Στη σύσκεψη που έγινε με τους εμπλεκόμενους φορείς, αποφασίστηκε η άμεση αναδάσωση της καμένης γης, η οριοθέτηση της χρήσης της το καλοκαίφρι και το χειμώνα, η απαγόρευση της βόσκησης σε ακτίνα άνω των 700 μέτρων και η παρέμβαση ειδικών για την θεραπεία και την περιποίηση όσων φοινικών μπορούν να ανακάμψουν.
Παράλληλα, συζητήθηκαν προτάσεις που αφορούν: στην οριοθέτηση καμένης έκτασης (Διεύθυνση Δασών Περιφέρειας), στην κήρυξη αναδασωτέας της έκτασης που κάηκε (Διεύθυνση Δασών Περιφέρειας), στην αναμόρφωση της περίφραξης στην περιοχή, όπως είχε υλοποιηθεί από την ΤΥΔΚ, αλλά και στην ενίσχυση αυτής, ειδικότερα στην καμένη έκταση, παρεμβάσεις στο μονοπάτι από τη Μονή προς την παραλία για την προστασία και την ασφάλεια της προσβασιμότητας (ΤΥΔΚ), στη φύλαξη του χώρου σε 24ωρη βάση (Αγροφυλακή), στην άμεση εγκατάσταση στο Φοινικόδασος συστήματος ποτίσματος - ψεκασμού με χρήση των νερών του ποταμού, στην κοπή-καθαρισμό των καμένων στο χώρο του Φοινικοδάσους και τυχόν αντιδιαβρωτικές παρεμβάσεις (Διεύθυνση Δασών Περιφέρειας), στον αυστηρό έλεγχο και την επίβλεψη από τις αρμόδιες Υπηρεσίες όσον αφορά στις αδειοδοτήσεις κάθε δραστηριότητας και λειτουργιών στην περιοχή, μελέτη αποκατάστασης του Φοινικοδάσους και τρόπου διατήρησης του είδους των φοινίκων, η οποία θα υποδηλώνει τη μοναδικότητα και τη σημασία του Φοινικοδάσους για το φυσικό περιβάλλον του τόπου μας.
Σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Κρήτης, Αθανάσιο Καρούτζο, ο τόπος που επλήγη από τη φωτιά θα πρέπει να αποδοθεί συνολικά στη φύση μέσω μιας συνολικής πρότασης σε συνεργασία και με τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εθνικής Οικονομίας. Παράλληλα, επεσήμανε την ανάγκη σύστασης ενός ενιαίου φορέα διαχείρισης περιοχών υψηλής περιβαλλοντικής και όχι μόνο αξίας, μέσω του οποίου θα υπάρχει η μέριμνα και η αποτελεσματική προστασία αυτών των περιοχών.
Μάλιστα, σε ό,τι αφορά στο κομμάτι της απόδοσης ευθυνών για την καταστροφική πυρκαγιά, δήλωσε ότι έχει ήδη αποστείλει έγγραφο στο γενικό επιθεωρητή Περιβάλλοντος, προκειμένου να διερευνήσει ποιες Υπηρεσίες οφείλουν να λογοδοτήσουν για τυχόν παραλείψεις ή ολιγωρία.
Ο εκπρόσωπος του WWF, μάλιστα, τόνισε ότι η συγκεκριμένη περιοχή αποτελεί άριστο καταφύγιο άγριας χλωρίδας και πανίδας, ένα οικοσύστημα που πρέπει να προσεχθεί και να διαφυλαχθεί άμεσα.
«Ύστερα από δύο χρόνια θα μπορέσουμε να μιλήσουμε για χρήσεις τουριστικές ή άλλες. Μέχρι τότε όμως πρέπει να γίνουν όλα όσα αποφασισθούν άμεσα και όποιοι παραβούν τις αποφάσεις ή τα μέτρα προστασίας θα πρέπει να οδηγούνται στη δικαιοσύνη», τόνισε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μέτρα αποκατάστασης που θα ληφθούν για την αποκατάσταση του Φοινικοδάσους της Πρέβελης θα συμπεριληφθούν σε επιστολή προς την υπουργό Περιβάλλοντος, ενώ ο Οργανισμός Ανάπτυξης Δυτικής Κρήτης (ΟΑΔΥΚ) θα συντάξει το αμέσως προσεχές διάστημα τα τεχνικά δελτία, ώστε να εκταμιευτούν από τον υφυπουργό Οικονομίας, κ. Αρναουτάκη, τα απαιτούμενα κονδύλια.
ΠΗΓΗ: http://cosmo.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου