'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Παρασκευή 13 Αυγούστου 2010

«Αντάρτικο» Σλοβακίας για τη δανειοδότηση της Ελλάδας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για την «έλλειψη αλληλεγγύης» της Σλοβακίας, έπειτα από την ψηφοφορία στο σλοβακικό κοινοβούλιο κατά την οποία απορρίφθηκε οριστικά η συμβολή της χώρας στο πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας της ΕΕ και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

«Αν πρόκειται για αλληλεγγύη των φορολογουμένων προς τις τράπεζες, τότε δεν πρόκειται για το σωστό είδος αλληλεγγύης», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας.
«Σημειώνω το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας του σλοβακικού κοινοβουλίου κατά της συμμετοχής της Σλοβακίας στη συμφωνία χορήγησης δανείου υπό όρους προς την Ελλάδα. Πρόκειται για παραβίαση της δέσμευσης που ανέλαβε η Σλοβακία απέναντι στο Eurogroupe για την υπό όρους και υπό προθεσμία χορήγηση οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα», δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.
«Δεν μπορώ παρά να εκφράσω τη λύπη μου για αυτό το έλλειμμα αλληλεγγύης στους κόλπους της ζώνης του ευρώ και περιμένω από τους υπουργούς των Οικονομικών της ευρωζώνης και τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να επανεξετάσουν το θέμα κατά τη διάρκεια της προσεχούς συνόδου τους» στις αρχές Σεπτεμβρίου στις Βρυξέλλες, πρόσθεσε ο ευρωπαίος επίτροπος.
Ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος Τύπου του Ρεν, διευκρίνισε ότι «η παραβίαση στην οποία αναφερόμαστε είναι παραβίαση δέσμευσης που είχε αναλάβει ένας υπουργός μίας ανεξάρτητης κυβέρνησης μέλους της ευρωζώνης, όχι παραβίαση μίας νομικά δεσμευτικής συμφωνίας». Παράλληλα αποκάλεσε «αρκετά ασυνήθιστη» την απόφαση της Σλοβακίας.
Ο Όλι Ρεν δήλωσε πάντως ότι δεν πιστεύει πως η απόφαση του σλοβακικού κοινοβουλίου θέτει σε κίνδυνο το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα. «Η ψηφοφορία στο σλοβακικό κοινοβούλιο δεν θα έχει καμία αρνητική συνέπεια στην καταβολή των τμημάτων του δανείου» προς την Ελλάδα, είπε.
«Αν πρόκειται για την αλληλεγγύη των φτωχών προς τους πλούσιους, των υπεύθυνων προς τους ανεύθυνους ή των φορολογούμενων προς τους διοικητές και τους ιδιοκτήτες τραπεζών, τότε δεν θεωρώ ότι πρόκειται για το σωστό είδος αλληλεγγύης», δήλωσε υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Ίβαν Μίκλος.
«Είμαι υπερήφανος που δείξαμε ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν διαφορετικά», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής της Σλοβακίας Ρίχαρντ Σούλικ και πρόσθεσε ότι «αν τα χρήματα προορίζονται για να πληρώσουν τα χρέη αυτών που δημιούργησαν οι ίδιοι τα προβλήματά τους, τότε στέλνεται το "λάθος μήνυμα" στις χρηματοπιστωτικές αγορές διότι θα δείξει ότι οι χώρες της ευρωζώνης δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους τα ίδια τους τα κριτήρια δημοσιονομικής σταθερότητας».
*Η συμμετοχή της Σλοβακίας στο δάνειο των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ σε διάρκεια τριών ετών προς την Ελλάδα θα ανερχόταν σε 800 εκατομμύρια ευρώ. Μέλος της ΕΕ από το 2004, η Σλοβακία εισήλθε στη ζώνη του ευρώ το 2009, χρονιά κατά την οποία η χώρα γνώρισε πτώση κατά 4,7% του ΑΕΠ συνεπεία της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Το δημόσιο έλλειμμά της αυξήθηκε τον περασμένο χρόνο στο 7,3% του ΑΕΠ.

ΠΗΓΗ:     http://tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου