'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Σάββατο, 29 Ιανουαρίου 2011

Συνταγές από τον... τάφο!!!

Κύκλωμα με την συμμετοχή γιατρών φαρμακοποιών αλλά και ιδιωτών, βλέπει το φως της δημοσιότητας. 

 Μεγάλες απάτες με συνταγογραφήσεις πανάκριβων σκευασμάτων, ακόμα και σε ασθενείς «φαντάσματα», έχουν εντοπιστεί φαρμακεία που πουλούσαν δύο φορές το ίδιο φάρμακο

Κανονικότατη λεηλασία των Ταμείων έκανε το κύκλωμα των επιτηδείων, στο οποίο συμμετέχουν γιατροί, φαρμακοποιοί αλλά και ιδιώτες που έφτασαν στο σημείο να συστήσουν ακόμα και εταιρείες. Η «προτίμηση» γιατρών σε ακριβά σκευάσματα συγκεκριμένων εταιρειών, η εικονική πώληση φαρμάκων δύο φορές από ορισμένους φαρμακοποιούς αλλά και η κάλυψη από τα ταμεία «ασφαλισμένων-φαντάσματα» είναι μόνο μερικές από τις περιπτώσεις που αποκαλύπτονται. Και όχι μόνο αυτό.

Όπως αποκαλύπτει το ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος», γιατροί «ανασταίνουν» συναδέλφους τους που έχουν αποβιώσει και τους εμφανίζουν να υπογράφουν συνταγές χιλιάδων ευρώ ανά μήνα. Το υπουργείο Εργασίας έχει ξεκινήσει εξονυχιστικούς ελέγχους σε γιατρούς και φαρμακοποιούς που συνεργάζονται με τα ασφαλιστικά ταμεία. Στόχος είναι να μπει «φρένο» στην ανεξέλεγκτη σπατάλη στους κλάδους Υγείας και να εξοικονομηθούν τη φετινή χρονιά 1.4 δισεκατομμύρια ευρώ.


Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους το υπουργείο και οι διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων:


Ο ένας στους πέντε γιατρούς που έχουν μέχρι τώρα ελεγχθεί από τα ταμεία δεν περνάει τις... εξετάσεις. Μέχρι τώρα έχουν ελεγχθεί 1.000 γιατροί, που «συνεργάζονται» με τα ασφαλιστικά ταμεία και έχει υπάρξει πρόβλημα με τους 200. Οι συγκεκριμένοι γιατροί δείχνουν ιδιαίτερη «προτίμηση» στα φάρμακα συγκεκριμένων εταιρειών, που... συμπτωματικά είναι και τα ακριβότερα. Σημειώνεται πως από τους ελέγχους που έγιναν στα Ταμεία το 2010 προέκυψε πως 20 γιατροί του ΙΚΑ είχαν καταφέρει να συνταγογραφούν κατά μέσο όρο φάρμακα αξίας 170.000 ευρώ τον μήνα ο καθένας.


Περισσότερα από 30 φαρμακεία διαπιστώθηκε πως πουλάνε δύο φορές τα φάρμακα! Συγκεκριμένα βγάζουν τις ταινίες γνησιότητας από τα φάρμακα και τις χρησιμοποιούν για να πληρωθούν από τα Ταμεία.


Στη συνέχεια πουλάνε τα φάρμακα αυτά -χωρίς τις ταινίες γνησιότητας- σε ασθενείς που δεν μπορούν να τα δικαιολογήσουν στον ασφαλιστικό τους φορέα (π.χ. είναι ανασφάλιστοι, δεν έχουν χαρτί από γιατρό). Μάλιστα πριν από λίγους μήνες είχε αποκαλυφθεί πως σε φαρμακείο (στην Πελοπόννησο) βρέθηκαν πάνω από 3.000 κουτιά φαρμάκων χωρίς τις ταινίες.


Ορισμένοι γιατροί... καταφέρνουν να γράψουν συνταγές σε ανύπαρκτους ασθενείας. Για παράδειγμα γιατρός του δημοσίου έγραψε μέσα σε ένα μήνα 180, εκ των οποίων σχεδόν οι μισές αφορούσαν «ασθενείς-φαντάσματα».


Σε όσες περιπτώσεις διαπιστώνονται παραβάσεις από γιατρούς και φαρμακοποιούς θα διακόπτεται η σύμβαση με τους ασφαλιστικούς φορείς και θα ακολουθείται η δικαστική οδός. Παράλληλα για να υπάρχει καλύτερος έλεγχος της δαπάνης των Ταμείων για φάρμακα το υπουργείο Εργασίας καθιερώνει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση.


Μέχρι τον Απρίλιο το μέτρο θα εφαρμόζεται σε όλα τα Ταμεία και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών είναι εντυπωσιακά. Είναι χαρακτηριστικό πως τον πρώτο μήνα εφαρμογής του μέτρου στο ταμείο των αυτοαπασχολουμένων η δαπάνη μειώθηκε κατά 46%. Ενδεικτικό των διαστάσεων που είχε πάρει τα προηγούμενα χρόνια το πρόβλημα είναι πως το 2004 η δαπάνη για φάρμακα ήταν 3.4 δισ. ευρώ αλλά το 2009 είχε εκτοξευτεί στα 8 δισεκατομμύρια.


Εν αγνοία των ασφαλισμένων


Ήδη από ένα τυχαίο περιστατικό εντοπίστηκε και ταμίας που είχε... «ξεχάσει» ότι εισέπραξε, σε μία τουλάχιστον περίπτωση, επιπλέον 6.000 ευρώ και όταν συνάδελφοί του εντόπισαν το έλλειμμα εξαφανίστηκαν τα παραστατικά είσπραξης(!), ενώ ο ταμίας δήλωσε και κλοπή από το γραφείο του, κατά τη διάρκεια ολιγόλεπτης απουσίας του, ποσού 6.000 ευρώ! Η υπόθεση ήδη βρίσκεται στον Εισαγγελέα. Άγνωστο παραμένει αν ήταν το μοναδικό περιστατικό, του «ταμία που ξεχνάει», γι΄ αυτό και ερευνάται περαιτέρω ο τρόπος που ασκούσε τα καθήκοντά του.


Ακόμη, εντοπίσθηκαν δεκάδες ασφαλισμένοι, υπάλληλοι του Δήμου Αθηναίων, που από τα παραστατικά προέκυψε ότι τους χορηγούνταν με συνταγή του Ταμείου, από συγκεκριμένους γιατρούς, 3 και 4 φορές μέσα σε μερικά χρόνια, το ίδιο μηχάνημα αξίας περίπου 5.000 ευρώ!


Απίστευτα περιστατικά


Εντοπίστηκαν πολλές περιπτώσεις, όπου ανάπηροι ασφαλισμένοι του ΤΥΔΚΥ, δικαιολογούσαν στο Ταμείο τους 3 καροτσάκια τη διετία!


Επίσης βρέθηκαν περίπου 650 οικογένειες στην Αττική, που κατά σύμπτωση παραπέμπονταν για λογοθεραπεία σε ειδικά κέντρα, όχι μόνο το ένα παιδί από την οικογένεια, αλλά όλα! Δύο, τρία, υπήρξε περίπτωση που χρεώνονταν και τέσσερα! Οι θεραπείες αυτές δεν ολοκληρώνονται ποτέ και δεν έχει αναφερθεί κανένα αποτέλεσμα βελτίωσης...


Σε διαβητικούς εγκρίνονται, για έναν μήνα, κατ΄άτομο... 700 ταινίες ζαχάρου!


Υπήρξαν και «παρατράγουδα», με δημοτικούς υπαλλήλους του Δήμου Αθηναίων, όταν οι έλεγχοι διαπίστωσαν τις παράνομες επανειλημμένες χρεώσεις πανάκριβων συσκευών και οι υπάλληλοι του ΤΥΔΚΥ αρνούνταν να υπογράψουν.


Ορισμένοι ασφαλισμένοι με φορτικότητα και απειλές, σε μια περίπτωση και με... μαχαίρι(!) απαιτούσαν να πάρουν υπογραφές! Σε αρκετές περιπτώσεις, φυσικά και στο επεισόδιο με το μαχαίρι, κλήθηκε η αστυνομία.


Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ το «φέσι»


Απ΄ όσα παραστατικά έχουν ελεγχθεί μέχρι στιγμής, ο μικροβιολόγος που «ανέστησε» τους... 7 «μακαρίτες» γιατρούς, δεν ήταν ο μόνος που «φέσωνε» το Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων.


Άλλοι 12 συνάδελφοί του, που είχαν σύμβαση με το Ταμείο και παράλληλα είχαν συμβάσεις και με ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, όπου και εξυπηρετούσαν τους ασθενείς, βρέθηκαν αναμειγμένοι σε υποθέσεις ατασθαλιών.


Οι έλεγχοι εντόπισαν και πολλές περιπτώσεις που φυσιοθεραπευτές γιατροί απαιτούσαν αμοιβή από τους ασφαλισμένους, χωρίς φυσικά να εκδίδουν απόδειξη, ενώ πληρώνονται κανονικά για τις υπηρεσίες τους από το Ταμείο. Από τους πρόσφατους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έκαναν επιθεωρητές του ΣΕΥΥΠ (Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας), σε μερικές μόνο εντολές προκύπτει συνολική ζημιά, για το ταμείο των δημοτικών υπαλλήλων, που ξεπερνά τα 12,5 εκ. ευρώ! Εκτιμάται ότι οι πραγματικές διαστάσεις της κλοπής φτάνουν σε πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Το «Σώμα ελεγκτών επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης» κατέγραψε σ΄ έναν πίνακα τις πληρωμές των γιατρών, για τα έτη 2002 έως 2005, που προέκυπταν από τη συνεργασία τους με το ταμείο των δημοτικών υπαλλήλων.

Απ΄ τα εισοδήματα, όσα μόνο έχουν καταγραφεί, «χρυσή χρονιά» ήταν το 2004, όπου η ακτινολόγος Μ.Π. εμφανίζεται να έχει ετήσια αμοιβή από το ταμείο 256.000 ευρώ, ο μικροβιολόγος Β.Κ. 253.000 ευρώ, ο ακτινολόγος Α.Π. 252.000 ευρώ, ο ακτινολόγος Π.Α. 251.000, η ακτινολόγος Σ.Κ. 251.000, ο ακτινολόγος Ν.Κ. 237.000, ο μικροβιολόγος Ν.Π. 211.000 κ.ά.


newsday
sarotiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου