'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Ελλείψει χορηγών, καλλιτέχνες το έριξαν στην καλλιέργεια µαριχουάνας!!!!

Οι µη κερδοσκοπικές καλλιτεχνικές οργανώσεις περνούν τον περισσότερο χρόνο τους ζητιανεύοντας δωρεές και κάνοντας δεήσεις για εταιρική χορηγία. Οι τακτικές αυτές όµως δεν αφορούν το ίδρυµα Η Ζωή Είναι Τέχνη, στην Καλιφόρνια, το οποίο, προκειµένου να εξασφαλίσει πόρους, επιδίδεται στην καλλιέργεια µαριχουάνας.


Το εν λόγω ίδρυµα εκτείνεται σε µια δασώδη έκταση 480 στρεµµάτων στην κοµητεία Σονόµα. Τα µέλη του, από τη στιγµή που αποφάσισαν να «θερίσουν» αυτό το νέο είδος χρηµατοδότησης, µοιράζονται άλλου είδους ανησυχίες: τα παράσιτα και τις τακτικές επισκέψεις που γίνονται µε εντολή του σερίφη.


Στα τέλη του µήνα, µε τα έσοδα από τις πωλήσεις της πρώτης σοδειάς – βάσει του φιλελεύθερου νόµου που ψηφίστηκε πρόσφατα και επιτρέπει την καλλιέργεια µαριχουάνας για ιατρική χρήση – το ίδρυµα σκοπεύει να κάνει τα εγκαίνια µιας νέας έκθεσης. Σε αυτήν θα περιλαµβάνονται έργα 20 καλλιτεχνών, µερικοί εκ των οποίων θα έχουν συνεισφέρει και στη συγκοµιδή. Η ελπίδα των µελών τής οργάνωσης είναι να δηµιουργήσουν µια νέα οικονοµική µηχανή για τη χρηµατοδότηση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων.


5 ευρώ το γραµµάριο. Με τη χονδρική τιµή να κυµαίνεται περίπου στα 5 ευρώ ανά γραµµάριο υψηλής ποιότητας µαριχουάνας για ιατρική χρήση στο Σαν Φρανσίσκο, οι οργανωτές επισηµαίνουν ότι ο τρόπος που επέλεξαν για να εξασφαλίζουν χρήµατα είναι πολύ πιο εύκολος από τον παραδοσιακό. Επιπλέον, εκτός από το ότι η πώληση µαριχουάνας παραµένει έγκληµα σύµφωνα µε την οµοσπονδιακή νοµοθεσία, τα µέλη της οργάνωσης βρίσκουν πως αυτός ο τρόπος είναι και πιο έντιµος. Η σωµατική εργασία και οι καρποί της γης φαντάζουν µια ιδιαίτερα ελκυστική προοπτική σε µια οικονοµία όπου η συγκέντρωση χρηµάτων έχει καταστεί πιο δύσκολη από ποτέ και µακράν προτιµότερη από το να κολακεύουν τους δωρητές.


Την τελευταία δεκαετία, η 34χρονη διευθύντρια του ιδρύµατος Κίρσα Κέσελ ασχολείται επίσης µε την προώθηση δηµόσιων καλλιτεχνικών προγραµµάτων στη Νέα Ορλεάνη. Μετά τον τυφώνα Κατρίνα όµως και λόγω της οικονοµικής κρίσης, η επιχείρησή της βρισκόταν στα όρια της κατάρρευσης. Τότε άρχισε να συλλογίζεται πώς θα µπορούσε να εκµεταλλευτεί τη γη της στην κοµητεία Σονόµα, την οποία είχε αγοράσει µε τον άντρα της πριν από έξι χρόνια. «Οσοι γνώριζαν ότι έχω κτήµατα στην Καλιφόρνια υπέθεταν ότι καλλιεργούσα µαριχουάνα.


Και βέβαια µου φαινόταν αστείο τότε, γιατί πραγµατικά δεν το έκανα», θυµάται. Αργότερα, συζητώντας και µε τον Φρεντ Τοµασέλι, έναν καλλιτέχνη στο Μπρούκλιν που στην ψυχεδελική του τέχνη παίζει συχνά µε φύλλα µαριχουάνας, άρχισε να το σκέφτεται σοβαρά. Αρχικά ίδρυσε µια οργάνωση µε την ονοµασία Αµερικανική Θεραπευτική και στη συνέχεια ζήτησε τη βοήθεια ενός παλιού γεωργού, έµπειρου από την εποχή που κάθε χρήση της µαριχουάνας συνιστούσε παράνοµη πράξη στην Καλιφόρνια. 

Εξι µήνες µετά την πρώτη σοδειά – ένα µείγµα από δύο ποικιλίες – η Κέσελ µαζί µε τους καλλιτέχνες που θα λάβουν µέρος στην εκδήλωση κρεµούν τα φύλλα της µαριχουάνας ανάποδα για να τα αποξηράνουν. Στις αρχές του µήνα µάλιστα πούλησαν την πρώτη σοδειά για ιατρική χρήση. Στόχος τους είναι τον επόµενο χρόνο να συγκεντρώσουν για την τέχνη 700 εκατ. ευρώ και ελπίζουν ότι στο εξής θα µπορούν να χρηµατοδοτούν τα καλλιτεχνικά τους προγράµµατα στη Νέα Ορλεάνη αποκλειστικά από τα έσοδα της φάρµας. Αντιδράσεις. Ωστόσο, δεν γνωρίζουν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής τις αγροτικές δραστηριότητες της Κέσελ.

Και όσοι ξέρουν δεν είναι απολύτως σύµφωνοι. Μια οδοντίατρος που πληροφορήθηκε πρόσφατα τι συµβαίνει στο αγρόκτηµα της Κέσελ αποκαλύπτει πως δεν την ενοχλεί τόσο το γεγονός καθαυτό όσο το γενικότερο κλίµα που δηµιουργείται στην περιοχή. Για τον λόγο αυτό η Κέσελ προσπαθεί να κερδίσει την εµπιστοσύνη των περιοίκων. Επεξεργάζεται µάλιστα ιδέες για να αντιµετωπίσει ενδεχόµενα µπλεξίµατα µε ναρκωτικά και θα ζητήσει από τους καλλιτέχνες να µηχανευτούν έργα τέχνης που να λειτουργούν παράλληλα και ως µηχανισµοί ασφαλείας.

«Πρόκειται για διοικητικά προβλήµατα, τα οποία πρέπει να επιλύσουµε», τονίζει στους «Νιου Γιορκ Τάιµς».


Ετοιµάζουν δηµοψήφισµα


Στην Καλιφόρνια, τον Νοέµβριο, οι πολίτες θα κληθούν σε δηµοψήφισµα για να πάρουν µια απόφαση που θα κάνει την πολιτεία τους την πρώτη όπου η µαριχουάνα θα είναι νόµιµη για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Παράλληλα, η καλλιέργειά της στο όνοµα της τέχνης φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Ηδη οι καλλιεργητές δωρίζουν µέρος της σοδειάς τους σε φιλανθρωπικές οργανώσεις, π.χ. για την καταπολέµηση του ΑΙDS.


Προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η Συλλογή Καλλιτεχνών, µια υπηρεσία που καλλιεργεί µαριχουάνα για ιατρική χρήση και τα τελευταία δύο χρόνια δραστηριοποιείται στο Λος Αντζελες παρέχοντας µεγάλο µέρος των εσόδων της στην τέχνη της δηµιουργίας. Τον Αύγουστο ήταν χορηγός στον εθνικό διαγωνισµό Μικρού Μυθιστορήµατος, µε κριτή τον Νιλ Πόλακ. Αρχικά το έπαθλο ήταν 700 ευρώ, όµως ο διευθυντής της οργάνωσης Νταν Χάλεµ επεσήµανε ότι πηγή έµπνευσης είναι η επιτυχηµένη φιλανθρωπική εταιρεία του ηθοποιού Πολ Νιούµαν, µε την ονοµασία Νewman’s Οwn, που δραστηριοποιείται στον τοµέα του φαγητού. «Ελπίζουµε ότι στο µέλλον κάτι τέτοιο µπορεί να προσφέρει εκατοµµύρια στην τέχνη», είπε.


http://www.typos.com.cy
http://ianjerry.blogspot.com/2010/10/blog-post_18.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου