'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Η κρίση μας στέλνει στο… ντιβάνι του ψυχιάτρου!

Η άνοδος της ανεργίας και η οικονομική κρίση φαίνεται ότι οδηγούν ολοένα περισσότερους Έλληνες στις δομές ψυχικής υγείας του ΕΣΥ.
Οι λεγόμενες ήπιες ψυχικές διαταραχές, όπως η κρίση πανικού και η κατάθλιψη, κάνουν πλέον θραύση στους ανθρώπους ηλικίας 35 έως 55 χρόνων, ενώ τα ράντζα είναι πλέον μονίμως «ανοιχτά», και κυρίως κατειλημμένα με ασθενείς στους διαδρόμους του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ). Τα παραπάνω στοιχεία ανέφεραν μεταξύ άλλων σήμερα σε συνέντευξή τους οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας. Επικαλέστηκαν μάλιστα στοιχεία από τα Κέντρα Ψυχικής Υγείας Βύρωνα και Καισαριανής, σύμφωνα με τα οποία ο χρόνος αναμονής για ψυχιατρικό ραντεβού έχει πλέον εκτιναχθεί από μία εβδομάδα που ήταν το περασμένο έτος σε περισσότερο από έναν μήνα! «Στην πλειονότητά τους πρόκειται για ανθρώπους παραγωγικής ηλικίας που εκδηλώνουν κρίσεις πανικού, κατάθλιψη, έντονο άγχος, και αναζητούν την βοήθεια από τους ειδικούς προκειμένου να το διαχειριστούν» ανέφερε ο ψυχίατρος κ. Δημήτρης Πλουμπίδης.
Οι ειδικοί έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου σε ό,τι αφορά αυτές τις λεγόμενες ήπιες διαταραχές καθώς θεωρούν ότι με τις δεδομένες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες αποτελούν γερό υπόβαθρο για υψηλή νοσηρότητα μετέπειτα. Συσχέτισαν δε τον ούτως ή άλλως υψηλό κίνδυνο για αύξηση της έντασης και της συχνότητας των ψυχιατρικών νοσημάτων με την ανύπαρκτη πρόληψη σε ό,τι αφορά την ψυχική υγεία στο πλαίσιο των δομών του ΕΣΥ.
Συνωστισμός στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας, στο ΨΝΑ πλέον τα ράντζα αναπτύσσονται σταθερά προκειμένου να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες για νοσηλεία.
Τουλάχιστον 15 ράντζα «ανοίγουν» σε κάθε εφημερία στο 10ο ψυχιατρικό τμήμα ενώ η πλειονότητα των ασθενών που ζητούν νοσηλεία επικαλούνται οικονομικές δυσκολίες που τους προκαλούν και ψυχολογικά προβλήματα. Κατά τους ψυχιάτρους του νοσοκομείου, πολλοί ασθενείς δεν χρήζουν ψυχιατρικής περίθαλψης, αλλά χρειάζονται κυρίως κατάλυμα ή δομή υγείας γιατί αντιμετωπίζουν άλλα προβλήματα όπως άνοια ή Αλτσχάιμερ. Χαρακτηριστικά, η ψυχίατρος, κυρία Ελένη Σιούτη ανέφερε ότι «οι μισοί από τους ασθενείς που νοσηλεύονται στο τμήμα δεν χρειάζονται νοσηλεία. Οι περισσότεροι είναι άστεγοι, που επικαλούνται τη θλίψη τους, προκειμένου να μείνουν στο νοσοκομείο»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου