'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

"Δηλητήρια" σε πατάτες - καρότα - κρεμμύδια!!!!

Η
ρύπανση του Ασωπού ανεβάζει τις ποσότητες βαρέων μετάλλων στα τρόφιμα της περιοχής έως και 926% σε σχέση με αυτά που φυτεύονται σε καθαρότερα εδάφη.

Όπως δημοσιεύει η εφημερίδα \"Ελευθεροτυπία\", αυτό είναι ένα μόνο από τα συμπεράσματα που ανακοίνωσαν σε συνέντευξη τύπου ενεργοί πολίτες της περιοχής (Ινστιτούτο ΙΤΑΠ, Πολίτες για την Αειφορία), οι οποίοι εκφράζουν και την αγωνία τους για την καθυστέρηση του διοικητικού μηχανισμού να ελέγξει τις βιομηχανίες και να σταματήσει την εγκατάσταση \"αδειοδοτημένων ρυπαντών\".

Ο επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Ζαμπετάκης εξηγεί: \"Όταν διαπιστώσαμε την απροθυμία των αγροτών να συνεργαστούν μαζί μας, αγοράσαμε από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ τρόφιμα - βολβούς που ανέφεραν στην ετικέτα ότι παράγονται σε Θήβα και Οινόφυτα\". Τα δείγματα συγκεντρώθηκαν σε διάστημα δέκα μηνών, αναλύθηκαν και διαπιστώθηκε αυξημένο επίπεδο σε νικέλιο και χρώμιο σε ποσοστό 115% έως 926% , σε σχέση με ίδια προϊόντα που προέρχονται από καθαρές περιοχές!
Προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων
Η διεθνής ομοσπονδία Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κατέθεσε συλλογική προσφυγή κατά του ελληνικού κράτους για τη μόλυνση στον Ασωπό, ζητώντας να καταλογιστεί στην Ελλάδα παραβίαση του άρθρου 11 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού χάρτη για το δικαίωμα στην υγεία.
Στην προσφυγή, στρέφεται κατά της Ελλάδας και της κεντρικής διοίκησης, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Βοιωτίας και του Δήμου Οινοφύτων.

\"Η κεντρική διοίκηση και οι νομαρχιακές και δημοτικές αρχές δεν επεξεργάστηκαν και δεν ανανέωσαν τακτικά ένα επαρκώς ανεπτυγμένο νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο για θέματα περιβάλλοντος. Δεν καθιέρωσαν ειδικές διατάξεις (επάνδρωση με κατάλληλο εξοπλισμό, καθορισμός οριακών τιμών εκπομπών, μέτρηση της ποιότητας του αέρα και νερού, κλπ), τόσο προκειμένου να προληφθεί η ρύπανση σε τοπικό επίπεδο, όσο και για να συνεισφέρουν στη μείωση της ρύπανσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν εξασφάλισαν την αποτελεσματική εφαρμογή των περιβαλλοντικών κανόνων με τους κατάλληλους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Δεν ενημέρωσαν, δεν ευαισθητοποίησαν και δεν εκπαίδευσαν το κοινό, και σε σχολικό επίπεδο, για τα περιβαλλοντικά προβλήματα γενικά αλλά και σε τοπικό επίπεδο. Δεν αξιολόγησαν τους κινδύνους για την υγεία μέσω της επιδημιολογικής παρακολούθησης των πληττόμενων πληθυσμών\", τονίζεται στην προσφυγή της ΔΟΔΑ.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που έγινε στην ΕΣΗΕΑ, ο δικηγόρος και λέκτορας Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου του πανεπιστημίου της Θράκης, Γιάννης Κτιστάκις, που συνέταξε την προσφυγή, τόνισε ότι με αυτό τον τρόπο δίνεται \"μια διεθνής διάσταση στο θέμα του Ασωπού, θίγεται το ζήτημα της υγείας των πολιτών, οι παραλείψεις των δημόσιων φορέων και θέτει το θέμα σε μια δικαστική διαδικασία\".
Προβλήματα στην υγεία
Η ενδοκρινολόγος Φωτεινή Μαλανδρίνου, διευθύντρια του ενδοκρινολογικού τμήματος αντικαρκινικού νοσοκομείου \"Άγιος Σάββας\" και κάτοικος της περιοχής, χαρακτήρισε το περιβαλλοντικό πρόβλημα του Ασωπού σαν \"μία βόμβα στο σύστημα υγείας, με δούρειο ίππο την επόμενη γενιά\", ενώ επεσήμανε τις ορμονικές και ενδοκρινικές διαταραχές που προκαλούνται εξαιτίας των τοξικών αποβλήτων.

Μίλησε τέλος, για ευρύματα μελέτης, που εντόπισε αύξηση θανάτων από καρκίνο σε ποσοστό έως και 90% το 2009 σε σχέση με το μέσο όρο της Βοιωτίας... 

http://www.dete.gr/

1 σχόλιο:

  1. ΠΡΙΝ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΟΤΙ ΜΑΛΑΚΙΑ ΒΡΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΑ ΨΑΞΤΟ ΛΙΓΟ ΔΙΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΤΟ ΑΝΤΙΘΕΤΟ .... ΠΑΠΑΡΑ ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή