'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Πρώτες συλλήψεις - 1,5 δισ. ευρώ οι ζημιές...!!

Αυστηρές ποινές προβλέπει νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης στο θέμα της απεργίας των μεταφορέων, με τροπολογία, η οποια υπερψηφίστηκε ήδη από την επιτροπή οικονομικών της βουλής, καθώς κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για την περαίωση.  

Οι μεταφορείς, από την πλευρά τους, παραμένουν αμετακίνητοι και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις για 13η ημέρα. Ο εμπορικός κόσμος αφήνει να εννοηθεί ότι θα προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά των μεταφορέων. Τρεις συλλήψεις το μεσημέρι για παρακώλυση συγκοινωνιών. "Πολιτικά υποκινούμενες" ορισμένες κινητοποιήσεις των μεταφορέων , λένε κυβερνητικές πηγές.

Καστανίδης: Αλλάζει ο τρόπος αντιμετώπισης από αύριο
(σ.σ. Πέμπτη)
Σαφές μήνυμα του υπουργου Δικαιοσύνης. Μιλώντας στο Μega  ο κ. Καστανίδης τονισε ότι από την Πέμπτη  αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο θα ζητούνται ποινικές ευθύνες, καθώς με αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα θα σχηματίζεται δικογραφία. "Οι συνέπειες εφαρμόζονται" υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός Δικαιοσύνης.


Στη Βουλή η τροπολογία


Κατατέθηκε στη Βουλή (στο νομοσχέδιο για την περαίωση) η
τροπολογία με την οποία λαμβάνονται μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος από τις συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις των μεταφορέων και καθορίζονται κυρώσεις.

Σύμφωνα με την τροπολογία, τιμωρείται με
φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών όποιος, ενώ τελεί υπό καθεστώς επίταξης προσωπικών υπηρεσιών, ή είναι ιδιοκτήτης, ή νομέας, ή χρήστης πράγματος που έχει επιταχθεί, αρνείται να συμμορφωθεί, ή παραλείπει να εκτελέσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την επίταξη. Σε περίπτωση που η άρνηση συμμόρφωσης γίνεται κατ’ εξακολούθηση, ο υπαίτιος τιμωρείται με ποινή κάθειρξης.

Άρνηση συμμόρφωσης συνιστά
η μη εκτέλεση συγκεκριμένης εντολής του αρμόδιου δημόσιου οργάνου, η μη εκτέλεση μεταφορικού ή άλλου έργου, κατά το συνήθη τρόπο λειτουργίας της οικονομίας, η εγκατάλειψη του επιταγμένου πράγματος ή η χρησιμοποίησή του για την παρακώλυση των συγκοινωνιών, ή για την πρόκληση κοινής ανάγκης.

Η άρνηση συμμόρφωσης διαπιστώνεται αυτεπαγγέλτως από τον εισαγγελέα ή μετά από αναφορά του αρμόδιου υπουργού, ή όποιου έχει έννομο συμφέρον.


Εφόσον συντρέχουν τα προαναφερόμενα πραγματικά περιστατικά, με απόφαση του αρμόδιου υπουργού μπορεί να
αφαιρεθεί η άδεια άσκησης επαγγέλματος, ή η άδεια δημόσιας χρήσης του πράγματος.

Σε περίπτωση έκτακτης, επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης, με απόφαση του αρμόδιου υπουργού μπορεί να ανατίθεται η άσκηση δημόσιας ή κοινωφελούς υπηρεσίας, ή δραστηριότητας
δημόσιας χρήσης σε οχήματα μηχανήματα ή άλλα μέσα ιδιωτικής χρήσης.

"Όχι απλώς δεν μιλάμε για καταστολή, αλλά το νομικό μας οπλοστάσιο θα το εμπλουτίζουμε για όσους δημιουργούν προβλήματα και παρεμποδίζουν την κυκλοφορία αγαθών και για όσους φοροδιαφεύγουν συστηματικά και μάλιστα σε μεγάλα επίπεδα", σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Γ. Πεταλωτής, συμπληρώνοντας ότι "η κυβέρνηση δεν λύνει τα προβλήματα με ποινές, αλλά με διαβούλευση".

Προηγήθηκε κυβερνητική σύσκεψη για το θέμα, στην οποία συμμετείχαν οι κύριοι Πάγκαλος, Ραγκούσης,  Παπακωνσταντίνου, Βενιζέλος, Παπουτσής, Χρυσοχοϊδης, Ρέππας και Καστανίδης.

Η στάση των μεταφορέων


Από την πλευρά τους, οι μεταφορείς έχουν συγκεντρώσει
100 νταλίκες στη Λωρίδα Έκτακτης Ανάγκης στην ΕΟ Αθηνών- Λαμίας στο ύψος της Μεταμόρφωσης.

Οι οδηγοί ΦΔΧ σκέφτονται να ενισχύσουν τα μπλόκα σε κεντρικά σημεία και να μην επιτρέψουν σε κανέναν απεργοσπαστικό μηχανισμό να λειτουργήσει. Ζητούν 6μηνη αναστολή εφαρμογής του νόμου, να αρθεί η επίταξη και να διευκολυνθούν οι μεταφορείς που έχουν χρέη στα Ασφαλιστικά Ταμεία.




 Επεισόδια και συλλήψεις
Στη Μεταμόρφωση τραυματίστηκαν δύο μεταφορείς από διερχόμενο φορτηγό. Στα διόδια της Ελευσίνας, τα ΜΑΤ εμπόδισαν τους μεταφορείς που επιχείρησαν να κλείσουν το δρόμο, ενώ υπήρξε και μία σύλληψη ιδιοκτήτη φορτηγού με τις κατηγορίες της παρακώλυσης συγκοινωνιών και αντίστασης κατά της αρχής. Στην Πέτρου Ράλλη, έκλεισαν για μισή ώρα και τις 2 λωρίδες κυκλοφορίας. Eπίσης, με την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών συνελήφθησαν δυο ιδιοκτήτες φορτηγών 57 και 41νος ετών που απέκλεισαν με συναδέλφους τους την Πατρών - Πύργου στο 52ο χλμ.


Υπενθυμίζεται ότι με
74 ψήφους υπέρ και μόλις 6 κατά αποφάσισαν αργά το βράδυ της Τρίτης να επιμείνουν τις κινητοποιήσεις τους.

Οι αντιδράσεις της αγοράς
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης, δήλωσε ότι "οι ιδιοκτήτες φορτηγών Δ.Χ ακολουθούν μοναχικό δρόμο. Έχασαν πλέον τους συμμάχους τους".
                      

"Η συντεχνιακή αδιαλλαξία αποτελεί πρόκληση για μία κοινωνία που σήμερα δοκιμάζεται πολύ σκληρά. Η πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία της αγοράς και της οικονομίας", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος.

Το ΕΒΕΑ ζητάει παρέμβαση του πρωθυπουργού
για το αδιέξοδο με τους μεταφορείς. Την παρέμβαση του πρωθυπουργού ζητούν και οι εξαγωγείς Βορείου Ελλάδος.

Τα πολύ σοβαρά προβλήματα που έχουν πλέον δημιουργηθεί στις επιχειρήσεις του κλάδου επισημαίνει ο
Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων. Καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν λογική και σύνεση ώστε να λυθεί άμεσα το πρόβλημα.

"Δίνεται μια εικόνα υπερβολής, σε επίπεδο εικόνας, για άδεια ράφια, ότι γίνονται επεισόδια, ενώ αυτά είναι μεμονωμένα και αντιμετωπίζονται ήδη", είπε ο Γ. Πεταλωτής.


Έρευνα για την επίθεση στα φορτηγά


Από μονόβαλα φυσίγγια κυνηγετικού όπλου προκλήθηκαν οι τρύπες στα δύο φορτηγά χθες το μεσημέρι στο 50ο χλμ της εθνικής οδού Αθηνών-Λαμίας στον Αυλώνα. Αυτό ανακοινώθηκε από την αστυνομία μετά την έρευνα που έγινε στα φορτηγά και στα διάφορα ευρήματα από την εγκληματολογική υπηρεσία. Από την ασφάλεια βορειοανατολικής Αττικής συνεχίζεται η έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών.


"Μετά από συνεννόηση με τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου έχει δώσει την εντολή στους εισαγγελείς να σχηματιστούν δικογραφίες, όπου αποδεικνύεται ότι ασκείται βία σε ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.


Πολιτικές αντιδράσεις


Ο εκπρόσωπος της ΝΔ,
Π. Παναγιωτόπουλος, τόνισε: "Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με την πολιτική της, βάζει δυναμίτη στα θεμέλια της κοινωνικής ειρήνης. Σπρώχνει την κατάσταση στα άκρα. Επιδιώκει μετωπική σύγκρουση. Επαναλαμβάνουμε την πρόταση που έκανε, πριν από λίγες μέρες, ο Πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς, ζητώντας από την Κυβέρνηση να διορθώσει τους λανθασμένους χειρισμούς της. Να κάνει, έστω και τώρα, διάλογο. Να δώσει τη μεταβατική περίοδο στα πλαίσια της λογικής που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες φορτηγών, για να προσαρμόσουν τη ζωή τους στο νέο καθεστώς και στις νέες συνθήκες. Τα άκρα δεν αποτελούν λύση. Η προσφυγή στη βία δεν αποτελεί λύση".

"Η κυβερνητική επιχείρηση κλιμάκωσης της καταστολής πρέπει να καταδικαστεί απ’ όλο το λαό. Δεν έχει στόχο μόνο τον αγώνα των φορτηγατζήδων, αλλά συνολικά το λαϊκό κίνημα, όλους τους αγώνες κατά του μνημονίου κυβέρνησης- ΕΕ- ΔΝΤ, κατά της αντιλαϊκής πολιτικής. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να σταθούν στο πλευρό των μικρών επαγγελματιών μεταφορέων που έχουν μια άδεια και αντιστέκονται στην πολιτική κυβέρνησης – ΕΕ, την οποία στηρίζουν η ΝΔ και το ΛΑΟΣ και που παραδίδει τις μεταφορές στις μεγάλες επιχειρήσεις", σημειώνει το
ΚΚΕ.

Ο Εκπρόσωπος του
ΛΑΟΣ δήλωσε: "Το ΠΑΣΟΚ κατόρθωσε το ακατόρθωτο: να στρέψει τη μια κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης. Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνθέσει αλλά είναι ικανή στην αποσύνθεση".

"Ο δρόμος του αυταρχισμού είναι ολισθηρός. Η κυβέρνηση με τη σκληρή και άκαμπτη στάση της απέναντι στους ιδιοκτήτες φορτηγών επιτείνει το σημερινό αδιέξοδο. Η κυβέρνηση οφείλει να μην προχωρήσει στην εφαρμογή του νόμου αλλά να αναζητήσει λύση κοινά αποδεκτή μέσα από τη συνέχιση του διαλόγου", σημειώνει σε ανακοίνωση του ο
ΣΥΝ.

"Η αγορά και το δημόσιο στενάζουν. Η κυβέρνηση παλινωδεί ανάμεσα στη διαπραγμάτευση και στον τσαμπουκά. Η ΝΔ υποκρίνεται. Οι μεγαλο-ιδιοκτήτες του κλάδου πρέπει να ονοματισθούν και να κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους", σημειώνει η
Δημοκρατική Αριστερά.

Ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει να καταδικάσουν άμεσα αυτή τη λειτουργία αυτής της πολύ μικρής μερίδας ιδιοκτητών: "Τόσο η ΝΔ που ψήφισε αυτό το νόμο και μια εβδομάδα αργότερα ζητάει μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο για να τα έχει καλά με όλους, όσο και ορισμένα κόμματα της αριστεράς, που η θέση τους ταυτίζεται με συντεχνιακά οργανωμένα συμφέροντα, που εμποδίζουν τη ροή των αγαθών προς τους πολίτες".


http://www.nooz.gr/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου