Στην Ελλάδα χρησιμοποιούνται ως όπλο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
Στη Νέα Υόρκη αποτελούν εργαλείο για την πρόληψη των πνιγμών. Οι δημοτικές αρχές τις χρησιμοποιούν για να ενημερώσουν τους καταλόγους με τις αξίες των ακινήτων που ανήκουν στην περιοχή δράσης τους, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις οι αρχές χρησιμοποιούν τις φωτογραφίες για την αναγνώριση υπόπτων. Υψηλής τεχνολογίας μάτια βρίσκονται πλέον παντού ψηλά στον ουρανό και απασχολούνται από διάφορους φορείς για σκοπούς παρακολούθησης και καταγραφής δεδομένων, γεγονός που έχει εγείρει τις αντιδράσεις οργανώσεων που μάχονται για την ελευθερία και τη δημοκρατία. Αντιδράσεις που επικεντρώνονται στην παραβίαση της ιδιωτικότητας της προσωπικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων των πολιτών.»Καθώς η τεχνολογία προχωρά, θα πρέπει να επανεξετάσουμε τι αποτελεί και τι δεν αποτελεί προσωπικό δεδομένο», δήλωσε αξιωματούχος του Κέντρου Δημοκρατίας και Τεχνολογίας της Ουάσινγκτον.
Υπηρεσίες του διαδικτύου, όπως αυτές της Google και της Microsoft, προσφέρουν δωρεάν στους χρήστες λεπτομερείς φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης σχεδόν κάθε τοποθεσίας του πλανήτη. Παρόλο που κάποιες από αυτές είναι μερικών μηνών παλιές, μπορούν να δώσουν τη δυνατότητα σε κάποιον που βρίσκεται στην Καβάλα, να δει τους φίλους του που έχουν πάει ταξίδι στο Παρίσι ή τον αδερφό του που σπουδάζει στο Βερολίνο.
Σε μια ακραία περίπτωση σε περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, οι δημοτικές αρχές του Riverhead εντόπισαν περίπου 250 κατοικίες που είχαν πισίνα, ωστόσο 10 από αυτές δεν πληρούσαν τους κανόνες ασφαλείας και έτσι κάλεσαν τους ιδιοκτήτες να πληρώσουν πρόστιμο. Οι αρχές δήλωσαν πως πρόκειται για τήρηση των κανόνων ασφαλείας και όχι για είσπραξη χρημάτων. Ένας κάτοικος της περιοχής χαρακτήρισε το μέτρο σαν Μεγάλο Αδελφό, καθώς κάποιος δεν αισθάνεται ότι ζει σε μια ελεύθερη κοινωνία.
Στην Ελλάδα οι υπεύθυνοι των οικονομικών υπηρεσιών, προσπαθούν να εντοπίσουν όσους φοροδιαφεύγουν χρησιμοποιώντας φωτογραφίες από δορυφόρο για την αναζήτηση αδήλωτων πισίνων. Εκπρόσωπος της Google ανέφερε πως η εταιρία αντλεί τις πληροφορίες της από μια ευρεία σειρά δορυφόρων που προορίζονται για εμπορικούς και άλλους πολιτικούς σκοπούς. Οι φωτογραφίες αυτές δίνονται δωρεάν στους χρήστες για να τις χρησιμοποιήσουν για προσωπικούς τους σκοπούς, όπως η διοργάνωση ενός ταξιδιού, η μελέτη μιας τοποθεσίας ή ακόμα και η παρατήρηση μιας φυσικής καταστροφής όπως ο τυφώνας Κατρίνα. Η Google αντιμετωπίζει τις κατηγορίες παραβίασης της ιδιωτικής ζωής, συλλέγοντας στοιχεία από λογαριασμούς email, σε 38 πολιτείες των ΗΠΑ και σε αρκετές χώρες, ανάμεσά τους η Γερμανία, η Ισπανία και η Αυστραλία. Οι εικόνες του Google Earth σε ορισμένες περιπτώσεις ανανεώνονται κάθε δύο εβδομάδες, ενώ όλη η σειρά των φωτογραφιών περιλαμβάνει αρχεία παλαιότητας μερικών εβδομάδων έως λίγων ετών. Ειδικά στο Σικάγο που η ανανέωση των δεδομένων γίνεται κάθε λίγες εβδομάδες, οι τοπικές αρχές χρησιμοποιούν το πρόγραμμα της Google ως κύριο εργαλείο εντοπισμού παραβατικότητας των νόμων της πολεοδομίας.
newsblog.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου