'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Σάββατο 31 Ιουλίου 2010

Το πείραμα κράτησε λίγο...

Η αποχώρησή του από την ΕΡΤ ούτε εν θερμώ έγινε ούτε «κεραυνός εν αιθρία» ήταν...
Στην τελευταία συνάντησή του με συνδικαλιστές της ΠΟΣΠΕΡΤ, ο Γιώργος Γαμπρίτσος τούς ανακοίνωσε ότι δεν πρόκειται να τον ξαναδούν. Γέλασαν. Κι όμως, στην αρχή της εβδομάδας ενημέρωσε το Δ.Σ. για την παραίτησή του από τη θέση
του προέδρου της ΕΡΤ. Την είχε...
ήδη στείλει στον υπουργό. Η επιλογή του ήταν έκπληξη. Κυρίως για κομματικούς. Δεν ανήκε στον στενό ή ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ. Γι΄ αυτό θεωρήθηκε και συμβολική.

Ενα μήνυμα της κυβέρνησης, που συμπλήρωνε τον συμβολισμό της μεταφοράς της ΕΡΤ από το υπουργείο Τύπου στο υπουργείο Πολιτισμού. Υποτίθεται αυτά θα ήταν αρκετά για να μπει φρένο και σταδιακά να ανατραπούν παλαιοκομματικές αντιλήψεις για τη λειτουργία της σαν αποκλειστικό, ρουσφετολογικό εξάρτημα του κομματικού μηχανισμού του κάθε κυβερνώντος κόμματος- δυστυχώς και όχι μόνον.

Η παραίτησή του δεν αποτέλεσε έκπληξη. Ιδίως σε όσους έχουν την εμπειρία της ακανθώδους λειτουργίας της ΕΡΤ. Εκτός αυτού, μπορεί οι επιλογές των προσώπων που τη διοικούν να αποτυπώνουν την κυβερνητική αντίληψη για τον ρόλο της, αλλά εφόσον αυτή έδειχνε ότι αλλάζει, ήταν απαραίτητος ένας σαφής σχεδιασμός για τις τομές που θα στήριζε η επιλογή Γαμπρίτσου. Η απόσταση τελικώς από τους συμβολισμούς στην πράξη αποδείχθηκε μεγάλη.

Γεννημένος το 1955, πήρε πτυχίο ηλεκτρολόγου μηχανικού από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Νέας Υόρκης, master of science στην ηλεκτρομηχανική και ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του από το CΒS της Νέας Υόρκης. Υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος και διευθυντής των τεχνικών υπηρεσιών του Μega. Από το 1996 και ύστερα βρίσκεται σε υψηλές διοικητικές θέσεις στις επιχειρήσεις Νetmed και κατόπιν Νova, ενώ πρόλαβε να είναι και στο Δ.Σ. της Ολυμπιακής επί Λιάπη κατά την πρώτη τετραετία της κυβέρνησης Καραμανλή.

Η συνάντησή του με τον υπουργό Παύλο Γερουλάνο λέγεται ότι έγινε το διάστημα 2004-2006 όταν και οι δυο εργάζονταν για την εταιρεία Εrgon Ζehnder Ιnternational που είχε αντικείμενό της την εξεύρεση στελεχών για επιχειρήσεις. Εταιρεία από εκείνες που κοινώς αποκαλούνται «κυνηγοί κεφαλών» και αποτελούν αντικείμενο σκληρής κριτικής ως πυλώνες του καπιταλισμού, ιδίως από εμπνεόμενους από σοσιαλιστικά ιδεώδη.

Πάντως εκτός από τα τυπικά προσόντα, σπάνια για τους διοικούντες την ΕΡΤ, το γεγονός ότι δεν είχε κομματική σχέση με το ΠΑΣΟΚ τού έδινε ένα υπερκομματικό προφίλ που θεωρήθηκε, διόλου αδίκως, ότι είχε ανάγκη η κρατική τηλεόραση για να σπάσει ο κύκλος της καχυποψίας. Αλλά μάλλον ως μειονέκτημα τού καταλογίζεται από το εσωτερικό της ΕΡΤ ο υπερκομματικός ζήλος, καθώς τα σημάδια από τη λαίλαπα της προηγούμενης διοίκησης, με τη σκανδαλώδη ευνοιοκρατία της, ήταν νωπά σε μια ΕΡΤ καταρρακωμένη και διχασμένη. Σίγουρα είχε άγνοια πολιτικάντικων μεθόδων, αλλά και απουσία μιας πολιτικής εμπειρίας για να αναγνωρίσει ότι τα συσσωρευμένα προβλήματα της ΕΡΤ απαιτούν περίοδο προσαρμογής πριν πείσουν για την αξιοκρατική και μόνο αφετηρία τους διάφορες επιλογές διοικούντων. Αλλωστε, τι είναι αυτό που θα μπορούσε να την απαλλάξει από το κλίμα καχυποψίας, όταν παρέμειναν στις θέσεις τους πρόσωπα που πάντως κάθε άλλο παρά διά της αξιοκρατικής μεθόδου επιλέχτηκαν από τους προηγούμενους.

Ωστόσο κάτι οι συμβολισμοί, κάτι η επιβιωτική αισιοδοξία του δημόσιου υπάλληλου, δημιουργήθηκαν σε πολλούς παραμερισμένους υπερβάλλουσες προσδοκίες. Περίμεναν τομές και αποκατάσταση. Δεν ήρθαν. Η καχυποψία όχι μόνο παρέμεινε, αλλά ενισχύθηκε.

Κάκιστες ήταν οι σχέσεις του με τους συνδικαλιστές της ΠΟΣΠΕΡΤ - λέγεται ότι οι φωνές κατά τις συναντήσεις τους ακούγονταν ώς την πλατεία της Αγ. Παρασκευής. Η ΕΡΤ βουίζει πως διατηρούσε φιλία και συχνή τηλεφωνική επαφή με τον Θόδωρο Ρουσόπουλο. Ισως γιατί διατήρησε υπεύθυνη των νομικών υπηρεσιών την κ. Μπαλωμένου, επιλογή του προηγούμενου προέδρου Χρήστου Παναγόπουλου και δικηγόρο στο παρελθόν του κ. Ρουσόπουλου, αλλά και υψηλόμισθους ευνοούμενους των προηγούμενων (Μπίτση, Υφαντή κ.ά.).

Ισως γιατί υπέγραψε 90 αποκλειστικές συμβάσεις με πρόσωπα μεταξύ των οποίων υπήρχαν κάποιοι που αναφέρονται ως υπεύθυνα παραβάσεων στο πόρισμα της εισαγγελέως κ. Φάκου και είναι πολλοί εκείνοι οι οποίοι περίμεναν την ικανοποίηση ότι τουλάχιστον θα υπάρξει μια αναμονή μέχρι να αποφανθεί γι΄ αυτούς η Δικαιοσύνη.

Πάντως, παρά τον ενθουσιασμό στις συναντήσεις του με εκείνους που είχε απολύσει ο Παναγόπουλος και είχαν δικαιωθεί στα δικαστήρια, κανέναν δεν είχε αξιοποιήσει. Λένε ακόμη πως διατήρησε στη θέση του τον διευθυντή της ΕΡΑ κ. Ανδρικάκη, επειδή είναι προσωπικός φίλος του κουμπάρου του, κ. Μουχταρίδη, στον οποίο ανανέωσε τη σύμβαση για τη θέση του συντονιστή του Ράδιο Κόσμος της ΕΡΑ.

Μικρός ο τόπος, ακόμη μικρότερος ο χώρος των επικοινωνιών, όλοι γνωστοί, φίλοι και κουμπάροι, αλλά ο τόπος που έχει καεί στον χυλό των κουμπαριών, φυσάει και το γιαούρτι. Ιδίως σε μια ΕΡΤ που δεν έχει ζήσει ποτέ την αξιοκρατία.

Ο ίδιος προέβαλε «προσωπικούς λόγους» για την παραίτησή του. Οι εκδοχές που κυκλοφόρησαν είναι πάνω από μια. Ολες συγκλίνουν όμως στην έλλειψη ενός κεντρικού σχεδιασμού που θα έδινε με σαφήνεια την κατεύθυνση προς την οποία βάδιζε η ΕΡΤ, θα έλυνε άμεσα πρακτικά προβλήματα και θα στήριζε τις αποφάσεις του προέδρου. Λέγεται πως συγκρούστηκε με τον Ραγκούση για το θέμα των συμβασιούχων. Και αυτό σωστό. Με το μεγαλύτερο ποσοστό των καίριων λειτουργιών της ΕΡΤ να καλύπτεται από συμβασιούχους, ζητούσε εξαίρεση από τον νόμο. Λέγεται ότι συγκρούστηκε και με τον Παπακωνσταντίνου για την αμοιβή του, η οποία δεν είχε καν οριστεί ύστερα από τόσους μήνες.

Το πέρασμα Γαμπρίτσου από την ΕΡΤ άφησε μια αμφιθυμία, αποτέλεσμα ίσως μιας αίσθησης ότι η επιλογή του ήταν σαν ένα είδος κυβερνητικού πειράματος για το αν μπορούν να παραμεριστούν, με συμβολικές κινήσεις και μόνο, παλιές δυσλειτουργικές νοοτροπίες και να αντικατασταθούν από έναν απολιτίκ επιχειρηματικό δυναμισμό.


Της ΠΟΠΗΣ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΥ
ΝΕΑ

ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΑΜΕ ΣΤΟ:    http://nonews-news.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου