'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2010

Έρευνα για φοροδιαφυγή στις ελληνικές καταθέσεις του εξωτερικού

Επιχείρηση ελέγχου και εντοπισμού φοροφυγάδων με καταθέσεις στο εξωτερικό, ξεκινά το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία δεκάδες χιλιάδες Έλληνες διατηρούν τραπεζικούς λογαριασμούς και θα διερευνηθεί το αν αποδίδονται οι αναλογούντες φόροι αλλά και ο τρόπος προέλευσης των χρημάτων. 

Την επιχείρηση εντοπισμού έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων η οποία έχει στα χέρια της – σύμφωνα με πληροφορίες- λίστα δεκάδων χιλιάδων φορολογουμένων με καταθέσεις στο εξωτερικό, οι οποίοι κομίζουν υψηλούς τόκους που αντιστοιχούν προφανώς σε ιδιαίτερα μεγάλα ποσά. 

Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, ακόμα και σε περιπτώσεις που έχει αποδοθεί ο φόρος επί των τόκων, αυτός είναι τόσο μεγάλος που αντιστοιχεί σίγουρα σε κεφάλαια τα οποία θα πρέπει να ελεγχθεί τόσο η προέλευσή, όσο και η νομιμότητά τους. 


Σε πρώτη φάση, ο έλεγχος θα επικεντρωθεί στους φορολογούμενους που δεν έχουν δηλώσει στην Εφορία τους τόκους που απέκτησαν και απέφυγαν τη φορολογία.

Αμέσως μετά, ο έλεγχος θα προχωρήσει σε βάθος προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα κεφάλαια των καταθέσεων καλύπτονται από τα εισοδήματα που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι τα τελευταία έτη.

Με βάση τα στοιχεία για τα ποσά των τόκων που πιστώθηκαν στους λογαριασμούς του εξωτερικού, τους οποίους διατηρούν μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδος, θα διαμορφωθεί μια άλλη βάση δεδομένων με στοιχεία για τα κεφάλαια που τοποθέτησαν οι φορολογούμενοι αυτοί στους συγκεκριμένους λογαριασμούς.

Στη συνέχεια, τα κεφάλαια αυτά θα συγκριθούν με τα ποσά των εισοδημάτων που έχουν δηλώσει οι καταθέτες του εξωτερικού, προκειμένου να εντοπισθούν περιπτώσεις με μεγάλη αναντιστοιχία. Αν η προέλευση των χρημάτων μπορεί να δικαιολογηθεί μέσω των φορολογικών δηλώσεων, τότε οι καταθέτες δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα. Σε αντίθετη περίπτωση, κινδυνεύουν να βρεθούν ενώπιον της δικαιοσύνης ακόμη και για διακίνηση «μαύρου» χρήματος.

Συγκεκριμένα, οι φορολογούμενοι για τους οποίους θα διαπιστωθεί η ύπαρξη μεγάλου ύψους καταθέσεων στο εξωτερικό και ταυτόχρονα η δήλωση πάρα πολύ χαμηλών εισοδημάτων στην Ελλάδα θα βρεθούν αντιμέτωποι με εξονυχιστικούς ελέγχους «πόθεν έσχες».

Ποσά τα οποία οι καταθέτες δεν θα κατορθώσουν να δικαιολογήσουν με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματά τους θα θεωρηθούν ως αδήλωτα εισοδήματα και θα φορολογηθούν αναδρομικά από τον χρόνο κατάθεσής τους στις τράπεζες.

Οι καταθέτες θα υποχρεωθούν να πληρώσουν πρόσθετους φόρους, προσαυξήσεις και υπέρογκα πρόστιμα. Παράλληλα θα γίνει έλεγχος και για τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία (ΙΧ, σκάφη, εξοχικά κ.λπ.) που έχουν στην Ελλάδα οι καταθέτες του εξωτερικού.

Στη μάχη για τον εντοπισμό των αδήλωτων εισοδημάτων μπαίνει και το νέο «πόθεν έσχες», που ετοιμάζεται σε συνεργασία με το υπουργείο Δικαιοσύνης και θα περιλαμβάνει σαρωτικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο ελέγχονται τα εισοδήματα. 


Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, πλέον το βάρος της απόδειξης της προέλευσης των χρημάτων θα πέφτει στον φορολογούμενο και όχι στις φορολογικές Αρχές. Τα στοιχεία που θα ζητούνται από τους φορολογουμένους θα είναι αναλυτικά και θα απαιτείται η προσκόμιση των απαραίτητων παραστατικών, που θα πιστοποιούν την προέλευση των χρημάτων, με τα οποία έγιναν αγορές μεγάλων αγαθών ή ακινήτων.

Με τους ελέγχους αυτούς κλιμακώνεται η πίεση προς τους συγκεκριμένους, ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα επαναπατρισμού κεφαλαίων, εξασφαλίζοντας φορολογική αμνηστία, αφού καταβάλλουν 5-8%.

ΠΗΓΗ:   http://cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου