'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Επίσκοπος κακοποιούσε σεξουαλικά τον ανηψιό του !!!

Σοκαρισμένη είναι η κοινή γνώμη του Βελγίου από την αποκάλυψη ότι πίσω από την έρευνα για την ιεραρχία της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στο Βέλγιο, που προκάλεσε καταδικαστικές δηλώσεις και του ίδιου του Πάπα, βρίσκεται μια οικογενειακή τραγωδία: ο επίσκοπος της Μπριζ κακοποιούσε σεξουαλικά επί χρόνια τον νεαρό ανηψιό του.

Ο επίσκοπος παραιτήθηκε, όταν ένας φίλος του ανηψιού του απείλησε ότι θα τον καταγγείλει στην αστυνομία.

Η πρώτη παραίτηση ενός ευρωπαίου επισκόπου για κακοποίηση συγγενούς του σημειώθηκε ξαφνικά στις 23 Απριλίου. Στα 73 του, ο επίσκοπος της Μπριζ Ροζέ Βανγκχελούβε ανακοίνωσε ότι αποσύρεται και αναγνώρισε ότι κακοποιούσε σεξουαλικά ένα αγόρι του στενού του περιβάλλοντος.

Το αγόρι, που δεν κατονομάστηκε, ήταν ανηψιός του και σήμερα είναι λίγο πάνω από σαράντα ετών.

Όπως προκύπτει από έγγραφα και συνομιλίες τόσο με τον ίδιο τον ανηψιό όσο και με άλλους, το παιδί προσπάθησε επί 25 σχεδόν χρόνια να καταστήσει γνωστό ότι ο θείος του τον κακοποιούσε. Η κακοποίηση άρχισε όταν ήταν δέκα ετών.

Ενας πρώην ιερέας, ο αιδεσιμότατος Ρικ Ντεβιλέ, λέει ότι προσπάθησε να προειδοποιήσει τον καρδινάλιο του Βελγίου Γκόντφριντ Ντανίλς πριν από 14 χρόνια, αλλά εκείνος τον αποθάρρυνε. Είναι άγνωστο αν ο καρδινάλιος είπε κάτι στο Βατικανό, το οποίο κατηγορείται κι αυτό για αδράνεια.

Το Βατικανό αποδέχθηκε την παραίτηση του επισκόπου, αλλά δεν προέβη σε κανένα σχόλιο μέχρι την επιδρομή της βελγικής αστυνομίας σε κτίρια της εκκλησίας, στα τέλη Ιουνίου. Ο Πάπας Βενέδικτος 16ος είχε χαρακτηρίσει αυτή την επιδρομή «θλιβερή». Τώρα όμως οι βελγικές αρχές είναι σε θέση να πραγματοποιήσουν τη δική τους δικαστική έρευνα.

Ο ανηψιός - που εξακολουθεί να μη θέλει να γίνει γνωστό το όνομά του - διοχέτευε όλα αυτά τα χρόνια την οργή του στην τέχνη. Σκάλιζε γιγαντιαίες εικόνες με ανθρώπους που ούρλιαζαν ή παιδιά που τα συνέτριβε ένα στρώμα.

Η παραίτηση του επισκόπου προκάλεσε σοκ στην καθολική ιεραρχία της Φλάνδρας, όπου η θρησκεία ασκεί μεγάλη επιρροή. Ο επίσκοπος Βανγκχελούβε, που έχει αποσυρθεί σε ένα μοναστήριο Τραππιστών, θεωρείται ύποπτος για τη σεξουαλική κακοποίηση και ενός άλλου παιδιού, ενώ κατηγορείται για συγκάλυψη καταγγελιών που είχαν κάνει παιδιά εναντίον άλλων ιερέων.

Η δημόσια έκκληση του αρχιεπισκόπου Αντρέ-Ζοζέφ Λεονάρ των Βρυξελλών να ριχτεί άπλετο φως στην υπόθεση των κακοποιήσεων ενθάρρυνε περισσότερα από 500 άτομα - κυρίως άνδρες - να βγουν στο προσκήνιο μέσα σε διάστημα μόλις δύο μηνών.

«Για πρώτη φορά, υπάρχει μια γενιά ανδρών που καταγγέλλουν ότι έχουν κακοποιηθεί σεξουαλικά από άνδρες», λέει ο Πίτερ Αντρίαενσενς, ένας ψυχίατρος που ανέλαβε να κάνει έρευνα για λογαριασμό της εκκλησίας αλλά παραιτήθηκε τον περασμένο μήνα όταν η αστυνομία κατέσχεσε το υλικό του.

Οπως λέει, πολλά αγόρια τιμωρήθηκαν από τους γονείς τους όταν τους είπαν τι γινόταν. «Ολόκληρη η κοινωνία σιωπούσε», λέει ο ψυχίατρος.

Μπροστά σε έναν τόσο μεγάλο αριθμό θυμάτων, η αστυνομία προέβη σε σειρά επιδρομών τον περασμένο μήνα, συλλαμβάνοντας και κρατώντας επισκόπους για εννιά ώρες στα γραφεία της βελγικής εκκλησίας στο Μεσελέν και ερευνώντας τα κτίρια για κρυμμένο υλικό.

Ο ανηψιός του επισκόπου Βανγκχελούβε δεν θέλει να πει λεπτομέρειες για όσα έχουν συμβεί.

«Η εκκλησία έχει μεγάλη δύναμη, και φοβάμαι», λέει.

Ο πατέρας Ντεβιλέ, που ενημερώθηκε για τη συμπεριφορά του επισκόπου από ένα φίλο του ανηψιού του, αναγνωρίζει ότι ο τελευταίος δεν μπορούσε να κάνει τίποτα, καθώς ασκούνταν μεγάλη πίεση στην οικογένειά του να παραμείνει σιωπηλή.

Οταν πήγε να συζητήσει το θέμα με τον καρδινάλιο Ντανίλς, εκείνος κοίταζε ανυπόμονα το ρολόι του. Υστερα από μερικές εβδομάδες, του έστειλε ένα γράμμα με το οποίο τον καλούσε να σταματήσει να κατηγορεί δημοσίως την εκκλησία χωρίς αποδείξεις.

Με βάση τον βελγικό νόμο, ένα θύμα σεξουαλικής κακοποίησης μπορεί να καταφύγει στη δικαιοσύνη αφού συμπληρώσει τα 18 του χρόνια, και για διάστημα δέκα ετών. Η εκκλησία υποστηρίζει ότι ο επίσκοπος Βανγκχελούβε δεν μπορεί να προσαχθεί σε δίκη γιατί η υπόθεση είναι παλιά.

Ο καρδινάλιος Ντανίλς, που ανακρίθηκε για δέκα ώρες την περασμένη Τρίτη από την αστυνομία, δήλωσε μέσω του δικηγόρου του ότι δεν θυμάται να έχει αναφερθεί το όνομα του επισκόπου Βανγκχελούβε σε σχέση με υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης.

O Αντριάενσενς, που ειδικεύεται σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης, λέει ότι ο ανηψιός αποφάσισε να καταφύγει στην αστυνομία όταν μια 12χρονη ανηψιά του επισκόπου έφερε στο σπίτι μια κάρτα που της είχε στείλει για τη σημασία των ευτυχισμένων παιδικών χρόνων. «Αυτό τον εξόργισε», λέει ο Αντριάενσενς.

Ο Βέλγος υπουργός Δικαιοσύνης Στεφάαν ντε Κλερκ λέει ότι η χώρα του περνά μια περίοδο ανάλογη μ’εκείνη που έζησε όταν ξέσπασε το σκάνδαλο του Μαρκ Ντιτρού, ο οποίος συνελήφθη το 1996 και καταδικάστηκε για την απαγωγή, βασανισμό και σεξουαλική κακοποίηση έξι κοριτσιών, από τα οποία τα τέσσερα πέθαναν.

ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου