'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Κρατάμε 8 δισ. ευρώ στα ...σεντούκια!!

Εκροές 3 δισ. μόνο τον Γενάρη βλέπουν οι τραπεζίτες

Περί τα 8 δισ. ευρώ υπολογίζονται οι καταθέσεις που κατέληξαν στα... σεντούκια, απο τα περίπου 30 δισ. ευρώ που έχουν εξέλθει απο το τραπεζικό σύστημα.


Με άλλά λόγια απο τα 30 δισ. ευρώ που έφυγαν εκτός Ελλάδος – και όχι τα 600 δισ. ευρώ που υπολογίζει τις ελληνικές καταθέσεις το γερμανικό Der Spiegel – ένα ποσό κοντά στο 25% δεν εκμεταλλεύεται ούτε τα υψηλά επιτόκια των προθεσμιακών τραπεζικών καταθέσεων, ούτε τις υψηλές αποδόσεις του χρηματιστηρίου , αλλά παραμένει καταχωνιασμένο στερώντας ένα μεγάλο μέρος ρευστότητας απο την αγορά.

Και όχι μόνο δεν φέρνει αποδόσεις, αλλά το τρώει ...ο σκόρος.


Οι εκτιμήσεις αυτές ανήκουν σγτον αναπληρωτή διεθύνοντα σύμβουλο της Eurobank κ. Νίκο Καραμούζη ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Λευκωσία- στο περιθώριο της νέας εξαγωγικής πρωτοβουλίας της Eurobank ,πρόσθεσε επίσης ότι, απο τα 30 δισ. ευρώ ένα ποσό περί τα 6 δισ. ευρώ κατέληξε σε αγορά ομολόγων ( 3τίας- 5ετίας ) ύστερα απο τις χαμηλές τιμέ, μετά και απο τις εγγυήσεις του πακέτου των 110 δισ. ευρώ.


Ο αναπληρωτής διευθυντής της Eurobank εκτίμησε επίσης ότι ένα ποσό περί τα 3 δισ. ευρώ έχει εξέλθει τον Ιανουάριο απο τις τράπεζες εξαιτίας της ύφεσης, ωστόσο άλλες τραπεζικές πηγές δεν συμερίζονται αυτή την εκτίμηση.


Αναφερόμενος στην πιστωτική επέκταση, ο κ. Καραμούζης σημείωσε ότι παρά τις εκροές, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα συνέχισε να έχει μέχρι πρόσφατα θετικό ρυμθμό ανάπτυξης ενω λ.χ. το ιρλανδικό είχε φθάσει να έχει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης.


protothema
sarotiko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου