρρυναν στο παρελθόν μεγάλης κλίμακας έρευνες. Ας μη συμβεί το ίδιο και τώρα…


ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ
• Έως και οκτώ εκατ. δολάρια θα επενδύσει Αμερικάνικη εταιρία για έρευνα πετρελαίου στον άξονα που περιλαμβάνεται μεταξύ των Αγίων Σαράντα- Αργυροκάστρου και Αυλώνα. Παράλληλα θα αναζητήσει και φυσικό αέριο στην περιοχή. Η αλβανική κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως» στην Αμερικάνικη εταιρία «Sky Petroleum», να αρχίσει έρευνες για πετρέλαιο και αέριο στη Νότιο Αλβανία. Για το σκοπό αυτό έχουν καταρτιστεί δύο ερευνητικές ομάδες για γεωλογικές μετρήσεις. Ο υπουργός Οικονομίας, Εμπορίου και Ενέργειας της Αλβανίας Ντριτάν Πριφτί, μετά την υπογραφή της σύμβασης, δήλωσε ότι η συμφωνία είναι πολύ σημαντική και ότι οι Αμερικανοί θα αναζητήσουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε μια περιοχή που αντιμετώπιζε προβλήματα στο παρελθόν για την προσέλκυση επενδύσεων του είδους αυτού.


Πρωινός λόγος
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ:
http://efenpress.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου