Μια «έρευνα»
του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που είδε το φως της δημοσιότητας τον Απρίλιο του 2009 έκανε λόγο για περίπου 7.000 άστεγους σε ολόκληρη της χώρα.
του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που είδε το φως της δημοσιότητας τον Απρίλιο του 2009 έκανε λόγο για περίπου 7.000 άστεγους σε ολόκληρη της χώρα.
Βέβαια η πραγματικότητα ειναι εντελώς διαφορετική.Υπολογίζεται πως...
....οι κατά κυριολεξίαν του όρου άστεγοι πανελλαδικά υπολογίζονται σε 17.000, εκ των οποίων οι 9.000 είναι Ελληνες. Ωστόσο σε 140.000 Ελληνες και 85.000 πρόσφυγες και μετανάστες υπολογίζονται τα άτομα και οι οικογένειες που ζουν στην Αττική κάτω από το όριο της φτώχειας, στην κόψη του ξυραφιού για να πάρουν τον δρόμο για τον δρόμο.
Για τους διάσπαρτους αστέγους της Αθήνας, δεν σταματά η αναζήτησης μιας «προνομιούχας» θέσης κάτω από μια γέφυρα, σ' ένα εγκαταλειμμένο αυτοκίνητο, ή σε ένα ερείπιο χωρίς νερό ή ηλεκτρικό.Στοές, πλατείες καταστημάτων, προαύλια εκκλησιών είναι τα καθημερινά καταφύγια των αστέγων.
Επίσημος ξενώνας για αστέγους στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Μοναδικός χώρος στέγασης είναι τα 2 ξενοδοχεία που μισθώνει ο Δήμος Αθηναίων, όπου σήμερα μένουν περίπου 200 άστεγοι από τις 8.000 που «ζουν» στην πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η μη κυβερνητική οργανωση "Κλίμακα", το 23,5% των αστέγων είναι απόφοιτοι Λυκείου, το 11% του συνολικού αριθμού τους έχει λάβει πανεπιστημιακή μόρφωση, ενώ μόλις το 9,3% των αστέγων δηλώνουν αναλφάβητοι. Οι κύριες αιτίες που έχουν αφήσει χωρίς στέγη τους ανθρώπους αυτούς, είναι σύμφωνα με την έρευνα η ανεργία και τα χαμηλά εισοδήματα, διάφορα προβλήματα υγείας, προβλήματα ψυχικής υγείας, η χρήση ουσιών, η απουσία οικογενειακού υποστηρικτικού περιβάλλοντος στις παραπάνω καταστάσεις αλλά και η μετανάστευση.
Άλλα στοιχεία που προέκυψαν, είναι ο μέσος όρος ηλικίας των αστέγων που υπολογίζεται γύρω στα 47 έτη, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι οι άνθρωποι που διαβιούν στους δρόμους έχουν προσδόκιμο ζωής τουλάχιστον 20 χρόνια κάτω από τον μέσο όρο. Στο μεταξύ, το 46,5% των ανθρώπων που ζουν ως άστεγοι στους δρόμους της Αθήνας, έχουν συμπληρώσει περισσότερα από 5 χρόνια στους δρόμους ,με το 78% αυτών των ανθρώπων έχουν συγγενείς που απλώς αδιαφορούν.
αποσπάσματα Troktikaras / kathimerini / eleftherotipia
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου