'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2010

Έχετε γεια συμβάσεις...!!!

Άνοιξε τελικά η κυβέρνηση τον δρόμο για τη σύναψη επιχειρησιακών συμβάσεων και ομαδικών συμφωνιών, η εφαρμογή των οποίων θα έχει καθολικό και μόνιμο χαρακτήρα τουλάχιστον έως... το 2013 που διαρκεί το μνημόνιο.  

Με απλά λόγια, κλαδικές συμβάσεις, τέλος!

Το νομοσχέδιο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί εντός του Δεκεμβρίου. Όπως όλα δείχνουν, οι μειώσεις που συνεπάγεται η νέα «ευέλικτη» νομοθεσία στην αγορά εργασίας, θα γίνουν άμεσα και πιθανότατα θα ισχύσουν και από την πρώτη του νέου χρόνου.Η απόκλιση των αποδοχών των εργαζομένων – ανά επιχείρηση – θα είναι έως 12%. Ανάλογα με το ποσοστό μείωσης που θα συμφωνηθεί, οι σημερινοί μισθοί στον ιδιωτικό τομέα σε έξι μεγάλους κλάδους θα μειωθούν τουλάχιστον 100 ευρώ.Έτσι, ο βασικός των τραπεζικών υπαλλήλων από τα 1.000 ευρώ θα πάει στα 880 ευρώ. Αντίστοιχα, ο κατώτατος των 903 ευρώ των εμποροϋπαλλήλων θα μειωθεί στα 795 ευρώ και ο μισθός των εργαζόμενων στον κλάδο των φαρμάκων και των καλλυντικών στα 762.Ώς και 152 ευρώ θα μειωθεί ο κατώτατος των υπαλλήλων σε ναυτιλιακές εταιρείες από τα 1.270 στα 1.118 ευρώ, ενώ στον χώρο του τουρισμού ένας αρχιμάγειρας που παίρνει σήμερα βασικό 1.187 ευρώ θα βρεθεί να παίρνει 1.044, ενώ ένας μετρ σε ξενοδοχείο θα «πέσει» από τα 947 ευρώ στα 834.Οι επιχειρησιακές συμβάσεις θα μπορούν να αποκλίνουν από την κλαδική σύμβαση εργασίας, αλλά όχι και από την Εθνική Συλλογική Σύμβαση. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως δεν θα σπάσει ο κατώτερος μισθός – ή μισθός ασφαλείας – που διαμορφώνεται στα 740 ευρώ.Συμφωνίες για αποκλίσεις - μειώσεις μισθών θα μπορούν να υπογράφονται και στις μικρές επιχειρήσεις κάτω των 20 ατόμων, όπου δεν υπάρχει σωματείο.Όσο για τους όρους υπογραφής της επιχειρησιακής σύμβασης; Στο τελικό κείμενο υπάρχει μια γενική αναφορά για εφαρμογή επιχειρησιακών συμβάσεων με κατάλληλη αιτιολογία. Η διάρκεια των συμβάσεων θα είναι 1 συν 1 έτος και στη συνέχεια θα προβλέπεται επιστροφή στις κλαδικές συμβάσεις.Στη συνέχεια η επιχείρηση θα πρέπει να καταθέτει αιτιολογημένη έκθεση στο ειδικό συμβούλιο του ΣΕΠΕ. Στην έκθεση θα αναγράφεται για ποιο λόγο είναι απαραίτητο να γίνει επιχειρησιακή σύμβαση (π.χ. οικονομικά κριτήρια).Το συνδικαλιστικό κίνημα ζητά να υπάρχουν αναλυτικοί όροι στη νομοθετική ρύθμιση για το ποιες επιχειρήσεις μπορούν να προχωρήσουν σε επιχειρησιακή σύμβαση. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο δεν έχει προχωρήσει σε εξειδίκευση αυτών των όρων στη νομοθετική ρύθμιση, καθώς κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε ευθεία αντίθεση με τα όσα προβλέπει το μνημόνιο και ζητά η τρόικα.Ωστόσο υπάρχει ειδική ρήτρα για την αποφυγή ομαδικών απολύσεων. Μάλιστα, όταν γίνεται κάποια απόλυση, θα καταβάλλεται αποζημίωση µε βάση τον μισθό που ίσχυε πριν από τη μείωση των αποδοχών. Ως ασφαλιστική δικλίδα για τους εργαζόμενους, οι συμφωνίες για τις μειώσεις των μισθών θα κοινοποιούνται στις επιθεωρήσεις εργασίας.
Έρχεται η φοροκάρτα
Η ηγεσία του υπουργείου έχει προχωρήσει στη δημιουργία της φοροκάρτας, στην οποία θα καταγράφονται όλες οι συναλλαγές των φορολογούμενων, ενώ την ίδια στιγμή μελετά νέα κίνητρα για να ενισχύσει το «κίνημα των αποδείξεων».Μέσα στην επόμενη εβδομάδα η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και η Ελληνική Ένωση Τραπεζών θα οριστικοποιήσουν τη μορφή της νέας κάρτας, που θα τεθεί σε ισχύ από την αρχή του νέου έτους, προκειμένου να καταλήξουν στα κίνητρα που θα περιέχει για τους φορολογούμενους έτσι ώστε να χρησιμοποιείται στις περισσότερες συναλλαγές.Η χρήση της φοροκάρτας δεν θα είναι υποχρεωτική, ωστόσο θα απαλλάξει τους φορολογούμενους από το μάζεμα των αποδείξεων που απαιτούνται για να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ.
Οι συναλλαγές
Στην κάρτα θα καταγραφούν όλες οι συναλλαγές των φορολογουμένων, για τις οποίες θα ενημερώνεται άμεσα το υπουργείο Οικονομικών. Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει στον έλεγχο των συναλλαγών των επιχειρήσεων και στην απόδοση του ΦΠΑ... Εφόσον η κάρτα χρησιμοποιείται από όλους τους φορολογούμενους, το υπουργείο Οικονομικών θα γνωρίζει σε καθημερινή βάση τις εισπράξεις που θα έχει από τον ΦΠΑ.Η ταυτοποίηση της φοροκάρτας θα γίνεται από τη ΓΓΠΣ και όχι από τις τράπεζες. Στη μία όψη θα έχει το σήμα του υπουργείου Οικονομικών και ένα 19ψήφιο νούμερο και στην άλλη το λογότυπο της τράπεζας που την εκδίδει. Με το που θα την παραλαμβάνει ο κάτοχός της, θα μπορεί να την ενεργοποιεί με ένα sms προς τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ή μέσω του taxisnet.Την ίδια ώρα, επιπλέον κίνητρα για να συνεχίσουν να ζητούν αποδείξεις οι φορολογούμενοι σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών, τα οποία θα ισχύσουν από τον Ιανουαρίου του 2011. Το «κίνημα των αποδείξεων» έχει ατονήσει (κάτι που φαίνεται από τα στοιχεία του προϋπολογισμού) και προκειμένου να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα τα οποία παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση, θα δοθούν περισσότερα κίνητρα στους φορολογουμένους. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εξετάζει ορισμένες αποδείξεις να μετρούν διπλά. Για παράδειγμα, μία απόδειξη από γιατρό ύψους 100 ευρώ να μετρά διπλάσια, όπως επίσης και από έναν υδραυλικό ή έναν ηλεκτρολόγο.


topontiki
http://epirusgate.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου