«Ασο από το μανίκι» εξετάζει να τραβήξει το οικονομικό επιτελείο, με την επικείμενη αναθεώρηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Εναν «άσο», πάντως, που στο υπουργείο Οικονομικών τον... εξορκίζουν, καθώς είναι πολύ πιθανόν να κάνει μεγαλύτερο κακό σε ό, τι αφορά την ανάκτηση της χαμένης εμπιστοσύνης, παρά καλό (συμβάλλει στη λογιστική μείωση του ελλείμματος και του χρέους).
Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου αναφέρουν ότι η αναθεώρηση του ΑΕΠ «θα βοηθήσει» στο να φανούν καλύτερα τα μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, αλλά σπεύδουν να επισημάνουν ότι «από τη διαδικασία αυτή μπορεί να κατηγορηθούμε και πάλι. Πρώτο μέλημά μας είναι να εξαλείψουμε το έλλειμμα αξιοπιστίας που υπάρχει». Για τον λόγο αυτό και το οικονομικό επιτελείο υποβαθμίζει σε κάθε ευκαιρία το ζήτημα της αναθεώρησης του ΑΕΠ. Στη διαδικασία αυτή, ενεργό ρόλο παίζει και η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), με τους ίδιους παράγοντες να υποστηρίζουν ότι το καλύτερο για την Ελλάδα είναι να αφήσουμε την Eurostat να κάνει τη δουλειά της αναθεώρησης, έτσι ώστε να μη χρεωθεί εξ ολοκλήρου η ελληνική πλευρά τα αποτελέσματά της.
Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη αναθεώρηση του ΑΕΠ –επί υπουργίας Γ. Αλογοσκούφη– η Ελλάδα είχε ζητήσει να αυξηθεί το ΑΕΠ κατά 25,7% και τελικά η Eurostat ενέκρινε μόλις το 9,6%. Αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα της τωρινής αναθεώρησης, στελέχη του υπουργείου εκτιμούν ότι θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του έτους ή το αργότερο στις αρχές του 2011. Αυτό σημαίνει ότι το μέγεθος του φετινού ελλείμματος και χρέους θα αλλάξει προς το καλύτερο, αναδρομικά. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα υπάρξει και αναθεώρηση των στόχων για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2011.
Πέραν αυτού, το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται για την επίσκεψη του κλιμακίου της τρόικας στα τέλη του μήνα. Οι εκπρόσωποι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), της Ε. Ε. και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα έρθουν «για να ελέγξουν την πρόοδο σε ό, τι αφορά τα μέτρα που αναγράφονται στο Μνημόνιο για το δεύτερο τρίμηνο του έτους», αναφέρουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο, στην τελευταία τους επίσκεψη, οι απεσταλμένοι της τρόικας διαπίστωσαν πολλά προβλήματα σε ό, τι έχει να κάνει με τα οικονομικά των φορέων της γενικής κυβέρνησης (νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ΟΤΑ κ. λπ.).
Το υπουργείο Οικονομικών προς το παρόν χρησιμοποιεί τα ταμειακά στοιχεία για τους παραπάνω φορείς, όμως, από τον Σεπτέμβριο είναι υποχρεωμένο να ανακοινώνει σε μηνιαία βάση την πορεία εκτέλεσης των προϋπολογισμών τους. Επίσης, στο μικροσκόπιο της τρόικας αναμένεται να βρεθεί η εξέλιξη των εσόδων, που καταγράφουν μεγάλη υστέρηση στο πρώτο εξάμηνο (περίπου 1,6 δισ. ευρώ), αλλά και οι όποιες υποχρεώσεις έχουν αναληφθεί από το Δημόσιο και ενδεχομένως να «σκάσουν» προς τα τέλη του 2010.
Πάντως, στελέχη του οικονομικού επιτελείου υποστηρίζουν ότι αν κάποιος φορέας εκταμιεύσει το σύνολο της ετήσιας πίστωσής του πριν ολοκληρωθεί το έτος και έχει κάνει όσα έπρεπε να κάνει, τότε το κράτος θα καλύψει τις ανάγκες του φορέα για το υπόλοιπο χρονικό διάστημα του 2010.
Πέραν αυτών, σε ό, τι αφορά την εξέλιξη του ελλείμματος και του χρέους, το οικονομικό επιτελείο καλείται να διαχειριστεί δύο θετικές εξελίξεις και δύο αρνητικές. Οι θετικές έχουν να κάνουν με:
1. Ποσοστό αύξησης μεταξύ του 5% και 15% είναι φυσιολογικό. Αν αυξηθεί κατά 10%, τότε στο ΑΕΠ θα προστεθούν περί τα 25 δισ. ευρώ και το έλλειμμα του 2011 θα μειωθεί στο 6,9%, αντί 7,6% που είναι ο στόχος του Μνημονίου. Το χρέος θα πέσει στο 131,9% του ΑΕΠ (αντί 145,1% του ΑΕΠ).
2. Τον υψηλό πληθωρισμό, που επηρεάζει θετικά το ονομαστικό ΑΕΠ και κατ’ επέκταση το έλλειμμα και το χρέος.
Στις αρνητικές εξελίξεις περιλαμβάνονται τα οικονομικά προβλήματα των φορέων της γενικής κυβέρνησης και το γεγονός ότι τα ελλείμματα και τα συσσωρευμένα χρέη των συγκοινωνιακών ΔΕΚΟ έχει αποφασιστεί να καταγραφούν στο δημοσιονομικό έλλειμμα και στο δημόσιο χρέος, αυξάνοντάς τα κατά περίπου 0,5% με 0,8% του ΑΕΠ και 5% του ΑΕΠ αντίστοιχα.
Σωτήρης Νίκας
ΠΗΓΗ: http://apolitistosteki.blogspot.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου