'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Η Κερύνεια 36 χρόνια μετά...

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΟΥ protothema.gr ΣΤΗΝ
ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΗ ΚΕΡΥΝΕΙΑ


Βλέπουν τους τουρίστες με τα … κιάλια, οι Τούρκοι στην κατεχόμενη Κύπρο, παρά τις μεγάλες επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια.

Οι ξένοι τουρίστες φαίνεται να μην δελεάζονται στα «φτηνά» πακέτα που προσφέρουν ταξιδιωτικά γραφεία του εξωτερικού, για «χαλαρές και ξένοιαστες διακοπές στην «TRNC» το τουρκοκυπριακό δηλαδή ψευδοκράτος.

Σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο, υπάρχει μεν αύξηση στις αφίξεις αλλοδαπών τουριστών, ύψους 8% σε σχέση με το 2000, αλλά η πλειοψηφία τους είναι Τούρκοι.

Το protothema.gr βρέθηκε στην κατεχόμενη Κερύνεια, 35 χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στη μεγαλόνησο και την παράνομη κατάληψη της γραφικής πόλης, που το 1974 αριθμούσε 3.500 κατοίκους, από τους οποίους μόνο οι 700 ήταν Τουρκοκύπριοι.

Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.

Σήμερα η πόλη, που έχει μετονομασθεί σε … Girne, έχει τουρκοποιηθεί πλήρως. Παντού τουρκικές επιγραφές, σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους και βέβαια το άγαλμα του Κεμάλ Ατατούρκ στην κεντρική πλατεία, κοντά στο γραφικό λιμανάκι με το μεσαιωνικό κάστρο, που πριν την εισβολή κυμάτιζαν η ελληνική και η κυπριακή σημαία.



Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.


Ουδείς Ελληνοκύπριος πλέον κατοικεί στην πόλη. Ο μητροπολιτικός ναός των Ταξιαρχών έχει γίνει … μουσείο εκκλησιαστικών εικόνων, ενώ το ελληνικό νεκροταφείο έχει σχεδόν λεηλατηθεί.

ι Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.

«Η Girne είναι και θα παραμείνει τουρκική. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι Έλληνες και οι ξένοι και να μας αφήσουν επιτέλους να ζήσουμε μόνοι μας στη γη μας. Θέλουμε ειρήνη, χωρίς εμπάργκο και αποκλεισμούς για τους Τούρκους της Κύπρου» λέει ο 29χρονος Μεσούτ, που εργάζεται ως σερβιτόρος σε καφετέρια που λειτουργεί δίπλα στο κύμα και φέρει την ελληνική ονομασία, στα λατινικά όμως, «to limanaki».

Στην ερώτηση, που οφείλεται η ελληνική ονομασία του καταστήματος ο 29χρονος απάντησε πως έτσι ήταν γνωστό το μαγαζί πριν από την εισβολή, αφού ήταν ελληνικής ιδιοκτησίας.

Το πρόγραμμά σας περιήγησης μπορεί να μην υποστηρίζει την προβολή αυτής της εικόνας.

Οι νόμιμοι κάτοικοι της πόλης, φαίνεται πως δεν ξεχνούν σε πείσμα των καιρών και αγωνίζονται για επιστροφή και δικαίωση στις πατρογονικές τους εστίες.

«Επειδή πέρασαν 36 χρόνια από το 1974, όλοι θεωρούν ότι ξεχάσαμε, ότι κουραστήκαμε και ότι είμαστε έτοιμοι να ξεπουλήσουμε την πατρίδα στους Τούρκους κατακτητές και τα ξένα συμφέροντα. Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε την πλήρη αποκατάσταση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μας, με την επιστροφή και επανεγκατάστασή μας στα σπίτια, τις περιουσίες, στα χωριά μας» δήλωσε στο ΘΕΜΑonline ο Γραμματέας του Σωματείου «Αδούλωτη Κερύνεια» κ.Γιαννάκης Σιεκέρσαββας, που ζήτησε πανεθνική κινητοποίηση για δικαίωση και επιστροφή.



Απαράδεκτη η κατοχή, λέει ο Γ. Παπανδρέου, ενώ ο Ερόγλου προκαλεί

Μήνυμα προς την Τουρκία να επιδείξει πολιτική βούληση, ώστε να υπάρξει δίκαιη διευθέτηση του Κυπριακού, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με αφορμή τη συμπλήρωση 36 ετών από την εισβολή του Αττίλα στη μεγαλόνησο στις 20 Ιουλίου 1974.

Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι χωρίς τη λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

«Η 20ή Ιουλίου 1974 σηματοδοτεί την απαρχή της παράνομης κατοχής από τις τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις μεγάλου τμήματος του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μίας χώρας ανεξάρτητης, μέλους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Την ημέρα αυτή η διεθνής έννομη τάξη καταπατήθηκε βάναυσα και συνεχίζει μέχρι τώρα να παραβιάζεται» σημειώνει ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι η σημερινή κατάσταση στην Κύπρο είναι απαράδεκτη και πρέπει να τερματισθεί.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Ελλάδα στηρίζει ενεργά τις προσπάθειες του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, για την επίτευξη συμφωνίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Την ίδια ώρα προκλητικός εμφανίζεται ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου, που σε μήνυμα του για την επέτειο της εισβολής στην Κύπρο, αναφέρει : «Στις 20 Ιουλίου 1974 οι Τουρκοκύπριοι ξαναγεννήθηκαν».



Ο ίδιος χαρακτήρισε δύσκολο τον καταμερισμό των εξουσιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων, «εφόσον η ελληνοκυπριακή πλευρά αντιμετωπίζεται ως Κυπριακή Δημοκρατία», παράλληλα, εκτίμησε ότι μια συμφωνία στο Κυπριακό εξαρτάται περισσότερο από το διεθνή παράγοντα και την ελληνοκυπριακή πλευρά, παρά την τουρκοκυπριακή.

«Στις 20 Ιουλίου του 1974 οι Τουρκοκύπριοι ξαναγεννήθηκαν και εάν η Τουρκία δεν εισέβαλε στην Κύπρο με τα δικαιώματα που της έδιναν οι εγγυητικές συμφωνίας και οι ιστορικοί της δεσμοί με το νησί, δεν θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για την ανεξαρτησία και την κυριαρχία των Τουρκοκυπρίων».

Μίλησε δε για συμφωνίες ανταλλαγής πληθυσμών το 1975 που καθόρισαν μια νέα κοινωνική διάταξη στις δύο πλευρές του νησιού, κατά την έκφρασή του!

Επανέλαβε ότι μια συμφωνία μέχρι το τέλος του 2010 είναι εφικτή και πρόσθεσε ότι πληροφορίες για την πορεία των συνομιλιών θα δώσει κατά την αυριανή του ομιλία στους «εορτασμούς» για την εισβολή.


ΠΗΓΗ: http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου