'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

Στο φως οι διαθήκες ιστορικών προσώπων!

Η πνευματική τους διαθήκη είναι λίγο πολύ γνωστή. Με τις ιδέες και τα έργα τους άφησαν πλούσια κληρονομία σε διάφορους τομείς –από την πολιτική και την οικονομία μέχρι τον πολιτισμό και την επιστήμη. Η πραγματική τους διαθήκη όμως δεν είχε γίνει γνωστή.

Αυτό μέχρι σήμερα, όπου δεκαετίες μετά το θάνατο τους, οι διαθήκες τους με τα περιουσιακά στοιχεία που κληροδότησαν στους απογόνους τους έγιναν γνωστές. Ο λόγος για ιστορικές φυσιογνωμίες όπως ο Μαρξ, ο Δαρβίνος, ο Ντίκενςκ.ά. οι διαθήκες των οποίων (μαζί με περίπου έξι εκατομμύρια άσημων και διάσημων Βρετανών που έζησαν κατά τη βικτωριανή εποχή και μέχρι την αρχή του 20ουαιώνα και συγκεκριμένα από το 1861 έως το 1941) αποχαρακτηρισμένες και ψηφιακά τακτοποιημένες αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο στη διεύθυνση ancestry.co.uk.

Μεταξύ άλλων προκύπτει ότι ο Καρλ Μαρξ, θεμελιωτής του κομμουνισμού, πέθανε το 1883 πάμπτωχος κληροδοτώντας στη μικρότερη κόρη του, Ελεανόρ, το ποσό των 250 λιρών (σημερινές 23.000 λίρες) ενώ -αντίθετα- ο θεμελιωτής της θεωρίας της εξέλιξης, Κάρολος Δαρβίνος, ήταν ιδιαίτερα εύπορος αφήνοντας -μετά το θάνατό του το 1882- κληρονομιά ύψους 146.911 λιρών (περίπου 13 εκ. σημερινές λίρες) στους απογόνους του!

Ο διάσημος συγγραφέας του «Όλιβερ Τουίστ», Κάρολος Ντίκενς, ο οποίος πέθανε το 1870 άφησε για κληρονομιά ένα καλό κομπόδεμα της τάξεως των 80.000 λιρών (σημερινές περίπου 7,1 εκ), ενώ ο συγγραφέας του πασίγνωστου Σέρλοκ Χολμς,Άρθουρ Κόναν Ντόιλ, ο οποίος πέθανε το 1931 κληροδότησε στους απογόνους του το ποσό των 63.491 λιρών (που αντιστοιχούν σε 3 εκ. σημερινές λίρες).

Μικρότερη αλλά διόλου ευκαταφρόνητη περιουσία άφησε ο συγγραφέας της «Αλίκης στο χώρο των θαυμάτων», Λούις Κάρολ, ο οποίος -πεθαίνοντας το 1898- άφησε περιουσία της τάξεως των 4.415 λιρών (450.000 σημερινές λίρες).

«Είναι μια καταπληκτική πηγή πληροφόρησης για όσους ερευνούν ή ενδιαφέρονται για τη ζωή ιστορικών οικογενειών, αλλά και για τον καθένα που ενδιαφέρεται να μάθει για τον κοινωνικό τους βίο» ανέφερε ο Νταν Τζόουνς από το ancestry.co.uk, ο οποίος μάλιστα πιστεύει ότι μερικές λεπτομέρειες από τις διαθήκες ιστορικών προσώπων επιτείνουν το μύθο που έχτισαν τόσο εν ζωή όσο και μετά το θάνατο τους: «Ο κόσμος δικαίως θα αναστατωνόταν αν ανακάλυπτε ότι ο Καρλ Μαρξ αποταμίευε στα κρυφά χρηματικά ποσά».

ΠΗΓΗ:   http://www.star.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου