Πολιτικό σκάνδαλο μεγατόνων «μυρίζουν» οι κυβερνητικοί χειρισμοί σχετικά με το Ολυμπιακό Χωριό.
Οι αρμόδιοι υπουργοί αλλά και οι επικεφαλής φορέων που εποπτεύουν το Ολυμπιακό Χωριό, έχουν αφήσει ανοιχτά τα «παράθυρα» νομικής υπεράσπισης του Ελληνικού Δημοσίου. Αν όντως ισχύει αυτό, θα έχει σαν συνέπεια οι εργολάβοι να διεκδικήσουν κάτι παραπάνω από 180 εκ. ευρώ, μέσα από μία σειρά περίπου 90 εκκρεμών δικαστικών υποθέσεων.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειώσουμε πως πρόκειται για ένα έργο οι εργολάβοι του οποίου έχουν ήδη εισπράξει τεράστια χρηματικά ποσά για την ολοκλήρωσή του. Παρόλα αυτά έξι χρόνια μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων ο οικισμός του Ολυμπιακού Χωριού παρουσιάζει μύρια όσα προβλήματα.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του κυριακάτικου Ελεύθερου Τύπου, το κράτος με ελλιπείς διαδικασίες σε επίπεδο αρμοδίων φορέων οι οποίες δημιουργούν έντονα την αίσθηση της ρεμούλας σε πολιτικό επίπεδο, δεν έχει παραλάβει επίσημα τον εν λόγο οικισμό, ούτε τις υπόλοιπες ζώνες και τα υψηλού κόστους κτίρια τα οποία εντάσσονται στον περιβάλλοντα χώρο του.
Την στιγμή που όλα αυτά αποτελούν μια «πικρή» για όλους μας πραγματικότητα, η κυβέρνηση έχει αφήσει το «παράθυρο» στις μεγάλες εργολαβικές εταιρείες για να κερδίσουν, χωρίς ουσιαστική νομική σύγκρουση, δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, επιπλέον των 330 που καταβλήθηκαν για να κατασκευαστεί το έργο.
Οι πολιτικές ευθύνες ξεκινούν από το 2003 και συνεχίζονται μέχρι το 2009. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το δημοσίευμα, η παραλαβή του οικιστικού χώρου, δηλαδή των κατοικιών και των έργων που έγιναν για λογαριασμό άλλων φορέων ή υπουργείων εντός του Ολυμπιακού Χωριού, θα έπρεπε να έχουν παραληφθεί από το Ελληνικό Δημόσιο από τις 30 Σεπτεμβρίου του 2005. Αυτή η ημερομηνία προβλέπεται από τις αρχικές συμβάσεις μεταξύ των εργολάβων, του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και της αρμόδιας για την υλοποίηση του έργου θυγατρικής εταιρείας του, Ολυμπιακό Χωριό Α.Ε.. Παρά λοιπόν αυτές τις συμφωνίες η όλη διαδικασία είναι στον «αέρα».
Κτίρια άλλων φορέων μέσα στο Ολυμπιακό Χωριό είναι το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών, κτίρια του υπουργείου Εργασίας, αθλητικές εγκαταστάσεις, ο πυροσβεστικός σταθμός και το αστυνομικό τμήμα.
Αν και σύμφωνα με το νόμο για την εκτέλεση δημοσίων έργων ορίζεται ότι από την Ολυμπιακό Χωριό Α.Ε. θα έπρεπε από το 2005 να είχαν δημιουργηθεί επιτροπές προσωρινής και οριστικής παραλαβής του οικισμού και των κτιρίων, οι διαδικασίες οι οποίες ακολουθήθηκαν ήταν ελλιπείς, με αποτέλεσμα το τεράστιο οικονομικά έργο να παραμένει χωρίς επίσημο ιδιοκτήτη. Θυμίζουμε ότι οι βεβαιώσεις περαίωσης του έργου έπρεπε να έχουν εκδοθεί από το 2005.
Παρά το γεγονός ότι υπήρχαν αρκετές επισημάνσεις για κακοτεχνίες και ελλείψεις από τους επιβλέποντες μηχανικούς και τους ειδικούς διορισμένους στην Ο.Χ. Α.Ε. το 2007 ολοκληρώθηκαν οι συγκεκριμένες βεβαιώσεις. Την ίδια χρονική περίοδο συγκροτήθηκαν και οι επιτροπές προσωρινής και οριστικής παράδοσης, οι εισηγήσεις των οποίων δεν εγκρίθηκαν ποτέ, γεννώντας ερωτηματικά που πρέπει να απαντηθούν από τους αρμοδίους. Στην περίπτωση μάλιστα της «πράσινης ζώνης» του Ολυμπιακού Χωριού η οποία είχε κόστος αρκετά εκατομμύρια, μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει βεβαίωση περαίωσης για να παραληφθεί το έργο.
Η όλη αυτή κατάσταση που είναι σε βάρος των συμφερόντων του Ελληνικού Δημοσίου «παγιώθηκε» μετά τις εθνικές εκλογές του 2009, διευκολύνοντας με τον τρόπο αυτό είτε εκούσια είτε ακούσια την επιτυχή έκβαση των δικαστικών προσφυγών στις οποίες έχουν καταφύγει οι εργολαβικές εταιρείες.
Αντί η Ολυμπιακό Χωριό Α.Ε. να ολοκληρώσει την αποστολή της και να προχωρήσει στην δημιουργία οριστικού πρωτοκόλλου παραλαβής του έργου, με εντολή από το Μέγαρο Μαξίμου τέθηκε υπό εκκαθάριση χωρίς να έχει παραληφθεί επισήμως το Ολυμπιακό Χωριό και τα κτίρια εντός του περιβάλλοντα χώρου του , χωρίς να ασκήσει πίεση για να αντιμετωπιστούν οι κακοτεχνίες οι οποίες έχουν διαπιστωθεί και έχουν καταγγελθεί και από τους κατοίκους του Ολυμπιακού Χωριού στις εισαγγελικές αρχές.
90 δικαστικές υποθέσεις
Οι εργολαβικές εταιρίες από την πλευρά τους, σύμφωνα με ειδικούς διεκδικούν περισσότερα από 180 εκ. ευρώ σε περίπου 90 δικαστικές διαμάχες.
Οι δικαστικές προσφυγές αφορούν:
-Εργασίες για τις οποίες οι εργολάβοι υποστηρίζουν ότι έγιναν μετά τις 30 Σεπτεμβρίου 2005, χωρίς μάλιστα να τους αφαιρεθούν προηγουμένως τα ποσά από ελλείψεις και κακοτεχνίες, οι οποίες καταγράφηκαν από τις αρμόδιες επιτροπές και τους επιβλέποντες (εκτιμήσεις λένε πως ο ΟΕΚ ζημιώθηκε κατά 40 εκ. ευρώ)
-Για βελτίωση της ποιότητας των έργων (για αυτό ζητούν 55 εκ. ευρώ) και για την αύξησης του αντισεισμικού συντελεστή που ήταν στις συμβατικές υποχρεώσεις.
-Για προβλήματα τα οποία τους δημιούργησαν ετεροχρονισμένες ενέργειες των αρμοδίων κρατικών φορέων.
Το περίεργο είναι πως το ελληνικό κράτος καλείται να υπερασπιστεί το δημόσιο χρήμα, χωρίς ουσιαστική νομική εκπροσώπηση, αφού με απόφαση της κυβέρνησης η Ολυμπιακό Χωριό τελεί υπό εκκαθάριση. Τα περισσότερα από τα στελέχη της εταιρείας έχουν μεταταχθεί σε άλλες υπηρεσίες και η επιτροπή αντίκρουσης αγωγών διαλύθηκε το 2007 και δεν επανασυστάθηκε αν και η εκδίκαση των συγκεκριμένων αγωγών έχει ξεκινήσει και θα κορυφωθεί από τις 3 Φεβρουαρίου του 2011 και μετά. Το πρόβλημα που δημιουργείται είναι πως αν χαθεί η πρώτη δικαστική διαμάχη και δικαιωθούν οι εργολάβοι, θα υπάρχει δεδικασμένο που θα αποτρέπει το ελληνικό δημόσιο να απαιτήσει ανακατασκευή των κακοτεχνιών.
newsday
sarotiko
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου