Μία νομαρχιακή σύμβουλος που αποφάσισε να εγκαταλείψει το νησί, όταν διαπίστωσε αυθαιρεσίες και παραβάσεις με πρόστιμα εκατομμυρίων. Υπεξαίρεση από υπάλληλους του Δήμου, όργιο αυθαιρεσίας και λαδώματα από νυχτερινά κέντρα.
Αυθαιρεσίες και παράνομες επιχειρηματικές δραστηριοτήτων πολλών εκατομμυρίων ευρώ που αφορούν στο νησί των ανέμων, την Μύκονο, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, αποκαλύπτοντας εμφανείς εμπλοκές προσόπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Λίγους μάλιστα μήνες πριν τις δημοτικές εκλογές, σκάνδαλα με πλαστά δημοτικά τέλη που δημοτικοί υπάλληλοι εισέπρατταν για λογαριασμό τους, αποκαλύπτουν την ασυδοσία της γραφειοκρατικής μηχανής που παραμένει ανεξέλεγκτη.
Το κουβάρι των παρανομιών… πολλών εκατομμυρίων ευρώ άρχισε να ξετυλίγεται, μετά τη μετακίνηση της νομαρχιακής συμβούλου - υπεύθυνης για υγειονομικούς ελέγχους σε μπαρ, κλαμπ και εστιατόρια της Μυκόνου Σοφίας Θεολογίτου σε άλλο πόστο εργασίας στη Σύρο.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα της Κυριακής» η κυρία Σοφία Θεολογίτου αποφασίστηκε να αλλάξει τόπο εργασίας, φέρνοντας τις τοπικές αρχές σε ρήξη.
Κατά την επίσημη αιτιολογία, η ίδια είχε ζητήσει οικειοθελώς τη μετακίνησή της σε νέα περιοχή ευθύνης στη Σύρο, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τους προηγούμενους μήνες πριν από τη μετακίνησή της η κυρία Θεολογίτου είχε υποβάλει στις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Μυκόνου μια σειρά αναφορές πολεοδομικού περιεχομένου που έκαιγαν πολλούς ιδιοκτήτες κέντρων ψυχαγωγίας.
Σε αυτές κατέγραφε πολεοδομικές αυθαιρεσίες σε μπαρ και κέντρα διασκέδασης, ανακαλύπτοντας επεκτάσεις δραστηριότητας σε περιοχές που δεν καλύπτονταν από την οικοδομική τους άδεια, κατάληψη της παραλίας, ακόμη και αυθαίρετα υπαίθρια μπαρ.
Η πορεία των καυτών εκθέσεων
Ένα έγγραφο όμως της Πολεοδομίας Σύρου έμελλε να φανερώσει στα τέλη του 2009 τις αυθαιρεσίες στο νησί της Μυκόνου.
Η επιστολή εστάλη στον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή και περιείχε λεπτομερή στοιχεία για τις αποφάσεις κατεδάφισης και τα πρόστιμα που επέβαλε η Πολεοδομία Σύρου το διάστημα 2007-2008.
Το έτος 2007 από τα πρόστιμα συνολικού ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ που επιβλήθηκαν, μόλις οι 124.000 ευρώ βεβαιώθηκαν στις αρμόδιες ΔΟΥ. Αντίστοιχα, το 2008 από τα επιβληθέντα πρόστιμα ύψους 650.000 ευρώ δεν είχε βεβαιωθεί είσπραξη ούτε ενός ευρώ έως τον Οκτώβριο του 2009.
Μάλιστα, σε τηλεφωνικό ερώτημα συνεργατών του κ. Ρακιντζή για την ανεξήγητη αδράνεια, η απάντηση της Πολεοδομίας ήταν ότι η αρμόδια υπάλληλος βρισκόταν σε άδεια επί ενάμιση χρόνο και δεν υπήρχε κανένας να την αντικαταστήσει.
Μερικούς μήνες μετά ακολούθησαν νέες αποκαλύψεις. Τον Απρίλιο του 2010, κατόπιν διαδοχικών ελέγχων που διενεργήθηκαν από το Σώμα Επιθεωρητών του υπουργείου Εσωτερικών και τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, αποκαλύφθηκαν στοιχεία που ενοχοποιούσαν τον διευθυντή και τον υποδιευθυντή της Πολεοδομίας για παραβάσεις φορολογικού χαρακτήρα.
Από τους ελέγχους βρέθηκε ότι ο μεν διευθυντής διατηρούσε στον λογαριασμό του ποσό που ξεπερνούσε τις 600.000 ευρώ, ο δε υποδιευθυντής το 1,5 εκατομμύριο ευρώ, τα οποία δεν μπορούσαν να δικαιολογηθούν με βάση το «πόθεν έσχες» τους.
Λίγο αργότερα οι δύο υπάλληλοι απολύθηκαν με απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου της Νομαρχίας, κατόπιν εισηγήσεως του ίδιου του νομάρχη Δημήτρη Μπάιλα.
Στη συνέχεια, τον Μάιο του 2010, πόρισμα της υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. έκανε λόγο για πιθανή εμπλοκή ακόμη και αστυνομικών των Κυκλάδων σε πολεοδομικές αυθαιρεσίες στη Μύκονο και στη Σύρο.
Και άλλο οικονομικό σκάνδαλο
Λίγους μήνες πριν τις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, ένα νέο σκάνδαλο που απειλεί να συμπαρασύρει πολιτικές προσωπικότητες του νησιού, περνά το κατώφλι της δημοσιότητας.
Αυτό ξεκίνησε όταν ξενοδόχος κλήθηκε να πληρώσει χρηματικό ποσό ως τέλος παρεπιδημούντων (2% επί των ακαθαρίστων εσόδων), το οποίο ωστόσο είχε ήδη πληρώσει.
Ο ξενοδόχος υπέβαλε καταγγελία και το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται. Ο έλεγχος που διεξήγαγε μεικτό κλιμάκιο από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και τη Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης του υπουργείου Οικονομικών αποκάλυψε ότι το φαινόμενο κάθε άλλο παρά μεμονωμένο ήταν. Σύμφωνα με την κατηγορία, οι υπάλληλοι της οικονομικής υπηρεσίας εξέδιδαν συστηματικά πλαστές αποδείξεις και εισέπρατταν για λογαριασμό τους τα δημοτικά έσοδα.
Μετά τη σχετική προκαταρκτική εξέταση που διέταξε η εισαγγελέας Πρωτοδικών κυρία Έφη Σάλμα, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος κατά τριών υπαλλήλων, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ποινές κάθειρξης μέχρι και 20 ετών για τις κατηγορίες της πλαστογραφίας, της υπεξαίρεσης από υπάλληλο, της υπεξαγωγής εγγράφων και της ψευδούς βεβαίωσης.
Το νέο σκάνδαλο λειτούργησε ως έναυσμα για ένα ντόμινο εισαγγελικών ερευνών σχετικά με την εν γένει λειτουργία της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου Μυκόνου και ειδικότερα στην είσπραξη του τέλους παρεπιδημούντων από τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια του νησιού.
Παράλληλα, ανακαλύφθηκε ότι οι κατάλογοι συντάσσονταν όχι σε ετήσια βάση, ως όφειλαν, αλλά κάθε πέντε χρόνια, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σαφής εικόνα για το μέγεθος των οφειλών, την ταυτότητα των οφειλετών, τις προσαυξήσεις και τα πρόστιμα. Πληροφορίες ανεβάζουν το ύψος της ζημιάς του δήμου σε 3 εκατομμύρια ευρώ.
ΠΗΓΗ: http://news247.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου