'' ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ...ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ! ''

ΓΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ... Ο,ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΕΛΕΤΕ ΣΤΟ : protanea@gmail.com


Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Το καθισιό... σκοτώνει!

Όσοι πιστεύαμε πως μια ωρίτσα γυμναστικής την ημέρα αρκούσε για να ζήσουμε λίγο περισσότερο και λίγο πιο ποιοτικά, κάναμε τεράστιο λάθος. Και αυτό γιατί μια νέα έρευνα υποστηρίζει πως όταν ο άνθρωπος κάθεται πολλές ώρες στον ελεύθερο του χρόνο, αυξάνονται οι πιθανότητες να πεθάνει, ανεξάρτητα από τον ασκείται καθημερινά.

Οι ερευνητές του Αμερικανικού Κέντρου Καρκίνου, παρακολουθούσαν τα επίπεδα δραστηριότητας αλλά και τους θανάτους σε πάνω από 123.000 υγιείς άνδρες και γυναίκες για 13 χρόνια.

Ανακάλυψαν λοιπόν ότι οι γυναίκες που που κάθονταν πάνω από 6 ώρες κατά τη διάρκεια του ελεύθερου τους χρόνου, βλέποντας τηλεόραση, διαβάζοντας κτλ είχαν 40% αυξημένες πιθανότητες να πεθάνουν γρηγορότερα από αυτές που κάθονταν λιγότερες από 3 ώρες.

Το αντίστοιχο ποσοστό πάντως για τους άνδρες ανέρχεται στο 20%, αλλά το συμπέρασμα είναι δεδομένο: Όσοι κάθονται περισσότερο, κινδυνεύουν και να πεθάνουν γρηγορότερα!

Το γιατί είναι αυτονόητο: Όσο περισσότερο καθόμαστε, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες κατάνωλωσης ανθυγιεινών σνακ και παχυντικών προϊόντων εν γένει.

Όμως υπάρχει και μια άλλη εξήγηση πολύ πιο πολύπλοκη και σοβαρή: Η παρατεταμένη περίοδος ανάπαυσης χαλώρνει το ανοσοποιητικό σύστημα, κι έτσι ο άνθρωπος μπορεί να αναπτύξει ένα σωρό αρρώστιες.

Και επιπλέον, η κυκλοφορία του αίματος δεν είναι και η ιδανικότερη όταν καθόμαστε με τις ώρες στον καναπέ. Αυτό μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα στο κυκλοφορικό, ενώ μπορεί να επηρεάσει και τον μεταβολισμό: η αρτηριακή πίεση πιάνει κόκκινο και η χοληστερίνη εκτοξεύεται στα ύψη.

Η εν λόγω έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Epidemology.


ΠΗΓΗ: http://www.cosmo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου