'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Έρευνα του Πανεπιστημιου Ιωαννίνων για την πορνογραφία στο Internet

Εδώ και ένα χρόνο γίνεται μία σημαντική ερευνητική προσπάθεια από το τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστήμιου Ιωαννίνων για την μελέτη ευφυών μεθόδων που αφορούν την αναγνώριση πορνογραφικών ιστοτόπων στο Διαδίκτυο. Στα πλαίσια της ερευνητικής αυτής προσπάθειας έχουν μελετηθεί και αξιοποιηθεί υπάρχουσες τεχνικές του προβλήματος που συναντόνται στην ερευνητική κοινότητα που ασχολείται με το πρόβλημα αυτό, καθώς και γίνεται συνεισφορά στην βιβλιογραφία με τη δική μας πρωτότυπη έρευνα όσον αφορά το αντικείμενο.
Στόχος του όλου ερευνητικού εγχειρήματος είναι η κατασκευή ενός πλήρους ευφυούς (intelligent) συστήματος το οποίο έχει την ικανότητα να φιλτράρει την εισερχόμενη κίνηση σε δίκτυα υπολογιστών με σκοπό να…

αναγνωρίσει και να αποτρέψει την ηθελημένη η μη προβολή τέτοιου είδους περιεχομένου. Το σύστημά είναι μία επέκταση σε υπάρχουσα λύση ενός ανοικτού κώδικα διακομιστή διαμεσολάβησης (proxy server) στον οποίον έχουν ολοκληρώσει ένα system core που απαρτίζεται από έναν content filter ο οποίος είναι ικανός να αναλυει σε πραγματικό χρόνο την εισερχόμενη κίνηση και να λειτουργεί ώς διαιτητής ανάμεσα στον χρήστη και στο Διαδίκτυο.

Το σύστημα λαμβάνει υπόψην εκτός από πληροφορίες που συναντόνται στο κείμενο, για να ταξινομήσει το περιεχόμενο στην πορνογραφική κατηγορία ή μη, και πληροφορίες που περιέχονται στο οπτικό περιεχόμενο μία σελίδας έτσι ώστε να έχει την ικανότητα γενίκευσης και διάκρισης του περιεχομένου. Στο φορτωμένο μελλοντικό πλάνο του έργου συγκαταλέγονται και η συμπερίληψη πληροφοριών που αλιεύονται (mined) από πληροφορίες video στις ιστοσελίδες καθώς και ένα real-time υποσύστημα το οποίο θα παρακολουθεί και θα αναλύει την συμπεριφορά δυναμικών κομματιών μιας ιστοσελίδας, πράγμα που ενδεχομένως επηρρεάζει δυναμικά το οπτικό αποτέλεσμα της σελίδας και χρησιμοποιείται με κακόβουλο τρόπο από διακινητές περιεχομένου για να παραπλανήσουν τα αυτόματα συστήματα αναγνώρισης περιεχομένου (content-filters).

Ιδιαίτερη μνεία θα δωθεί στη δεύτερη κατευθυντήρια συνιστώσα, που αποτελεί από μόνη της ένα ξεχωριστό ερευνητικό πρόβλημα, με κοινές τομές που άπτονται και διαφορετικής φύσης προβλημάτων (συγκριτικά με την αναγνώριση πορνογραφικού περιεχομένου).

Μέχρι στιγμής το έργο υποστηρίζεται στα πλαίσια προπτυχιακής έρευνας στο πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, και ήδη την Πέμπτη ώρα 12:30 πραγματοποιήθηκε μία προκαταρκτική σύντομη παρουσίαση των κατευθυντήριων γραμμών του έργου.


ΠΗΓΗ: http://ioanninablog.wordpress.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου