'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Κυριακή 15 Αυγούστου 2010

Όταν η “πολιτική” αποτυγχάνει να “πείσει” τις λαϊκές μάζες, στη δημόσια ζωή παρεμβαίνουν οι θρησκείες…

Από το Βέρμιο ξανά στην Τραπεζούντα
 
Γράφει ο Γιώργος Μελιγγώνης
Πολλές χιλιάδες ορθόδοξοι Χριστιανοί, κυρίως ποντιακής καταγωγής, από την Ελλάδα, τη Ρωσία και τη Γεωργία, αναμένεται σήμερα να πάρουν μέρος στο προσκύνημα στη μονή της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα, όπου ύστερα από 88 χρόνια θα τελεστεί Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου Α'. Η τουρκική κυβέρνηση έκανε δεκτό το αίτημα και κάθε χρόνο, στη γιορτή του μοναστηριού, θα τελείται λειτουργία. Τη λειτουργία θα μεταδώσει απευθείας σήμερα η ΕΤ3.
Η ιστορική μονή της Παναγίας Σουμελά είναι...

σφηνωμένη στο όρος Μελά (Μάτσκα) της Τραπεζούντας. Χτίστηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. από Αθηναίους μοναχούς και η παράδοση θέλει η εικόνα να έχει ιστορηθεί (κι αυτή...) από τον Ευαγγελιστή Λουκά. Η ονομασία Σουμελά προέρχεται από την τοποθεσία: Εις του Μελά, Σου-Μελά.
Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή και την ανταλλαγή των πληθυσμών, το μοναστήρι εγκαταλείφθηκε, ενώ οι μοναχοί φρόντισαν να φυλάξουν την εικόνα και τα κειμήλια πριν φύγουν. Η εικόνα επεστράφη μετά την επίσημη επίσκεψη Ισμέτ Ινονού στην Αθήνα, το 1931, και φυλάχθηκε στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας έως το 1951, οπότε εστάλη στη νέα μονή, που ιδρύθηκε στις πλαγιές του Βερμίου. Εκεί κάθε χρόνο, τον Δεκαπενταύγουστο, γίνεται το μεγάλο προσκύνημα των Ποντίων. Τα χρόνια, μάλιστα, της πρωθυπουργίας του Ανδρέα Παπανδρέου, καθιερώθηκε σαν λαϊκό-πολιτικό προσκύνημα, ανάλογο με εκείνο της Τήνου, με τους πολιτικούς αρχηγούς να συνωστίζονται ποιος θα βαστήξει την εικόνα στη λιτανεία. Αυτές τις μέρες στην Τουρκία εορτάζεται το Ραμαζάνι, με ολοήμερη νηστεία. Οι διοργανωτές λαμβάνουν μέτρα για να μην προκληθούν παρεξηγήσεις, αν και ο τοπικός πληθυσμός ζητούσε επί χρόνια να ανοίξει το μοναστήρι, ώστε να υπάρχει εισόδημα από την τουριστική κίνηση.
Η λειτουργία στη μονή Σουμελά, “που προκαλεί μεγάλες συναισθηματικές φορτίσεις, έγινε, ωστόσο, δυνατή, χάρη στις μεγάλες αλλαγές επί κυβερνήσεως Ερντογάν, που επαναφέρουν τη θρησκεία στη δημόσια ζωή” παρατηρεί ο Άλκης Κούρκουλας, ανταποκριτής του ΑΠΕ στην Κωνσταντινούπολη. Τα προηγούμενα χρόνια, είχαν αποκατασταθεί και άλλα ιστορικά χριστιανικά κέντρα, όπως στην Καππαδοκία και τη Λυκία.
ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ:   http://sibilla-gr-sibilla.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου