'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Σε ιδιώτες η είσπραξη των φόρων...Δεν έχεις αν πληρώσεις;Θα τρώς ξύλο απο τους μπράβους.

Τι προβλέπει το σχέδιο του φορολογικού “Καλλικράτη”.


  • Θα καταργηθεί μεγάλος αριθμός εφοριών και τελωνείων.
  • Οι υπηρεσίες που θα απομείνουν θα μετατραπούν σε φορολογικά κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών.

  • Σχέδιο που προβλέπει την κατάργηση τουλάχιστον 80 εφοριών και τη ριζική αναδιοργάνωση των υπολοίπων υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει η κυβέρνηση, θεωρώντας ως υπεύθυνο για την πτώση των φορολογικών εσόδων τον υφιστάμενο φοροελεγκτικό και φοροεισπρακτικό μηχανισμό.


    Το σχέδιο του φορολογικού “Καλλικράτη”, που προκρίνει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, προβλέπει:.....


    - Σε πρώτη φάση την κατάργηση τουλάχιστον 80 εφοριών που βρίσκονται σε κωμοπόλεις και χωριά διαφόρων νομών της χώρας. Το προσωπικό των εφοριών αυτών θα μετακινηθεί σε άλλες μεγαλύτερες γειτονικές εφορίες, που θα παραμείνουν σε λειτουργία. Για να ολοκληρωθούν ωστόσο οι διαδικασίες κατάργησης των 80 μικρών εφοριών, δηλαδή για να μεταφερθούν τα αρχεία και οι λοιπές υλικοτεχνικές υποδομές, θα χρειαστούν τουλάχιστον ένα ώς δύο χρόνια, όπως επισημαίνουν έμπειροι εφοριακοί υπάλληλοι.
    - Σε δεύτερη φάση, την κατάργηση μεγάλου αριθμού εφοριών και τελωνείων και τη μετατροπή των υπολοίπων σε φορολογικά κέντρα εξυπηρέτησης πολιτών. Το ουσιαστικό έργο των εφοριών και των τελωνείων, δηλαδή οι έλεγχοι και οι εισπράξεις εσόδων, θα ανατεθεί σε 13 περιφερειακά κέντρα που θα συσταθούν στις ισάριθμες περιφέρειες της χώρας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι μέρος του έργου που επιτελούν σήμερα η γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και οι Εφορίες, δηλαδή η εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων και η διαδικασία είσπραξης φορολογικών εσόδων εξετάζεται να ανατεθεί σε ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες.
    Αναλυτική πρόταση για την αναδιοργάνωση των κεντρικών υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών παρουσιάστηκε χθες από ιδιωτική εταιρεία συμβούλων σε ευρεία σύσκεψη μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, των υφυπουργών Ι. Κουσελά και Φ. Σαχινίδη, των γενικών και ειδικών γραμματέων Δ. Γεωργακόπουλου, Δ. Σπινέλλη και Ι. Καπελέρη.

    Κατάρρευση εσόδων
    Όλο αυτό το γιγαντιαίο σχέδιο για τη ριζική αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών προγραμματίζεται να υλοποιηθεί σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, κατά την οποία τα έσοδα του τακτικού κρατικού προϋπολογισμού έχουν αυξηθεί μόλις κατά 3,6% στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2010, σημειώνοντας υστέρηση 2 δισεκατομμυρίων ευρώ έναντι του νέου στόχου για αύξησή τους κατά 8,7% που έχει περιληφθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2011 και τεσσάρων δισεκατομμυρίων ευρώ έναντι της αρχικής πρόβλεψης του μνημονίου για αύξηση κατά 13,7%.
    Η καθυστέρηση στην τοποθέτηση προϊσταμένων στις εφορίες, η απότομη μείωση του αριθμού των εργαζομένων σε ΔΟΥ και τελωνεία λόγω του νέου επαχθέστερου συνταξιοδοτικού καθεστώτος που εξαγγέλθηκε για μετά το 2010 και εξαιτίας του ταυτόχρονου “παγώματος” των προσλήψεων, η σημαντική μείωση των αποδοχών των εφοριακών και των τελωνειακών και η μη τοποθέτηση υφυπουργού αρμοδίου για τα δημόσια έσοδα για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν οι βασικοί παράγοντες που οδήγησαν στην κατάρρευση των δημοσίων εσόδων και στον εκτροχιασμό του φετινού προϋπολογισμού.
    Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η κακή σχέση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τον γενικό γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων Δ. Γεωργακόπουλο, που επιδείνωσε περαιτέρω την κατάσταση. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω εξελίξεων είναι:
    1. Η σημαντική καθυστέρηση στην εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχουν εκκαθαριστεί ακόμη περισσότερες από 200.000 δηλώσεις και είναι άγνωστο πότε θα αποσταλούν στους υπόχρεους.
    2. Η καθυστέρηση της εκκαθάρισης του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων για το 2008 και το 2009. Εκκρεμούν ακόμη για επεξεργασία και εκκαθάριση 1.400.000 αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις ακινήτων Ε9 της διετίας 2008-2009. Το έργο της ψηφιοποίησης των δηλώσεων αυτών έχει αναλάβει η ιδιωτική εταιρεία Unisystems αντί 1,35 εκατ. ευρώ, και θα πρέπει να το έχει ολοκληρώσει μέχρι τον Φεβρουάριο.
    3. Η μη έναρξη της εκκαθάρισης και αποστολής των εκκαθαριστικών του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας για το έτος 2010. Η εξέλιξη αυτή είναι πλέον λογική, αφού ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η εκκαθάριση του ΕΤΑΚ του 2009.
    4. Η γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει ρίξει όλο το βάρος της στην αποστολή των σημειωμάτων για την περαίωση, αφήνοντας στην άκρη προσωρινά το ΕΤΑΚ και τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος. Μέχρι χθες είχαν αποσταλεί στους φορολογούμενους περίπου 660.000 εκκαθαριστικά σημειώματα περαίωσης, πολλά από τα οποία όμως έχουν λάθη και έχουν προκαλέσει αναστάτωση στους φορολογούμενους και κοσμοσυρροή σε εφορίες και λογιστικά γραφεία, αφού οι διορθώσεις των λαθών πρέπει να γίνουν με συνεργασία φορολογουμένων, εφοριακών και λογιστών.


    πηγη

    http://peripatris.blogspot.com/2010/11/blog-post_04.html#ixzz14Klo3TwN

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου